smør

Når laget De smøret deres sist, frue?

april 8, 2011
smøret

Å lage sitt eget smør er lett som snus.
Tenk deg – søndag morgen: Nybakt brød og nyrørt smør! Blir det bedre?

Slik gjør du det.

Dette gir ca 350 g smør:
2 bokser seterrømme.
Deilig salt etter smak (ca 2 ts).

Ha rømmen i en kjøkkenbolle. Ha aluminiumsfolie som et lokk over. Så setter du i gang å piske med miksmaster. Har du kjøkkenmaskin, kan du helt sikkert bruke det.
Pisk til du nesten blir lei. Dvs. over et kvarter. Plutselig vil du merke hvorfor du skal ha folien over bollen: Rømmen skiller seg og du begynner å få smør. Pisk til du har en hel klump smør og “vann” i bunnen. Vask hennene og kjøl de ned i kaldt vann.fleurdesel2

Ta smørklumpen og klem den mellom hendene. Skvis ut det som er igjen av væske. Ta smørklumpen over i en tørr bolle og tilsett salt etter smak. Jeg ville brukt salt som vist på bildet: Fleur de Sel. Det får du kjøpt på de fleste større supermarkeder, grønnsaksforretninger osv.
Kna smøret med hendene eller med en skje.
Smak til på en usaltet kjeks eller et stykke brød.
Nå har du laget smør!
Smøret egner seg til å fryse ned.

Du kan enkelt lage ditt eget kryddersmør ved å tilsette urter krydder eller hvitløk etter smak.

Tips: Jeg bruker en finmasket vaskepose (en sånn du vasker bh og silkestrømper i) til å klemme ut all væsken av smøret. Det er billig å kjøpe en slik på H&M el. lign. steder.

Kanskje liker du disse også

2 Kommentarer

  • Svar Helle Øder Valebrokk april 30, 2011 at 6:00 pm

    Kommentar fra min kollega Gry: hun brukte 2 ts maldonsalt, og det ble alt for salt. Fleur de sel er mildere i smaken, men ikke ha i alt salt med en gang. Smak til med 1 ts først:) takk, Gry, for super tilbakemelding.

  • Legg inn en kommentar

    %d bloggere liker dette: