pressetur Småland Sverige

Design og gourmet i Småland

november 17, 2018

Så var det å sette seg på bussen igjen, da. Det er den letteste veien til Göteborg, og den ruta har jeg tatt en del ganger det siste halvåret.

Det er ikke Göteborg jeg skal til denne gangen. Derfra skal jeg til en del av Sverige som jeg ikke tidligere har vært. Jeg skal til Småland, og nærmere bestemt til Jönköping.

Men først til Vandalorum i Värnamo, litt utenfor Jönköping. Her ligger nemlig Syltan som nettopp er blitt kåret til Årets kulturrestaurant. Dette er mer en lunsjrestaurant som ligger i tilknytning til Vandalorum, et museum for kunst og design.

Syltan byr på rimelige og bra retter og jeg prøver en lokal spesialitet som heter smålands isterbrand. Dette er en svinepølse fylt med gryn, servert med sennep, rødbeter og poteter i hvit dillsaus. Veldig spesiel konsistens på pølsen pga grynet, men veldig godt og ekstremt mettende.

Deilig, lokal drikke. Svenskene er gode på spennende juicer.

Museet er verdt et besøk, og ikke minst designbutikken.
Sørg for å få med deg den fascinerende utstillingen som heter “Wasteland – From Waste to Architecture”.

Wasteland

Utstillingen tar for seg forskjellige materialer som betong, glass, stål osv og viser hvordan man kan løse problemet med overforbruk av materialer og heller se på “upcycling” – bruke restmaterialer etter byggeprosesser til å bygge nye hus. En utrolig spennende utstilling som blir å se på Vandalorum frem til 13. januar 2019.

Dette er ganske interessant. Dette panelet er ment å dekke Noma i København. Det er en dansk tresort som må oljes hvert år, og idéen til Rene Redzepi er at kokkene selv skal olje treverket med overskuddsolje fra kjøkkenet. Prosjektet er under testing og det er ikke klart om det blir å finne på Noma i fremtiden.

Det er også andre utstillinger på Vandalorum. Utstillingen med Signe Persson-Melin (varer bare frem til 2. desember) er spennende. Se hennes keramikk og også noen av de første krydderkrukkene som ble laget i Sverige.

Når du er i denne delen av Småland er det helt opplagt at du må se mer design. Det er her det skjer. Og da snakker vi møbeldesign.

Småland var et vanskelig område å dyrke mat i. Det finnes 7 klimasoner i Småland.  Det er fra dette området den største utvandringen til USA skjedde. Kunne man ikke dyrke mat, måtte man finne på andre ting. Derfor har det blitt et område som er kjent for design.

Kanskje liker du disse også

1 Kommentar

Legg igjen et svar

%d bloggere liker dette: