Klassisk fransk løksuppe med Gruyère AOP

//Annonsesamarbeid med Switzerland Cheese Marketing og Oluf Lorentzen//

Jeg snakket med en venninne forleden om dette med løksuppe. Var det på tide å lage en moderne variant?

Nei, hvorfor det? sa hun. Det er jo så godt med en klassisk og ekte fransk løksuppe.

Hun har helt rett. En klassisk fransk løksuppe smaker sensasjonelt godt når den er laget skikkelig.

Paris er en av mine favorittbyer i hele verden. Det høres kanskje ut som en klisjé, men det er en av de beste matbyene som finnes. Å sitte på en bistro og bestille en steak-frites, eller en Croque Monsieur og glo på folk som går forbi. Eller aller helst stirre inn i øynene på den du elsker. Det er Paris.
En annen klassisk bistrorett er selvsagt den klassiske løksuppen.

Suppen som er kokt på karamellisert løk, timian, sherry (noen ganger) og deilig kraft.

Nå er det viktig at vegetarianere ikke får våte drømmer. Det er ikke en vegetarisk suppe. Og beklager å måtte si det, det er det som gjør den så uimotståelig. Suppen hadde ikke vært den samme uten fyldig oksekraft.

På toppen av suppen er det som kanskje er aller best. Ristet baguette med masse boblende Gruyère AOP på toppen. Suppen fullføres i ildfaste suppeskåler i oven og det er der du får en brennende het rett som varmer langt inne i sjelen.
Hva gjør denne suppen til den ultimate bistroretten? Når man har dette deilige «lokket» av brød og ost som beskytter suppen, kan man fullføre samtalen man har med den man er sammen med uten at maten blir kald. Varmen holder seg i skålen lenge.
Når du tar sats og gyver ned i suppen får du lag av smeltet ost, brød, kraft og myk løk.

Hva er hemmeligheten bak en klassisk løksuppe?

Det er flere: Du må bruke nok tid på å karamellisere løken. Det er dette som gir smaken. Du må ikke lage oksekraften selv. Jeg gjør sjelden det. Men velg en god oksefond til retten.

Jeg bruker også en bitteliten klunk sherry. Du må ikke det hvis du ikke har det, men jeg synes litt tørr sherry gjør susen.

Av krydder bruker jeg godt salt, pepper, laurbærblader og selvsagt timian. Bruk enten tørket timian eller en grovere timian som ofte vokser i hager eller som du får kjøpt på grønnsaksbutikker. Den har en annen smak enn de vanlige timianbuskene du får i vanlig butikk. Finner du ikke den grovere timianen, velger du heller tørket timian. Det finner du lett.

Men ingen løksuppe uten god ost. Det er en ost som gjelder når du lager klassisk løksuppe. Gruyère AOP grottelagret er derfor den du må se etter i butikken.

Gruyère AOP Grottelagret er en upasteurisert fastost som blir lagret i grotter nær den sveitsiske byen Kaltbach. Ved konstant temperatur på 12,5 °C og fuktighet på 94 % ligger de til modning i minimum 12 måneder. Osten spesial plukkes for å lagres i grottene og utvikle den spesielt fine kvaliteten. Denne osten er laktosefri.

Du kan lage løksuppen dagen før du skal servere den. Det gjør den til en perfekt forrett å servere i selskap. Det eneste du gjør selve dagen er å varme opp suppen, riste baguetteskiver og gratinere suppen i ovnen rett før servering. Husk å sette et fat under suppeskålen, for sjansen for at man søler når man spiser suppen er tilstede. Det kan jeg skrive under på.

Klassisk fransk løksuppe med Gruyère AOP

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 3 gule løk, skåret i tynne skiver
 • 2 ss smør
 • salt, pepper
 • 3 cl tørr sherry (kan sløyfes)
 • 200 ml god oksefond
 • 5 dl vann
 • timian (tørket eller grov, fersk)
 • 2 laurbærblader (1 stort eller to små)
 • baguetteskiver
 • 2 dl revet Gruyère AOP Grottelagret ost

Slik gjør du

1

Start med å skjære løken i tynne skiver. Har du en mandolin er det nyttig.

2

Smelt smør i en tykkbunnet gryte. Ha løken over i gryten og strø 1 ts flasksalt over. La løken svette ned under omrøring i ca 10 minutter.

3

Senk varmen litt og la løken karamelliseres under jevnlig oppsyn i ca 30 minutter eller til du har fått fin og lys gyllen farge på løken. Løken skal ikke være brent, kun gyllen.

4

Hell på sherry og kok opp. Tilsett litt nykvernet pepper, 2 ts finhakket timian (bruker du tørket timian holder det med 1 ts) og laurbærblader. Hell på oksefond og vann og la dette småputre i ca 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

5

Med en øse fyller du ildfaste former med suppe. Få med masse løk.

6

Rist eller tørk skiver av baguette i brødrister eller i ovnen.

7

Legg en liten neve revet Gruyère AOP på toppen av suppen. Så legger du på brødskiven. På toppen legger du en liten kvist timian og masse revet Gruyère AOP. Sett under grillelementene i ovnen til suppen er brennhet og osten bobler på toppen. Ta forsiktig ut suppeskålene og sett på et fat. Server mens suppen er skikkelig varm.

Nytelse i hver skjefull.
Osten som er brukt i denne oppskriften kan du kjøpe på oluf.no

Fikk du med deg oppskriften på Croque Monsieur? Oppskriften finner du her

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Switzerland Cheese Marketing og Oluf Lorentzen og fremover vil du få flere retter laget med den deilige osten Gruyère AOP. Det er bare å glede seg.

Forrige

Slik gikk det med storfavoritten Malin fra Trondheim i verdens største bartenderkonkurranse

Blant tusser og troll i Småland

Neste

2 kommentarer om “Klassisk fransk løksuppe med Gruyère AOP”

 1. Å, dette skal bli middagen på denne iskalde oktoberdagen! Om du får tak i god kraft, ville du brukt 7 dl frakt istedenfor fond + vann da? Hvilket merke foretrekker du på fond? Er generelt skeptisk til fond, men når du benytter det skal jeg vurdere å prøve det jeg og!

  Svar
  • Klart du kan bruke kraft. Det er jo aller best. Men jeg er lat og har liten fryseplass, så jeg bruker fond. Det finnes mange rene og gode merker på markedet. Sjekk ingredienslisten. Jo færre ingredienser, jo bedre. Det er mitt tips til deg.

   Svar

Legg igjen en kommentar