Croque Monsieur med Gruyère AOP

//Annonsesamarbeid med Switzerland Cheese Marketing og Oluf Lorentzen//

Det finnes retter som er så perfekte at man bare må respektere dem som de er. Croque Monsieur er en slik rett. En klassisk bistrorett som du vil kunne finne på de fleste menyer i Paris.
Hvordan kan et ostesmørbrød få klassikerstatus? Vel, det er mer enn et ostesmørbrød.
En Croque Monsieur skal lages med smørstekte brødskiver. Brødet du velger skal være landbrød eller surdeigsbrød. En av skivene skal også ha et lag med deilig dijonsennep.
Skinken du bruker er en vanlig skinke, gjerne litt tykke skiver.

Dessverre er det ganske vanskelig å få tak i god, kokt skinke i norske butikker. Det finnes, dog. Derfor viker jeg fra den originale oppskriften her. Beklager, men jeg velger heller å gå for skiver av italiensk culatello – skinke laget av den øverste delen av låret på grisen. Skinken er krydret, speket og modnet.

Det må være Gruyère AOP i en Croque Monsieur.

Osten er kanskje den aller viktigste ingrediensen i en perfekt Croque Monsieur. Det er ikke hverdagsosten du bruker til et slikt luksus-ostesmørbrød. En original Croque Monsieur skal ha Gruyère-ost.

Jeg bruker Gruyère AOP Grottelagret i min Croque Monsieur.
Gruyère AOP Grottelagret er en upasteurisert fastost som blir lagret i grotter nær den sveitsiske byen Kaltbach. Ved konstant temperatur på 12,5 °C og fuktighet på 94 % ligger de til modning i minimum 12 måneder. Osten spesial plukkes for å lagres i grottene og utvikle den spesielt fine kvaliteten. Denne osten er laktosefri.

Gruyère er en ost med veldig god smelteevne. Du kan bruke den i ostefondue, gratinering, åpenbart ostesmørbrød, men også som ost på ostebordet eller til mauling.

Foreløpig høres dette ut som et ostesmørbrød, ikke sant?
Det som skiller en Croque Monsieur fra et vanlig ostesmørbrød er béchamelsausen som legges på toppen. Du lager en klassisk béchamel med smør, mel, melk, litt salt og pepper samt revet muskat. Det er den samme sausen som du bruker til lasagne eller til gratinering av grønnsaker, så du har sikkert laget det før. Smør og mel vispes i en kjele til en «roux» (en masse) og så sper man med melk mens man visper. Enkelt og greit.

Ja, béchamelsausen må være litt tykk for å holde seg på toppen av smørbrødet. Så river man litt deilig Gruyère AOP over og griller det herlige smørbrødet i ovnen.

Skal si du får en fantastisk lunsj! Det er deilig å servere smørbrødet med en grønn salat til. Lag en enkel vinaigrette med olivenolje, eddik (eller sitronsaft), dijonsennep, salt og pepper og du har alt du trenger.

Step-by-step. Slik lager du Croque Monsieur:

Start med å lage béchamelsausen. Ha en ss smør i en gryte. Smelt og tilsett 1 ss mel. Rør til en masse. Rør ca 20 sekunder for å få stekt bort melsmaken.
Spe med melk under omrøring til du har den konsistensen du vil. Sausen skal være ganske tykk, men klumpefri.
Krydre med salt, pepper og malt muskatt.

Smør to skiver landbrød med smør på begge sider. Legg i en panne og stek til skivene er gylne. Snu dem og stek dem videre.

Ta av brødskivene. En av skivene smører du med et tynt lag med dijonsennep på den ene siden. Den skal være undersiden av «hatten» av smørbrødet.

Forvarm ovnen til 225 grader. Legg en skive i en ildfast form. dryss over rikelig med revet Gruyère AOP.

Legg så på et par skiver culatello-skinke eller annen god skinke som ikke er for salt.
På toppen drysser du rikelig med revet Gruyère AOP.
Legg brødskiven på med sennepen ned.

Smør et tykt lag béchamelsaus på toppen av smørbrødet. Dyss revet Gruyère AOP over og sett formen i ovnen. La smørbrødet stå i ca 10 minutter før du slår på grillelementet i ovnen. Grill til du har fin overflate og osten bobler på toppen.

Nam! Dette er det jeg kaller et ekte ostesmørbrød.

Ta ut og server med en grønn salat eller alene.

Steker du et speilegg og legger på toppen får du en rett som heter Croque Madame. Så vet du det.

Osten som er brukt i denne oppskriften kan du kjøpe på oluf.no

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Switzerland Cheese Marketing og Oluf Lorentzen og fremover vil du få flere retter laget med den deilige osten Gruyère AOP. Det er bare å glede seg.

Forrige

Oslo får sin egen festival for mørkt brennevin

Oppgradert fårikål

Neste

Legg igjen en kommentar