En dag viet til glass

Växjö var fantastisk. Denne dagen skal ikke bli noe dårligere.
Du har sikkert hørt om Kosta Boda? Jeg husker i alle fall hvor populære de fargerike glassene med påmalte ansikter og blomster var på slutten av 80-tallet. Alle samlet på disse glassene. De var bare til pynt. Det var få som drakk av dem.
Kosta Boda er en glassprodusent, og du finner glassblåseriene deres i det som kalles Glasriket. I dette området, ligger også Orrefors.Jeg reiste til Kosta, som ligger 45 minutter fra Växjö flyplass, og målet for turen var å blåse mitt eget glass og bo på et glasshotell.
Alle kan blåse sitt eget glass. Du må bare booker tid, og det anbefales på det varmeste. Les mer på Kosta glascenter

Det er varmt inne i glasshytten. Glassmassen flyter som magma i de store ovnen. Skal jeg lage glass, vase eller mugge? Jeg går for glass. Farge? Bare et dryss med oransje korn, kanskje? Kan det bli fint? Jeg prøver.

Jeg er i trygge hender når glassblåsingen starter. Du gjør litt selv og proffen gjør det meste. Det er tryggest. Glasset ser fint ut, men hvordan fargen blir vil ikke bli klart før om tre timer.

Glasset skal nemlig kjøles ned i en spesiell maskin. So long, glass. Ser deg siden.

Når man først er på Kosta Bodas glassblåseri er det spennende å se proffe glassblåsere i aksjon på Kosta Glasbruk. Det er sju glasshytter på området. Det er helt utrolig at dette er håndlaget. Glassene de lager er like hver gang. Hvordan får de det til?

Stetten settes på.

Du kan også ta en tur innom noen av outlet-butikkene som selger både første og annensortering av glass fra Kosta Boda og Orrefors. Du kan også se på flotte kunstverk, som du garantert ikke har råd til å kjøpe, men det er spennende å se allikevel.

Alt gjøres klart til julemarkedet.

På dette området ligger også Kosta Boda Art Hotel. Dette er et prisbelønnet designhotell som har glasskunst for 50 millioner kroner plassert rundt omkring  på hotellet – også på rommene. Jeg skal bo her en natt og til og med spise på en av hotellets restauranter. Spaavdelingen er det viktig å sette av tid til. Bassenget innendørs har den flotteste undervanns-glassutsmykning som jeg noen gang har sett. Både inne og ute er det basseng og boblebad.  Mer om dette siden. Nå er det tid for lunsj og den skal lages på … eh… smeltet glass selvsagt.

Vi kjører til Orrefors Park der de har startet et konsept (som må bookes spesielt) som de har kalt ”Glastronomi – cooking on glass”.
Micke, som til daglig driver Mickes Vilt Rökeri, leies inn som kokk og lager show i glasshytten på Orrefors Park.

Jeg har sett dette før da jeg besøkte Gotland og glassstudioet Big Pink . Det er rimelig spektakulært. Dette er ekte fast food, for man må jobbe fort. Flytende glass legges på et jernbord og da har du 1,5 minutt før glasset sprekker. Da må man ta bort glasset og legge på nytt.

Micke bruker kålblader som beskyttelse mellom kjøttet og glasset. Han flamberer i cognac. Det er et show uten like!

Flytende glass helles utover bordplaten.
Flambering

Etter å ha varmebehandlet kjøttet, fjerner han det og glasset. Så ettersteker han kjøttet rett på restvarmen som finnes i jernbordet.

Glassgrillet biffsandwich.

Synes du dette lyder interessant, kan du kontakte Orrefors Park og booke tid. Det er definitivt en annerledes matopplevelse. Dinner and a show får plutselig en helt ny betydning.

Herfra kan du kjøre en liten svipptur til Boda. Her ligger The Glass Factory et glassmuseum som jeg synes var eksepsjonelt lærerikt, vakkert og interessant.

Her kan man lære om krystallsliping og andre spennende teknikker som brukes i glasskunst samt lære om de farlige stoffene, som for eksempel bly, som før i tiden ble brukt i produksjonen av glass.

Fra The Glass Factory i Boda er det ikke langt å kjøre tilbake til Kosta. Du har kanskje skjønt det nå? Kosta og Boda? Det blir Kosta Boda, det! To steder med sterke glassblåsertradisjoner.

Foran peisen med et glass champagne og noen småretter. Livet er deilig.

I Boda får jeg endelig benyttet meg av spaet på  Kosta Boda Art Hotel. Å sitte utendørs i duskregn med kroppen godt sunket ned i en varmtvannskulp er for meg noe av det beste jeg kan tenke meg. Nå hadde det smakt med en iskald pils. Men da må jeg jo reise meg, og det er uaktuelt.

små munnfuller til champagnen som vi nyter foran peisen.
Spansk pata negra-skinke.

På hotellet er det flere spisesteder.

Brasserie 1742 med kjøkkensjef Karim Khouani (fra restaurant Sture i Malmö, som fikk en michelinstjeren tre måneder etter at de åpnet) serverer franskinspirert mat.

Brasserie 1742

Vi spiser en delig meny der høydepunktene er lam med trøffel, et ostebord fra en annen verden, fake sitron med sitronkrem og ikke minst «glasseplet»  (fylt med epleskum, epler og calvados servert med verbenakrem.

Deilig brødservering.
Sitroner. Men er de ekte?
Lam og trøffel. Fenomenalt!
You had me at Cheese!
«Glasseplet». Nesten for fint til å slå i stykker.

Og for en avslutning på en dag med et klart glasstema.

Småland leverer! Hara du ikke lest de andre sakene fra turen, kan du ta en titt her:

I polkagrisens rike

Design og gourmet i Jönköping

Växjö – et gastronomisk mekka

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden.

Forrige

Ribbe med koreanske smaker

Florlette terteskjell med spicy krabbesalat

Neste

Legg igjen en kommentar