Gratinerte grønnsaker

Godt alene. Godt som tilbehør.

Mange har etterspurt oppskrift på denne retten etter at jeg la ut bilder på Stories på Instagram.
Retten kom til en kveld jeg var alene hjemme og ville lage noe som var mums. Ikke mye arbeid og laget av ingredienser jeg hadde i kjøleskapet.

Brokkoli, søtpotet, potet og gul squash hadde jeg i kjøleskapet. Melk og ost også. Rene skatten.
Å lage gratinerte grønnsaker er superenkelt. Det som er det kritiske punktet er å lage bechamel-sausen. Du vet, en slik du bruker når du lager lasagne. Du kan selvsagt bruke fløte og så trenger du ikke bekymre deg, men jeg hadde ikke fløte og dessuten synes jeg konsistensen på en bechamel er så deilig.

Bechamel (eller hvit saus) lages av smeltet smør og mel som vispes til en masse. Så sper man med melk og visper slik at det ikke blir klumper. Egentlig ganske enkelt. Du må bare sørge for at temperaturen ikke er for høy og at du sper med melk helt til du er fornøyd med konsistensen.

Til denne retten lagde jeg en bechamel av 3 ss smør som jeg smeltet. Så tilsatte jeg 2 ss hvetemel. Dette vispes. Så tilsatte jeg melk, litt etter litt mens jeg pisket. Jeg brukte kanskje 3 dl melk eller noe i den retningen. Når sausen er glatt øker du temperaturen slik at sausen tykner. Rør hele tiden. Du vil ha en konsistens som pannekakerøre.
Jeg smaksatte sausen med hakket timian og et fedd finhakket hvitløk, samt pepper og flaksalt. En bechamel smaksettes vanligvis med muskat, men jeg ville ha urter.

Jeg tilsatte også 3 dl finrevet parmesan som smeltet inn i sausen. Så godt!

Blåmuggost eller ei. Du bestemmer.

Grønnsakene la jeg i en ildfastform som jeg smulte med litt olivenolje.
Fordi jeg hadde blåmuggost i kjøleskapet og synes det er sinnssykt godt, smuldret jeg litt over grønnsakene. Du må ikke gjøre det hvis du ikke liker blåmuggost.

Bechamelsausen helles over.

Så helte jeg sausen over og satte formen i ovnen (forvarmet) i ca 40 minutter på 180 grader. Sett gjerne et bakebrett under formen i tilfelle sausen bobler over kanten. Da er det lettere å gjøre rent etterpå.

La formen kjøle seg litt ned før du spiser, for dette er sykt varmt.

Fiks ferdig form.

Spis den som en middagsrett kanskje med en grønn salat til, eller bruk den som et tilbehør til fisk eller kjøtt.
For meg var det en middag i seg selv.

Forrige

Scaloppina av kylling med marsala

Hørt om Pineau des Charentes?

Neste

Legg igjen en kommentar