Vietnamesiske blomkålsvinger

Blomkål har ikke vinger. Det vet jo alle. Grunnen til at jeg skriver blomkålsvinger er at retten jeg har laget minner om de klassiske vietnamesiske kyllingvingene med sticky saus, som jeg absolutt elsker!

Det må da være lov å ha det litt gøy med navn på retter, er det ikke?

Blomkål er en takknemlig råvare å smaksette. Den er ganske nøytral i smaken og derfor lett å jazze opp. Men før du smaksetter grønnsaken må du åpne blomstene på blomkålen slik at de blir mottakelig for det. Etter du har gjort det (og jeg viser deg hvordan i oppskriften) vil du se at blomkålsbusken blir som en svamp. Den tar til seg smak og får også evnen til å bli sprø og fin. Akkurat som kyllingvinger som får en runde under grillen.

Når man snakker om vietnamesiske smaker kommer man ikke utenom fiskesaus, chili, sitrongress og karamell. Fordi man bruker fiskesaus, som er dønn viktig for smaken, er det en rett du ikke kan servere vegetarianere (hvis de ikke er pescetarianere) eller veganere, selv om du bruker grønnsak som hovedingrediens.

Jeg startet med å lage en saus av chili, soya, sitrongress, brunsukker og vann. Jeg legger et helt blomkålshode i en fom og heller sausen over. Så dekker jeg til formen og lar blomkålen dampe i ovnen (det oppstår damp når man dekker til formen) en time på 120 grader.

Nå er blomkålen som en svamp.

Dette gjør at blomstene på blomkålen åpner seg og tar til seg masse smak. Det er akkurat som å kjenne på en naturlig svamp. Helt utrolig tekstur.

Jeg koker inn sausen som har ligget sammen med blomkålen til en sticky glace. Nå kan du velge å bruke blåmkålen hel eller skjære av bukettene. Uansett hva du gjør skal du pensle bukettene med den klissede sausen og sette inn formen på høy varme i ovnen. Pensle en gang til underveis og avslutt med å sette på grillelementene for å virkelig krispe opp blomstene på blomkålen. Så digg!

Resten av sausen koker du opp og tilsetter noen spiseskjeer ekte kokoskrem. Server med ris, masse koriander, chili og frisk ingefør i tynne staver.

Her kommer oppskriften:

Vietnamesiske blomkålsvinger

Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 1 stort blomkålshode eller to små
 • 1/2 dl brunt sukker
 • 2 ss soyassaus
 • 2 ss fiskesaus
 • 2 sitrongress
 • 4 cm ingefær, revet
 • 1 klatt ekte smør
 • rød chili etter ønske (retten skal være litt sterk)
 • 2 dl vann
 • 1 lime
 • ris
 • 4 cm ingefær i staver
 • frisk koriander

Slik gjør du

1

Vask og tørk blomkålshodet. Skjær av blader og rens stilken.

2

Kok opp sukker, vann, chili (i skiver), soya, ingefærfiskesaus og sitrongress (delt i to på langs). La dette trekke ca 15 minutter.

3

Finn frem en ildfast form. Sil saus over blomkålshodet og dekk til med folie. Sett i forvarmet ovn på 120 grader i en time.

4

Ta ut formen. Hell sausen i en gryte og kok inn til sausen blir klissete. Tilsett en klatt smør.

5

Bruk hele blomkålshodet eller del det i buketter og legg det i en ildfast form eller på en bakeplate (med bakepapir). Pensle med sausen og sett på 250 grader i ovnen. Pensle med mer saus etter 10 minutter. Sett på grillen og følg med. Det er ikke farlig om noen av bukettene blir lett brent. Ta ut av ovnen når du synes det er nok farge og blomkålsblomstene er sprø i kantene.

6

Kok opp jasminris, skjær ingefær i tynne staver og kok opp resten av savsen med litt kokoskrem. Juster med limejuice før servering.

7

Pynt med koriander.

Forrige

Lynkurs om bobler på vei til Bergen

Le Beaujolais nouveau est arrivé!

Neste

Legg igjen en kommentar