/Annonsesamarbeid med Bjertnæs & Hoel/
Nå er den fine adventstiden her straks og vi skal nyte mange og gode måltider sammen en liten gruppe venner og familie i ekte 2020-stil uten at jeg trenger å utdype hvordan det skjer i disse underlige tider.
Det er mye som ikke er sikkert, men det er en ting som ER sikkert, og det er at poteten er kommet for å bli og den passer til det meste vi spiser i julen.
Jeg bruker Morenepoteter og Perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel. De er faste i formen noe som gjør at du kan «herje» litt med dem. Jeg har laget tre potetretter som alle passer perfekt til jule- og festmat. Det skal også sies at disse potetene er superpgode kokte også.
Det du får av oppskrifter i dag er fondantpoteter, danske, brunede kartofler og ikke minst – ekte potetgull.
Fondantpoteter
Fondantpoteter stekes i smør, hvitløk og urter før man lar dem trekke i deilig kyllingkraft. Egentlig skal man stikke ut perfekte sylindere av poteten, men det er så utrolig lite smart hvis man skal tenke matsvinn, og jeg synes formen på Morenepotetene er helt strålende å bruke for når du skjærer dem i to på midten trenger du kun å skjære en liten bit av endene for å få fine nok fondantpoteter. Matsvinnet er altså endene, og det er det. Du må skrelle potetene og det er litt krevende, men du finner en teknikk for dette. Og skallet kan jo friteres, så ikke kast det. Det samme kan endene som du skjærer av.
Nå har du skrelt potetene, delt dem i to på midten og skåret av endene slik at potetene står støtt.
Så finner du frem en panne og godt smør og steker dem stående (med endene i pannen og i været). Legg et par fedd hvitløk og en urtekvast i. Timian eller rosmarin er topp.
Når potetene er gylne på en av endene snur du dem og steker dem gylne der også.
Når potetene er gylne i begge ender heller du på kraft slik at du dekke potetbitene og så trekker de på medium varme under lokk til de er møre. Rett før servering løfter du ut poteten og serverer dem.
Ekte potetgull
Perlepotetene til Bjertnæs & Hoel er perfekte å bruke til disse chipsene som er drysset med spiselig gullpulver. Pulveret finner du i større supermarkeder i bakehylla eller i bakebutikker.
Du tenker kanskje: Potetgull i jula? Er ikke det litt harry? For meg er dette jul og høytid. Vi hadde ikke så ofte potetgull i huset i barndommen, men på julaften pleide vi å ha potetgull på stettefat i tillegg til kokt poteter. Jeg er halvt dansk og i Danmark er det faktisk vanlig å ha potetgull til julematen. Har du ikke prøvd det så må du teste det ut. Det passer perfekt til sausemat slik at du kan scoope opp saus med chipsen.
Ved å bruke gullpulver har jeg laget ekte potetgull og dette egner da seg på et stettefat på bordet, gjør det ikke?
Slik lager du potetgull:
Du bør ha en mandolin når du skjærer potetene i tynne skiver. Perlepotetene skal ikke skrelles (heldigvis), men skjæres tynt. Du får en stor og fin porsjon av en pakke perlepotet.
Når du har skåret dem i tynne skiver koker du dem kjapt i saltet vann. Det holder med to minutter. Hell av vannet og tørk potetene godt for vann i olje er ikke tingen.
I en panne med høy kant eller en stor gryte heller du i 2/3 flaske solsikkeolje. Ha et lokk tilgjengelig i tilfelle flammer. Ikke hell på vann, bare sett lokket på og skru ned varmen og så går det over. Det har aldri skjedd meg, så det går nok bra for deg også.
Kok opp oljen til den er så varm at den er klar til fritering. Det sjekker du ved å slippe en potetskive ned i oljen. Freser det rundt potetskiven er oljen varm nok. Ha i 1/3 av potetene og friter i omganger. For mye potet i oljen gjør at du koke poteten i stedet for å fritere den.
Friter potetskivene nesten ferdig.
Ta dem ut og legg på kjøkkenpapir og gjenta prosessen til du har fritert alle pottskivene nesten ferdig. Nå har du alle skivene tilbake i oljen i noen minutter til skivene er sprø.
Hent dem opp fra oljen og sørg for å riste av all oljen. Chipsen må renne av på kjøkkenpapir, så spre dem utover et stort område.
Nå, mens chipsen er varm, drysser du over gullpulver med en sil med god avstand for at gullpulveret skal spre seg utover best mulig. Salt forsiktig. Rist litt på potetgullet slik at gullpulveret fester seg på begge sider.
Voila! Nå har du laget ekte potetgull.
Brunede kartofler
Siste potetrett ut i dag er den danske klassikeren: Brunede kartofler. Dette er ren fest! Det er rett og slett poteter som er vendt i karamell slik at de er gylne, søte og glinsende. Snakk om lykke!
Du skreller Morenepotetene (ja, jeg vet det er litt slit, men det er verdt det) og koker dem møre.
I en panne tilsetter du 1/2 dl sukker (til en pakke Morenepoteter). Hold fingrene av fatte og unngå å røre i sukkeret. Når sukkeret har smeltet og blitt gyllent (ikke brent) tilsetter du 3 ss godt smør. Skru ned til medium pluss.
Nå kan du tilsette potetene og 3 ss vann. Rist pannen slik at potetene ruller i karamellen. Når de er gylne nok (etter et par minutter) er de ferdige. Disse smaker så godt til vilt, and eller ribbe.
Andre retter som jeg har laget med Bjertnæs & Hoels sine deilige poteter finner du her:
Tre potetretter til tapasbordet
Høstens beste potetsalat med egg og bacon
3 tilbehør med potet
Fløtepoteter til vilt og lam
Potet + ost = digg