Monkey Bread, bubble bread, ungarsk kaffebrød, brytekake…

Denne stygge kaken har mange navn. Ja, for pen er det så absolutt ikke. Men heldigvis er det ikke skjønnhet som skal avgjøre hva som er godt eller ikke, for denne kaken er så god og vakker på innsiden.

Monkey Bread dukker opp i feeden min på Instagram fra tid til annen og det har selvsagt fristet meg som mange andre til å lage det selv. Det er superenkelt å lage også. Jeg blandet sammen en bolledeig med melk, mel, smeltet smør, litt sukker og 3 moste poteter fra gårsdagens middag. Ja, for har du poteter til overs fra dagen før bør du bruke dem i bakst. Det gir et supert resultat.

Hvor kommer denne merkelige kaken fra? Den er ungarsk og ble tatt med til USA av immigranter som bosatte seg der.  Kaken heter arany galuska  og blir også kalt «golden dumpling».

Jeg kommer ikke med oppskrift på selve bollene, for der er jeg sikker på at du har full kontroll. Bruk en helt vanlig bolledeig som du kjenner og like. Det er selve prosessen med å sette sammen bollebrødet (se der, der fikk man et navn til på bakverket).

Jeg hever bolledeigen som vanlig. Så deler jeg deigen i ca 40 emner og triller boller. Du kan lage flere boller hvis du vil. Noen av oppskriftene jeg har sett på har opp mot 64 boller.

Smør en form. Smelt smør, sukker og kanel i en gryte. ca 80 gram smør, 80 g sukker og en teskje kanel. Vend alle bollene i denne blandingen og legg lagvis i formen. Sett til heving i 30 minutter. Pensle litt mer av sukker/smør-blandingen over bollene og stek på 200 grader i ca 30 minutter. Sjekk når det har gått 20 minutter hvordan det ligger an. Jeg dro den nok litt langt slik at skorpen ble litt tørr. Selv om fargen på baksten blir mørk, er den ikke nødvendigvis brent. Det er sukker og kanel som gir fargen.

Når brødet er bakt ferdig snur du formen på en rist og lar formen være på i 10 minutter før du tar den av.

Bryt av bolle-biter av Monkey Bread mens det er varmt. Så digg!

PS: Resten av karamellen kan du helle over epleskiver som du baker i ovnen i ca 20 minutter. Deilig med ristede hasselnøtter over. Godt til Monkey Bread og til iskrem eller pisket krem.

Forrige

Indrefilet av svin med morellsaus og bakte løk

Tre potetretter til tapasbordet

Neste

Legg igjen en kommentar