Kylling på den aller beste måten

Jeg har knekt koden! Jeg har endelig klart å finne den perfekte måten å lage vietnamesisk kylling på.

Vanligvis bruker jeg kokosmelk til en rett som denne. Den blander jeg med masse sukker, fiskesaus, ingefær, chili, hvitløk, koriander, sitrongress og vårløk. Problemet med kokosmelk er at den ikke tykner så mye som jeg ønsker. Den er vanskelig å smøre på kyllingen.

I denne retten har jeg brukt søt kondensert melk. Det er melk som er kokt inn med sukker slik at den er tykk. Varmebehandler du den vil den fremdeles være tykk. Det er så perfekt for min rett for jeg vil at marinaden med urter og melk skal karamelisere kylling og gi den deilige smaken til retten.

Å bruke kondensert melk i en vietnamesisk rett er ikke så feil. Der bruker de masse kondensert melk i kaffen sin, så dette er faktisk et veldig bra valg.

Dette er en ekte koserett. Jeg bruker økologiske kyllingvinge-klubber for de har masse kjøtt og skinn. De er større en selve vingene og derfor mer mettende. Jeg serverer en ganske klassisk asiatisk salat til med en syrlig dressing. Det er viktig å balansere sødmen i marinaden.

Den perfekte balanse mellom sødme, hete og syrlighet er det viktigste man må passe på når man lager denne retten. Du kan bli skremt av lukten på fiskesausen som brukes i oppskriften. Den gir salt til retten og er superviktig. Retten smaker ikke av fisk av den grunn. Jeg lover!

Sitrongress er også en viktig ingrediens. Friske gress får du i de fleste supermarkeder. Se etter de som er tykke og friske. De har masse smak.

Chili må man ha.  Velg den styrken du er komfortable med. Jeg elsker sterk mat, så jeg går for de små, sinte birds eye-chiliene, men dette er helt opp til deg. Jeg fjerner frøene.

Koriander er ikke alltid lett å finne i butikken. Jo, du finner de som står i potte, men de har så lite smak. Har du en asiatisk butikk eller en grønnsaksbutikk i strøket, kjøper du korianderen der. Det vil du ikke angre på.

Start med å lage marinaden til kyllingen. Vinge-klubbene bør ligge i denne en times tid for å trekke til seg smak. Du trenger en blender eller kjøkkenmaskin, eller knivferdigheter til å hakke ting smått.

Dette trenger du til to personer:

•2 pakker Økologiske kyllingvinge-klubber. 

Regn med at hver og én spiser ca 6 stykker. Du blir hekta, skjønner du, så ikke gå tom for kylling.

•1 boks søt kondensert melk.

•3 store fedd, fersk hvitløk

•Rød chili etter ønske + til dressing

•2 sitrongress, finhakket. Bruk kun den hvite delen. resten kan du bruke hvis du koker asiatisk suppe.

•3-4 stilker koriander og gjerne røttene hvis de følger med hvis du kjøper i asiatisk butikk + masse blader til pynt

•3 ss fiskesaus + 3 ss til dressing

•1 lime, saften + 1 til dressing

•2 vårløk, hakket + 1 til pynt

•1 ss sukker til dressing

•hakkede, salte peanøtter

Salat:

2 gulrøtter, skrelt

1/2 agurk

1 pk bimi (krysning mellom brokkoli og kinakål. Heter også brokkolini) eller brokkoli

Slik gjør du:
Hakk alle ingrediensen i en kjøkkenmaskin eller blender. Bland med søt kondensert melk, limesaft og fiskesaus. Legg kyllingene i marinaden. La ligge i en times tid. Sørg for at marinaden ligger rundt alle kyllingen-klubbene.

Kyllingen: Legg kyllingklubbene på en rist med form eller stekeplate under. Hell litt vann i bunnen på formen for at marinaden ikke skal brenne seg fast i bunnen. Det kan være vanskelig å vaske rent.

Sett i forvarmet ovn på 180 grader. Snu alle klubbene etter 15 minutter. Pensle på rikelig med marinaden. Etter nye 15 minutter slår du på grillelementene. Nå vil marinaden karamelisere kyllingen slik at kyllingen blir supersprø og gyllen. Følg godt med på grillen. Det er kort vei mellom gyllen og brent. Snu kyllingklubbene slik at den andre siden også blir gyllen og fin.

Legg kyllingvinge-klubbene på et fat og strø rikelig med hakkede peanøtter, koriander og hakket vårløk over.

Lag dressing: Bland fiskesaus, limesaft, sukker og chili. La sukkeret løses opp.

Salat: Skjær remser av agurk og gulrot med en potetskreller. Damp bimi/brokkoli i saltet vann. Ha dem over i kaldt vann når de er møre, men fremdeles faste. Hell av vann og bland agurk, gulrot og bimi. Strø over hakket vårløk, korianderblader, litt peanøtter og hell over dressingen. Spar litt av dressingen og hell den over kyllingen rett før serveringen.

Saft suse, så godt!
Forrige

Beetroot Latte

Biff med peppersaus og parmesanpotetpuré

Neste

Legg igjen en kommentar