Tre potetretter til tapasbordet

/reklamesamarbeid med Bjertnæs & Hoel/

De siste ukene har du fått deilige oppskrifter på potet her på HellesKitchen. Jeg bruker gourmetpotet fra den norske produsenten Bjertnæs & Hoel til disse oppskriftene fordi jeg simpelthen digger potetene deres. Morene og Perle er de to typene du finner i Meny-butikkene og hos Jacobs, og for tiden er det faktisk også tilbud på dem fordi Meny har kampanje der de presenterer «Matskatter fra Norge». Og dette er virkelig skatter.

Potetene egner seg som tilbehør, men også som egne retter slik jeg presenterer dem her. Jeg har laget tre retter som for eksempel kan egne seg på tapasbordet sammen med gode ingredienser fra inn- og utland. Server dem til spekemat eller ansjosfileter, vaktelegg eller til godt brød og ost. Ja, alt det du best liker å sette på smårettbordet.

Les mer: Høstens lekrest potetsalat med egg og bacon

Kveldens første potetrett er saltkokte poteter servert med rød og grønn mojo. En klassiker fra Kanariøyene som er lett å lage hjemme. Jeg bruker Morenepoteter og havsalt.

Det du gjør er å koke innholdet av en pakke Morenepoteter i en kjele med vann og 2 ss salt. Vannet skal dekke potetene. Når poteten er kokt møre heller du av nesten alt vannet og setter kjelen tilbake på platen. Nå rister du på kjelen mens vannet fordamper. Det som skjer er at saltet tørker inn og legger seg rundt potetene. Nå er de ferdige.

På forhånd kan du lage rød og grønn mojosaus.

Rød mojo:
1 rød paprika
2 røde chili
1 fedd fersk hvitløk
1 ss eplesidereddik
3-5 ss god olivenolje
salt
Sett et bakebrett i ovnen på 200 grader. Legg paprika, chili og hvitløksfedd (Skrelt) på brettet. Bak i ca 20 minutter. Ta ut brettet og flå paprika og chili. Fjern frø. Kjør glatt i blender eller med stavmikser. Tilsett eddik og olje. Smak til med salt.

Grønn mojo:
1 grønn paprika
2 grønne chili
1 dusk koriander
1 ss eplesidereddik
3-5 ss god olivenolje
salt
Sett et bakebrett i ovnen på 200 grader. Legg paprika, chili og hvitløksfedd (Skrelt) på brettet. Bak i ca 20 minutter. Ta ut brettet og flå paprika og chili. Fjern frø. Tilsett koriander. Kjør glatt i blender eller med stavmikser. Tilsett eddik og olje. Smak til med salt.

Mojo-sausene kan lages på forhånd og oppbevares i kjøleskapet.

Server sausen til kanari-potetene.

Les mer: Tre gode potettilbehør

Hasselback-poteter med chorizo-krem
Altså, dette er så vilt godt! Superenkelt å lage og garantert lykke for den som får det servert.
Kremen kan lages i forkant.

Potetene jeg bruker er Morenepoteter fra Bjertnæs & Hoel. Trikset for å få perfekte striper i potetene er å bruke to spisepinner som du legger på hver side av poteten. Når du skjærer skiver av poteten vil kniven stoppe ved spisepinnene slik at du unngår å skjære helt igjennom poteten. Dermed beholder du poteten hel.
Potetene settes i en ildfast form med snittene opp. Hell bittelitt olivenolje over potetene og dryss litt flaksalt over før du setter dem i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Sjekk med en kniv for å se at potetene er gjennomstekte.

Server potetene med chorizo-krem. Den lager du slik:
Skjær myk chorizo i små terninger (ca 4 toppede ss). Stek i pannen med 1 ss olivenolje. Stek på medium varme slik at fettet fra pølsen slipper kjøttet og kjøttet blir crispy.
Ha fett og kjøtt i en beholder og tilsett 1/2 ts røkt paprikapulver (hvis du har. Hvis ikke, bør du kjøpe en boks. Det er et perfekt krydder å ha i hylla). Tilsett 2-3 ss kvalitetsrømme og kjør til en krem med stavmikser. Fiks ferdig krem som du har lyst å bruk på alt! Legg store klatter på hasselback-potetene og nyt!

Cacio e pepe-poteter
Har jeg spart det beste til slutt? Kanskje det. Disse ble magiske! Cacio e pepe forbinder du nok med pasta. Det er en kjent romersk pastarett som består av smør, Pecorino Romano-ost og ristet pepper. Supergodt, det, men potetretten her har absolutt alle egenskapene til den kjente pastaretten. Jeg vil faktisk påstå at potetretten er bedre enn pastaretten…

Jeg bruker Perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel. Dette er de minste gourmetpotetene deres og de er den perfekte munnfullen. Jeg koker dem i lettsaltet vann til de er møre. Så varmer jeg en panne og tilsetter et par spiseskjeer godt smør. Potetene ristes i smøret til de er gylne. Så helles de over i en skål.
Finriv ost. Jeg bruker parmesan i stedet for pecorino, men ta det du har tilgang til. Hva med å bruke en norsk variant? «Pepperknoll» fra Thorbjørnrud ysteri vil egne seg godt for her får du ost og pepper i en og samme råvare.
Jeg rister sorte pepperkorn i varm, tørr panne til det lukter pepper. Så støter jeg dem (evt kverne). Dryss ost og pepper over potetene og server mens de er lune.

Forrige

Monkey Bread, bubble bread, ungarsk kaffebrød, brytekake…

Gnocchi med tomatsaus

Neste

Legg igjen en kommentar