Fra Masterchef Australia til Mugaritz

Jeg elsker Masterchef Australia. I min bok er dette det beste matprogrammet som finnes i verden. Det er positivt. Seerne lærer noe, og det å følge deltakerne over lang tid gjør at du ser hvordan læringskurven deres skyter i været.

Da jeg var i Sydney i april fikk jeg møte og intervjue dessertguru Reynold Poernomo fra 8. sesong av serien. Han kom på 4. plass.

Les intervjuet med Reynold her.

Les også om Bonny Porter fra Masterchef Australia The professionals og hennes restaurant i London. 

For meg er disse deltakerene veldig interessante å snakke med. De er amatører akkurat som meg selv. De har et brennende ønske om å nå opp i en krevende bransje innenfor mat.

Så, for kun få uker siden besøker Erik og jeg den kjente restauranten Mugaritz utenfor San Sebastian. Dette er verdens 7. beste restaurant og den utmerker seg ved å være kreativ og en smule krevende for gjesten. Eier og kjøkkensjef Andoni Luis Aduriz er en skrue som liker å fucke med gjestene. Han vil skape en reaksjon. Han vil vekke noe i deg.

Mer om Mugaritz og Andoni i et senere innlegg. Da vil du kunne se hva vi spiste. Dette innlegget skal nemlig handle om en Masterchef-deltaker fra sesong 4.

I løpet av middagen på Mugaritz blir man nemlig tatt med bak på kjøkkenet for å spise en rett der. Og hvem andre står der enn Mugaritz-sjefen Andoni Luis Aduriz og Kylie Millar! Hun er dessert-dronningen fra tv-showet som havnet på sjetteplass i den sesongen.

Kylie Millar fra sesong 4 av Masterchef Australia (foto:Masterchef Australia)
Kylie Millar fra sesong 4 av Masterchef Australia (foto:Masterchef Australia)

Nå jobber altså Kylie på en av verdens beste restaurant. Jeg ble superoverrasket over å møte henne der og hun ble enda mer overrasket over at jeg kjente til henne og at vi faktisk ser Masterchef Australia i Norge.

Jeg avtaler at jeg skal maile henne noen spørsmål, for jeg er veldig spent på å høre hvordan hun endte opp her i Nord-Spania.

Hva var ditt favorittøyeblikk fra Masterchef?

– Oi, den er ikke lett. Jeg har mange øyeblikk fra Masterchef som var minneverdige. En som ligger langt oppe på listen er da vi lagde mat sammen med Massimo Bottura (driver verdens beste restaurant Osteria Francescana) i Villa Aurelia, i Roma. En fantastisk setting og en fantastisk kokk å møte.

Hvordan har tiden etter Masterchef vært?

– Masterchef forandret faktisk livet mitt. På det tidspunktet innspillingen startet jobbet jeg innenfor fysioterapi og nå jobber jeg på den 7. beste restauranten i verden. Jeg er så glad og så heldig!

Hvordan havnet du i Spania og på restaurant Mugaritz som har to Michelinstjerner? Hvor lenge har du vært der?

– Jeg har jobber på Mugaritz de siste to årene. Jeg kom hit på anbefaling fra min daværende sjef, Darren Purchese (en av Australias aller beste konditorer). Jeg forelsket meg i Mugaritz og drar ikke tilbake til Australia.

Kjente du til Mugaritz og Andoni Luis Aduriz sin filosofi før du kom til Baskerland?

– Jeg kjente til Mugaritz, Andoni og litt om matstilen, men jeg tror ikke jeg satte pris på filosofien til Mugaritz før jeg opplevde å jobbe på kjøkkenet og ikke minst etter å ha smakt maten. Det er virkelig et meget spesielt sted. Alt fra tanken rundt rettene inne på kjøkkenet, ingrediensene som er hentet til hver rett, hvordan retten er presentert og til den kommer inn til gjestens bord.

Med dine ord, hvordan vil du beskrive maten og filosofien rundt Mugaritz?

– Mugaritz har dype røtter i Baskerland og bruken av lokale produkter og teknikker er særs gjennomtenkt. Rettene kan se enkle ut, enten for å fremheve råvaren i retten, en spesiell tekstur, aroma eller en spesifikk smak. Å spise på Mugaritz er en opplevelse som vekker minner til live, følelser og behov. Det er som en berg-og-dalbane.

– Noen av rettene er nok ganske velkjente når det kommer til smak eller et sinnsstemning som berøres. Andre retter utfordrer gjesten ved å bryte ned bildet av hva som er normalt og strekker begrepet gastronomi til det maksimale.

Du snakker perfekt spansk. Lærte du det i Spania eller kunne du det fra før?

– Jeg snakker Spang-lish. Ha ha ha. Det har vært en prosess. Da jeg kom til Spania kunne jeg si «hola» og «gracias». Men etter noen leksjoner og masse praksis blir jeg stadig bedre og bedre.

Hva er ditt favorittøyeblikk fra Mugaritz til nå?

– Vi har masse kjendiser og chefer som kommer å spiser i restauranten noe som alltid er veldig spennende. Men det aller beste øyeblikket så langt var da foreldrene mine fløy fra Australia (i slutten av 2015) til Spania og spiste lunsj i restauranten. Det å kunne vise og dele det jeg har lært på dette veldig spesielle stedet (Mugaritz) med dem og så se hvor mye de satte pris på hver rett, ja det er favorittøyeblikket mitt så langt.

Australia er langt fra San Sebastian. Hva savner du mest?

– Ja, det er langt i avstand og jeg savner familie og venner mest. Men jeg savner også mangfoldet innenfor australsk mat.

Har du planer for hvor lenge du blir i Spania?

– Jeg elsker San Sebastian. Jeg er veldig fornøyd med å være her nå.

Hvilket råd vil du gi andre amatørkokker som vil komme seg opp i bransjen?

– Lytt godt og vær alltid villig til å lære nye ting.

Hva er dine framtidsplaner og -drømmer?

– Jeg utvikler for tiden en serie søte produkter for events som vil være tilgjengelig i nær fremtid. Og det er ikke å legge skjul på at jeg en dag gjerne skulle hatt min egen restaurant, avslutter Kylie Millar.

Kylie, meg, Erik og Adoni på Mugaritz.
Kylie, meg, Erik og Andoni på Mugaritz.
Forrige

I dag kåres Årets Matblogger 2016

Sitronbrød med lakrissmør

Neste

Legg igjen en kommentar