Blant tusser og troll i Småland

Jeg reiser mye og jeg opplever en hel masse nytt og spennende. Jeg er heldig.

Det er noen turer som setter dypere spor. Det er nesten alltid tilfelle når jeg reiser til Sverige. 

Det har alltid vært Danmark som har vært ferielandet mitt. Med halvdanske gener i kroppen har det vært naturlig å sette kursen mot den delen av Skandinavia. 

De siste årene har jeg vært mye i Sverige og jeg simpelthen elsker det!

Hvorfor? Folk er trivelige. Det er rimerligere enn i Norge og Danmark. Det er mye vakkert å se på og masse å oppleve. 

Min siste tur til Sverige gikk til Småland. Her har jeg vært tidligere da jeg hadde en kort karriere som polkagriskoker. På samme tur fikk jeg også besøkt områdene der man produserer kvalitetsglass (Kosta Boda) og ikke minst spist og bodd på designhotell og Michelinstjernerestaurant

Men Småland er mer enn dette. Det er her Astrid Lindgren bodde og skrev sine eventyr og blant annet Emil og Pippi. Området er fullt av Lindgren-referanser som er spennende for både store og små. 

Tage Andersen i sitt kontor.

Men det er ikke dette jeg er i Småland for denne gangen heller. Jeg er her av flere årsaker.
Først for å møte legendariske Tage Andersen. Dansken er kjent for den vidunderlige butikken et stenkast fra Kongens Nytorv der man faktisk tar inngangspenger for å komme inn å se de flotte kreasjonene. Det er som et slags museum.

Til og med loverampen er en kunstinstallasjon.

Tage er multikunstner. Han lager kunst av levende ting, men han ser også noe vakkert i døde grener og det vi andre vil se på som skrap. I Småland har han åpnet den vakre gården Gunillaberg ved Bottnaryd der man kan se hans spesielle kreasjoner både utenfor på gården.

Tage er utdannet konditor, men etter denne karrieren har han vært selvlært på alt han har gjort i livet. 

72-åringen serverer musserende vin og hans hjemmebakte karamellkaker når vi ankommer gården. Han har bakt de samme kakene i 60 år og de er perfekte. Smørtunge og knasende av karamellisert sukker.  

– Vi skal ha en minikonsert, sier han. Selvsagt skal vi det. Vi er tross alt på en herregård. Det er norske Kristine Bratlie som setter seg bak klaveret og serverer de vakreste toner. 

Tage tar oss med rundt i det flotte huset og ikke minst orangeriet der man kan se mange sjeldne og flotte planter og installasjoner. 

Gården er åpen for alle og Tages deilige karamellkaker kan kjøpes i kaféen. Sjekk hjemmesiden for åpningstider.

Vi reiser videre inn i det trolske, smålandske landskapet. Disen ligger over vannet og det er enkelt å skjønne at dette ga inspirasjon til John Bauers mytiske malerier av troll og tusser. Når vi tar inn på Bauergåden i Bunn for natten lyner det over de tunge tretoppene og takene på de røde husene som kjennetegner Småland. Dette setter den rette stemningen for Bauer-menyen som kjøkkensjef Rickard Nilsson serverer oss i spisesalen. 

Bauers kjente motiver fra området.

Første rett serveres i et glass med lokk. Når vi åpner det velter røyk ut som på et Bauer-maleri og duften av lettrøkte pølser og granbar melder seg. Vi får tre forskjellige, lokale pølser: Isterband (pølse med byggryn, svinekjøtt og potet) ølkorv og bratwurst. Pølsene servers med hjemmelaget sennep, syltede rotfrukter (har du smakt lettsyltet jordskokk? Det var helt fantastisk godt!) Og friterte rotfruktchips.
For en fargefest! 

Les mer: Slik lager du rotfruktchips

Neste rett er også en lokal spesialitet: Langtidsstekt svineknoke med sennep og krydret, grov rotfruktmos. Denne serveres Sharing Style – som er en måte jeg elsker å spise på.

Rickard Nilsson kommer inn med desserten som også er inspirert av både Bauer og lokale råvarer. Pannacotta laget av polkagriser er et mesterverk. Vi får også lokal ostekake med syltede granskudd og multer samt en sjokoladetrøffel laget med epledestillat laget i nabolaget. 

Jeg drakk to forskjellige øl fra Idlewild Brewing Company i Jönköping. Ivar – hyllest til fyrstikkongen fra Jönköping og Red Zeppelin – en hyllest til The Gods of Rock‘n’ roll.

Jeg er svært imponert over det høye nivået på Bauergården. Hvem ville ha trodd at et lite konferansehotell på landsbygda i Småland kunne ha slik en så kreative meny. Temamenyer er vanskelige å lage. De kan fort bli for teatralske. Men denne menyen er både velsmakende og kreativ. En perfekt hyllest til det trolske landskapet. 

Dagen etter står vi opp før solen og uten frokost. Jeg får et glimt av frokostbordet på Bauergården og du skal ha en fryktelig god grunn til ikke å nyte den, for den så helt fantastisk ut. 

Vi har en god grunn og den er at vi skal oppleve noe veldig unikt kun 20 minutters biltur unna. 

Vi skal til Åsens by i Haurida. Vi kjører i det klassiske, trolske landskapet der det damper fra små kjern og det suser i toppen av trærne.

Åsens by er Sveriges eldste kulturreservat. 

De dyrker grønnsaker og har bier og andre dyr. 

Hanne Marit fra reisebloggen Sekk og sandaler og Lisa fra reisebloggen Fjords and Beaches.

Opplevelsen vi skal være med på er en utendørs frokost midt i skogen. Det er ren magi.

Dette er konseptet: Du kommer tidlig for å se til dyrene og for å være med på matlagingen.

Så serveres en enkel og veldig god frokost der alle råvarer kommer fra enten jorden eller dyrene på området.

Hadde ikke vi bodd på Bauergården, hadde vi sovet over på stedets vandrehjem som ligger på eiendommen. 

Vi nyter en fabelaktig frokost i det fri med egg fra gårdens høner, hjemmebakte polarbrød, oster og skinker fra nærmiljøet og syltetøy, kompotter og yoghurt fra gården. Blir du ikke sentimental av å oppleve dette, må du rett og slett oppsøke hjelp. Det er en så vakker og spesiell opplevelse som rett og slett tar pusten fra deg. Mat utendørs og kaffe har sjelden smakt bedre.

Ferden videre i Småland kan du lese mer om fremover. 

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden og Visit Småland. 

Forrige

Klassisk fransk løksuppe med Gruyère AOP

Baskisk ostekake. Her får du oppskrift på originalen fra La Viña i San Sebastian

Neste

2 kommentarer om “Blant tusser og troll i Småland”

  1. Hei – er disse stedene oppe nå, i oktober og utover, langt utenom turistsesong? De ser veldig spennende ut. Jeg lurer videre på om dette er noe å ta med seg menn på, eller er det hele litt for feminint? Jeg bruker ofte reisetipsene dine og er kjempefornøyd, men ser ofte at mitt siste spørsmål er smårelevant :-).

    Svar
    • Hei Marianne!
      Jeg føler så absolutt ikke at dette er for feminint. Vi hadde en mann i pressegruppen og han koste seg masse på turen, han.
      Når det kommer til åpningstider, er det tryggest at du sjekker hjemmesidene.Jeg tør rett og slett ikke si det for sikkert. Håper det var til hjelp:)

      Svar

Legg igjen en kommentar