Design og gourmet i Småland

Så var det å sette seg på bussen igjen, da. Det er den letteste veien til Göteborg, og den ruta har jeg tatt en del ganger det siste halvåret.

Det er ikke Göteborg jeg skal til denne gangen. Derfra skal jeg til en del av Sverige som jeg ikke tidligere har vært. Jeg skal til Småland, og nærmere bestemt til Jönköping.

Men først til Vandalorum i Värnamo, litt utenfor Jönköping. Her ligger nemlig Syltan som nettopp er blitt kåret til Årets kulturrestaurant. Dette er mer en lunsjrestaurant som ligger i tilknytning til Vandalorum, et museum for kunst og design.

Syltan byr på rimelige og bra retter og jeg prøver en lokal spesialitet som heter smålands isterbrand. Dette er en svinepølse fylt med gryn, servert med sennep, rødbeter og poteter i hvit dillsaus. Veldig spesiel konsistens på pølsen pga grynet, men veldig godt og ekstremt mettende.

Deilig, lokal drikke. Svenskene er gode på spennende juicer.

Museet er verdt et besøk, og ikke minst designbutikken.
Sørg for å få med deg den fascinerende utstillingen som heter «Wasteland – From Waste to Architecture».

Wasteland

Utstillingen tar for seg forskjellige materialer som betong, glass, stål osv og viser hvordan man kan løse problemet med overforbruk av materialer og heller se på «upcycling» – bruke restmaterialer etter byggeprosesser til å bygge nye hus. En utrolig spennende utstilling som blir å se på Vandalorum frem til 13. januar 2019.

Dette er ganske interessant. Dette panelet er ment å dekke Noma i København. Det er en dansk tresort som må oljes hvert år, og idéen til Rene Redzepi er at kokkene selv skal olje treverket med overskuddsolje fra kjøkkenet. Prosjektet er under testing og det er ikke klart om det blir å finne på Noma i fremtiden.

Det er også andre utstillinger på Vandalorum. Utstillingen med Signe Persson-Melin (varer bare frem til 2. desember) er spennende. Se hennes keramikk og også noen av de første krydderkrukkene som ble laget i Sverige.

Når du er i denne delen av Småland er det helt opplagt at du må se mer design. Det er her det skjer. Og da snakker vi møbeldesign.

Småland var et vanskelig område å dyrke mat i. Det finnes 7 klimasoner i Småland.  Det er fra dette området den største utvandringen til USA skjedde. Kunne man ikke dyrke mat, måtte man finne på andre ting. Derfor har det blitt et område som er kjent for design.

Källemo er et møbelselskap som er kjent for å lage ikoniske kvalitetsmøbler. Jeg er sånn passe opptatt av møbeldesign, men er du interessert i det, er dette og flere steder du bør besøke. Spesielt Bruno Mathsson Center er interessant, vil jeg tro.

Her får du hele historien til møbeldesigneren – inne i huset der han faktisk bodde, og du kan også se hans Daybed «Paris» fra  1937 som han viste på verdensutstillingen i Paris.

Vi kjører til Jönköping. Jeg blir innstallert i en sykt svær suite på Vox Hotel med egen badstue, badekar midt i stua, peis og flere rom som jeg ikke har tid til å sjekke ut, for jeg skal ut å spise.

Foto: Hotel Vox.

Men for å nevne dette hotellet med litt flere ord må det sies å være et av de råeste hotellene jeg har vært på. Det er store gulv-til-tak-vinduer som dekker hele suiten og du kan sitte i badekaret og se utover vannet. Det var bekmørkt da jeg gjorde det, men muligheten er tilstede skulle du være der på en annen tid av året eller døgnet.

Jönkjöping har ca 130 000 innbyggere og tre innsjøer. Den er kjent for papirbyen og kan derfor sammenlignes med Moss.

Middagen spises på Den Småländska Kolonin i sentrum av byen. Kjøkkensjef Per Samuelsson forteller om konseptet. – Vi lager mat vi selv liker. De er gjerne koplet til minner eller detaljer fra barndommen.

