Lasagne bolognese

Lasagne kan være så mangt. Jeg har fremdeles en spesielt dårlig opplevelse på den fronten godt klistret i hukommelsen: På en restaurant på Gol på slutten av nitttallet fikk jeg servert en mikrovarmet lasagne med kinakål, mais, paprikabiter, thousand island-dressing, minibaguettte og en smørpakke. Streit det sånn egentlig når man tenker på hvor man er og det er tjue år siden. Man kan ikke forvente annen type presentasjon egentlig. Men lasagnen… Det var det aller verste jeg har fått servert noen gang. Stykket var glovarmt og tørt i kantene og iskaldt i midten, noe som kan skje når man varmer opp iskald mat i mikroovnen. Ostesausen var som tykt lim og smakte mel. Pastaen var seig og tykk. Kjøttsausen var en smakløs klump av kjøttdeig med store biter tomat i. Den var milelangt unna å kunne kalles en innkokt kjøttsaus.

Lasagne er en av de aller skumleste rettene å bestille på restaurant. Du kan få Gol-varianten eller du kan få en helt nydelig variant slik de serverer på min nabokneipe Elise. Ja, den er også veldig utradisjonell da den svømmer i nydelig ostesaus. Men den smaker noe og kjøttsausen er innkokt. Det hjelper.

Lasagne er en internasjonal rett som du får overalt. Italienerne får ikke ha den for seg selv. Vi elsker lasagne og det er ikke så rart: Kjøttsaus, ost og pasta er da også en helt magisk kombinasjon – når det er gjort riktig…

Du får faktisk også forskjellige lasagnetyper i Italia. Det kommer an på hvilken region du er i.

Min lasagna er bedre enn den på Gol. Men det skal da ikke så mye til heller.

Bologna har blitt en av mine absolutte favorittbyer å reise til for å spise. Maten er enkel, men råvarene er perfekte. Området rundt kan by på Lambrusco (den perlende rødvinene som serveres kald), Parmigiano-Reggiano, Parmaskinke, ekte pasta bologneseGnocco fritto (fritert brød), fylte pastaputer med godsaker og mye mer. De bruker smør i denne regionen, noe som jeg synes gir en helt annen dybde til maten enn olivenolje.

Lasagne slik de lager den på den fantastiske naturvinbaren Enoteca Storica Faccioli i Bologna. En perfekt lasagne verde.

Lasagnen du får servert her er ikke den høye varianten med store biter av kjøtt og tomat, ostesaus og ostelokk. De lager en varianten som ofte omtales som lasagne verde, da det brukes spinat i pastaplatene. Får du servert denne retten slik den skal serveres vil du få et lavt stykke som egentlig ser litt kjedelig ut. Ingen tomatbiter som tyter ut, ingen synlig ostesaus og kjøttsausen er sparsommelig. Kjip lasagne? På ingen måte! Dette er en perfekt lasagne og den er proppfyll av smak.

Jeg har laget en lasagne bolognese. Den ble perfekt i mine øyne. Det er akkurat slik jeg liker den med en saus som har kokt inn i timesvis. Jeg har både bacon, lardo, svinekjøtt og oksekjøtt i gryta.

Slik lager du min lasagne bolognese:

1 stor gulrot, finhakket

1 stor løk, finhakket

2 selleristenger, finhakket

flaksalt, pepper

2 fedd fersk hvitløk, finhakket

4-6 skiver lardo (skiver av speket svinefett. Du får det i delikatessebutikker)

100 g godt bacon i terninger

1 glass rødvin

3 laurbærblader

2 ss smør

1 pakke god svinekjøttdeig (den fra Jacob’s er bra)

1 pakke god storfekjøttdeig (Angus fra Jacob’s er bra)

10 cherrytomater

2 ss tomatpuré

1-2 ts peperoncino

Ostesaus:

120 g Parmigiano-Reggiano, finrevet

2 ss smør

1 ss hvetemel

2, dl melk

Tynne lasagneplater eller hjemmelaget pasta

Som du ser, det skal ikke være tykke lag med kjøttsaus eller ostesaus. Dette er det øverste laget før den skal inn i ovnen.
  1. Start med å surre løk, gulrot og selleri i litt smør og olivenolje. Dette skal mynes sakte på medium varme i ca 10-15 minutter.
  2. Nå kan du tilsette lardo. Den skal smelte inn i grønnsakene.
  3. Tilsett hvitløk og bacon og surr videre noen minutter. Ha laurbærblader, salt og pepper i gryten sammen med tomatpuré.
  4. Nå skal kjøttet i gryten. Svin- og storfe-kjøttdeig stekes på medium varme til det ikke er rått mer.  Tilsett rødvin. Kok opp og la alkoholen fordampe. Etter et par minutter tilsetter du tomater og 3 dl vann. Kok opp og senk til medium varme. Sett på lokk og la stå i to timer. Sjekk under veis at væsken ikke er kokt inn.
  5. Ta frem en stavmikser og mos sausen nesten over alt. La det være igjen noen større biter. La sausen trekke under lokk på lav varme en halvtimes tid mens du lager ostesausen.
  6. Ostesausen lager du slik: Smelt smør i en kjele. Rør inn hvetemel med en visp. Spe med melken. Strø osten i sausen, litt av gangen til sausen er glatt og fin. Salt og pepre.
  7. Forkok pastaplater til de er bøyelige, men ikke ferdigkokte. Du skal ha ca 5-6 lag pasta, så regn deg frem til hvor mange plater du trenger i forhold til formen du montere lasagnen i.
  8. Smør en form med olivenolje. Legg et lag pastaplater i bunnen. Legg på et tynt lag kjøttsaus, så et tynt lag ostesaus. Om du blander ostesausen og kjøttsausen er ikke det noe problem. Dette vil skje i stekeprosessen uansett.
  9. Legg lag med pasta, kjøttsaus og ostesaus. Avslutt med et lag pasta med kjøttsaus og så et lag ostesaus. Sett i oven på 170 grader i ca 1 time.
  10. La lasagnen avkjøles litt før du skjærer den i firkantede stykker. Server med salat eller helt for seg selv. Jeg kan virkelig anbefale deg å drikke et glass Lambrusco til. Snadder!

Forrige

Mine favoritter i Barcelona

På en seriøs vinsnurr i København

Neste

2 kommentarer om “Lasagne bolognese”

Legg igjen en kommentar