Sitronbrød med lakrissmør

Det beste fra to verdener? Sitron og lakris går sammen som hånd i hanske. Jeg fikk sitronbrød et sted og lakrissmør et annet sted, men tenkte at disse to tingene passer perfekt sammen. Og det gjorde det.

Så hvor fikk jeg dette? Jo, på en pressetur til Sønder-Jylland  i oktober i regi av Visit Denmark fikk jeg først smake deilige kuvertbrød bakt med sitronskall på hotel Fakkelgaarden som ligger rett ved Flensburg-fjorden, altså på grensen til Tyskland.

Kjøkkensjef Esben Krogh.
Kjøkkensjef Esben Krogh.

Dette er et flott hotell med et enestående kjøkken som styres av kjøkkensjef Esben Krogh. Til en helt suveren middag fikk vi altså servert disse deilige kuvertbrødene med sitron. Jeg har aldri smakt det tidligere. For en god idé. Det gir en herlig friskhet til brødet og passer perfekt med masse smør på.

Her kan du se bilder fra middagen og hotelloppholdet på Fakkelgaarden:

HUset Blom.
Huset Blom.

Dagen etter besøkte vi Huset Blom i Sønderborg. Jeg har tidligere skrevet om dette stedet da det var akkurat der jeg fikk kanskje den aller beste kaken jeg noen gang har spist. Les mer om kaken her og få oppskriften.

Lakrismør på Huset Blom.
Lakrissmør på Huset Blom.

På denne fabelaktige restauranten fikk vi servert smør med et hint av lakris til kuvertbrødet. Aha! Der har jeg det! Sitronbrødet fra Fakkelgaarden og dette smøret passer jo perfekt sammen!

Det tok sin tid før jeg fikk testet det ut hjemme pga ukelang oppussing av kjøkken, men nå har jeg laget både brødene og smøret og det står som en påle! Dette er den perfekte kveldskosen til en kopp te, jeg bare nevner det.

Lakrispulver får du nå flere steder, men jeg brukte Johan Bülow sitt grove lakrispulver da det er lett å få tak i Oslo. Han har egen butikk på Steen og Strøm. Men du kan bruke andre typer. Dette er bare for å tipse om sted å kjøpe det, for jeg vet spørsmålet kommer.

l1030524

Slik lager du lakrissmør:

100 g smør i terninger. Bruk usaltet smør, for da kan du lettere justere saltmengden selv. Du kan godt lage smøret selv. Det blir best, men det er litt søl. Oppskrift her.

1 ts Flaksalt

Et dryss grovt lakrispulver

Ha dette over i en plastpose og bland det ved å masere posen slik at lakrisen og saltet fordeler seg jevn og du slipper å bli grisete på fingrene. Ha det over i en skål. Ferdig!

Ferdig smør.
Ferdig smør.
l1030542

Slik lager du Fakkelgaardens deilige sitronbrød.

(Du må skalere ned oppskriften til ditt bruk. Jeg brukte økologisk malt spelt i stedet for rug. Jeg brukte vanlig økologisk hvetemel i stedet for ølandshvedemel. Jeg har også gjort litt om på fremgangsmåten.

1250 g vann

finrevet skall av tre sitroner

50 g gjær

1 ts sukker

250 g rugmel/spelt

50 g salt

1250 g ølandshvedemel/hvetemel

Alle ingredienser kjøres med maskin med deigkrok i cirka ti minutter.

Hev i 30 minutter.

Deigen fordeles i små porsjonsformer.

Brødene hever i formene sine og pensles med melk

Bak brødene på  225 grader i cirka 15 minutter, varmluft.

Avkjøl på rist.

Skal si disse brødene ble helt perfekt.
Skal si disse brødene ble helt perfekt.
Forrige

Fra Masterchef Australia til Mugaritz

Den ultimate guiden til Roma

Neste

Legg igjen en kommentar