Le Beaujolais nouveau est arrivé!

Hvert år – på den tredje torsdagen i november slippes årets ferske vin (vin de primeur) i vindistriktet Beaujolais i Frankrike. Vinen fermenteres kun noen få uker før den legges ut til salg.

Beaujolais nouveau er en lett rødvin uten særlig spor av tanniner, laget på gamay-druen. Ifølge loven må druene høstes for hånd, fordi Beaujolais lages ved å bruke “karbonmaserasjon”. Dvs fermentering med hele bær som fremhever fruktaromaer uten pressing av bitre tanniner fra drueskallet.

Smaksmessig kan man sammenligne en ung vin som Beaujolais nouveau med banan, kirsebær og tyggegummi.

Les mer: Synes du det er vanskelig å skjønne hva vinekspertene sier? Kanskje dette hjelper.

Klokken 00.01 hver år – på tredje torsdag i november kan vinen nytes og mange steder har faktisk nedtelling til slippet. På Brasserie France i Oslo feirer de denne tradisjonen. Flere hippe vinbarer i Skandinavia lokker med vinkveld til ære for Beaujolais nouveau i morgen. På naturvinbaren Rødder i København frister de for eksempel med «Glam & Gamay». Der dkulle jeg gjerne ha vært.

Jeg drakk Beaujolais Nouveau fra Joseph Drouhin til hvit fisk. Et godt valg. Superfruktig og ingen konflikt med fisken. Tanninsvake rødviner passer godt til fiskeretter, så ikke vær redd for å prøve det.

Historien sier at Beaujolais Nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet da de første vinene ble sendt ned elven Saône til restaurantene i Lyon. Da den ankom ropte de; “Le Beaujolais Est Arrivè!”, og de drakk vinen som en feiring av en vellykket innhøsting.

Jeg drakk denne til pasta med trøffel. Så godt! Château Cambon Beaujolais Nouveau. NR: 948501. Pris kr: 167,90

Torsdag vil det altså være mulig å kjøpe helt fersk Beaujolais Nouveau og Beaujolais village-nouveau på Vinmonopolet. Forskjellen mellom disse to typer Beaujolais er kvalitet og fremstilling av vinen. Beaujolais village-nouveau er hakket dyrere og inneholder mer tanniner og er derfor mer egnet for å lagre, noe vanlig Beaujolais nouveau ikke er.

Hva er bra og hva er mindre bra? Det er tross alt ung vin. Det må du nesten finne ut av selv, men avisene pleier også å teste utvalget før slippet. Jeg anbefaler deg å ta en titt på Aperitif og DN for full oversikt.

Når det er sagt er det en vin du bør være litt oppmerksom på. Den skal i alle fall jeg prøve å karre til meg når polet åpner.

Jean Foillard (og tre andre kollegaer, Lapierre, Thevenet og Breton) var den første som startet en bevegelse i Beaujolais for å vende tilbake til den gamle måten å lage vin på. De lager vinene sine fra gamle vinstokker, uten å bruke syntetiske ugressmiddel eller plantevernmidler. De høster kun de sunne druene. De tilsetter minimale doser svovel eller ingen i det hele tatt og filtrering av vinen driver de ikke med. Landsbyen Morgon er en av de ti øverste ‘crus’ av Beaujolais.
Foillards lager Morgon som er en dyp, strukturert, kompleks vin med fløyelsaktig mørke kirsebær-toner Den er ung, men kan lagres.

Dette er vinene og antall som kommer til å finnes på polet fom torsdag morgen. I fjor bestilte Vinmonopolet 20 000 flasker. I år har de hevet antallet til 25 486 flasker.

Forrige

Vietnamesiske blomkålsvinger

Design og gourmet i Småland

Neste

Legg igjen en kommentar