Per Samuelsson

Per Samuelsson og Jens Markulf har tre andre restauranter også. Brasserie Park ligger vegg-i-vegg med Den Småländska Kolonin. De har også matbaren Tegel som ligger i en gammel fyrstikkfabrikk.

Vi starter med champagne og et par småretter i Brasserie Park før vi går inn i matsalen i nabolokalet.
Måltidet vi får servert er et jeg kommer til å huske lenge. Her er det flere retter som jeg synes var helt optimale. Det er gourmet, men det smaker allikevel hjemmelaget.

Vinmenyen vi får til er safe. Gode viner, så absolutt. Jeg skulle ønske at vi ble utfordret litt mer, når sant skal sies.

Første rett er en fantastisk østers som er lett varmebehandlet og servert med små epleterninger, soyasaus og brunt smør. Det er en perfekt kombinasjon og smakene kler østersen perfekt. Er du ikke superglad i østers kan jeg nesten påstå at du vil like denne versjonen.

Vi får en helt vidunderlig sjøkrepsrett. Ja, det er en råvare som er vanlig å se på nordiske restauranter, og det skjønner jeg godt, for dette er en råvare som er noe av det beste som penger kan kjøpe. Versjonen vi får er spektakulær. Sjøkrepsen er faktisk servertsom rå tartar med krondill, potetskive, potetskum, fritert løk og ørretrogn. Den er så spennende og god. Jeg kan ikke huske å ha spist noe lignende før, faktisk.

Neste rett er et minne fra Hemsedal, forteller Per Samuelsson. Han forteller om en ørret han fisket som ble servert med grønnsaker som hadde kokt tørre i kjelen slik at de fikk en lett brent smak. Denne retten har han gjenskapt med gjørs, syltete kantareller og brent pastinakk. Han serverer også en helt vidunderlig rødvinssaus til laget med kjøttkraft. Retten er fyldig som en kjøttrett og fremkaller godsukk og stønn rundt hele bordet.

Tre x sellerirot og perfekt svin.

Så er det selleriroten som er stjerna. Her serveres den på tre forskjellige måter med et vidunderlig stykke svinekjøtt som kommer inn på en brennende planke. Retten serveres med syrnet saus og urteolje.

Det blir ikke bedre.

Neste rett er den beste viltretten jeg noen gang har spist. Et stykke elg servert med margbein, estragon, tørket lyng og en utsøkt kantarellsaus som smaker vilt, karamell og sopp.

Osteretten er en ost fra Brostorp servert med fennikelbrød, fermenterte plommer og revet hasselnøtt. Lekker liten sak. Jeg blir så glad når jeg får litt ost i en tastingmeny. Jeg synes den passer naturlig inn her.

Etter dette får vi en ganerenser. Og hva er da bedre enn å skjefull av spritmarinert eple med salt? Skal si den renser opp.

Så er det meningen at vi selv må jobbe litt for maten. Vi får servert hver vår iskalde morter i marmor. I den helles en væske. Nå skal vi røre. Vi rører og rører og vipps har vi iskrem!

Laga sjæl!

Den deiligste mandeliskrem med nypesaus til. Dette er en nyversjon av en klassisk svensk dessert med iskrem, nypesuppe og mandler. Jeg liker den. Jeg absolutt elsker den! For en fantastisk idé! Måltidet har vært en fin kombinasjon av overraskelser og interaktivitet, noe som er gøy.

Til kaffen får man selvsagt godsaker. Vi startet med et lite kremmerhus (fylt med andelever) og avslutter med et lite kremmerhus med bringebærkrem. Det er ganske fiffig.

Og nå nachspiel i suiten min! Nei da. Det bar rett i seng. Mett og full av inntrykk.

Neste stopp er Växjö. Der blir det mer god mat, eksepsjonelle viner, hipsterkaféer og mye mer. Stay tuned!

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden.

Forrige

Le Beaujolais nouveau est arrivé!

Växjö – et gastronomisk mekka

Neste

Legg igjen en kommentar