Obi non – brød som i Usbekistan

Jeg er nettopp kommet hjem fra en fantastisk tur til Usbekistan i Sentral-Asia. Dette er første gang jeg besøkte landet, som jeg ikke visste så mye om på forhånd. Og jeg skammer meg. For dette er land med historie! Et veldig viktig knutepunkt på selveste silkeveien og med all mathistorie som dermed følger med. Jeg skal ikke dra dere igjennom historien her, for det vil komme senere, men mitt fokus i dag er på deres vanvittig gode brød. Dette er et land med lang brødbakerhistorie. Og for noen brød!

Hvor vakre er ikke disse brødene fra markedet i Samarkand?

I forskjellige deler av landet er det ulike tradisjoner for brød. Utseendemessig er de ulike og dermed også konsistens. I Samarkand finner du tynnere og større brød med vanvittige dekorasjoner, mens i hovedstaden Tasjkent er brødene tykkere og mindre, og dermed mer saftige. Brød spises til alle måltider. I stedet for ris, får man brød når man spiser Plov (nasjonalretten) eller til de mange deilige grillspydene (Shashlik ).

Shashlik

Det som gjør brødene så lekre er bruken av et helt spesielt verktøy som heter Chekich. Det er en slags nålepute som gir vakre mønster til baksten. Den har en funksjon foruten å se vakker ut: Ved å stikke mønsteret ned i deigen før steking, så stopper du hevingen akkurat der og som da gjør at midten på brødet får en fordypning.

Brødene stekes i en tandir, ganske lik en indisk tandoor. Disse varme leireovnene finner du over alt i Usbekistan, enten som dype krukker eller som huler der bakeren går inn i ovnen og fester brødene på den varme veggen slik at de fester seg. Når de er ferdigbakte løsnes brødene med et spesielt verktøy og legges til avkjøling.

Ved måltidet er det vanlig at en person bryter brødet og legger stykker på toppen slik at alle kan forsyne seg.

Jeg har prøvd å lage usbekisk brød for jeg kjøpte selvsagt med et par Chekich’er med fra markedet i Samarkand. Jeg nailet ikke helt det fine mønsteret, det må jeg innrømme, men øvelse gjør forhåpentligvis mester. De smakte i alle fall helt fantastisk!

Har du ikke en Chekich, kan du bruke en gaffel og lage mønster med.

Her kommer oppskrift på Obi non – usbekiske brød

Før brødene går i ovnen

Obi non

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4 brød

Jeg stekte noen brødene på en varm jernplate som jeg varmet opp i ovnen, men de andre hadde jeg på vanlig stekebrett med bakepapir, og det fungerte like godt. Varmluft er å foretrekke når du steker brødene. De egner seg godt til å fryse.

Ingredienser

  • 800 g økologisk hvetemel
  • 4 dl lunkent vann
  • 0,5 dl melk
  • 1/2 pakke fersk gjær
  • 70 g smeltet smør
  • 2 toppede ss sukker
  • 2 ts salt
  • Pensle med melk
  • pynt evt med sesamfrø

Slik gjør du

1

Løs opp gjæren i melk og vann. Tilsett sukker.

2

La stå i 10 minutter før du tilsetter smeltet smør.

3

Spe med hvetemel og salt til du har en fin deig. Den er litt klissete, men det er bra.

4

Dekk til med plastfolie og håndkle og sett lunt til heving i 2 timer.

5

Del i fire emner og form til fire sirkler. Du kan bruke en rund form til å forme brødene. Jeg brukte en kakeform. Legg på bakebrett.

6

Dekk til og sett til heving i 30 min.

7

Sett ovnen på 240 grader, varmluft

8

Lag mønster i midten på brødet og pensle med melk.

9

Sett midt i ovnen og stek i ca 15-20 min. Det kommer an på hvor tykke brødene er. Avkjøl brødene på rist og server mens de er varme.

Ble ganske fine, disse, gjorde de ikke?
Forrige

Spis hos Alchemist i verdensrommet

Shashlik – grillspyd som i Usbekistan

Neste

2 kommentarer om “Obi non – brød som i Usbekistan”

  1. Tusen takk. Kjempespennende! Fikk lyst til å sette meg på første fly og lære mer om gamle mattradisjoner i Usbekistan og Silkeveien.

    Svar

Legg igjen en kommentar