Indrefilet av svin med morellsaus og bakte løk

//Annonsesamarbeid med Grøstadgris//

Jeg samarbeider, som du sikkert vet, med en rekke produsenter som er håndplukket på grunn av deres fantastiske kvalitet på råvarene og fordi de bryr seg om det de driver med. Ja, sånn skikkelig.

Grøstadgris er en av disse flotte produsentene. De satser på frilandsgris og god dyrevelferd, som er veldig viktig for meg. Dyra går ute hele året og gjør som de vil. De har fri tilgang på fôr. Bøndene som jobber med Grøstadgris sine griser er spesielt opptatt av at dyrene har det bra. 

I dag har jeg laget en rett med indefilet av svin fra Grøstadgris. Dette er en stykningsdel som absolutt alle spiste før i tiden, for da var man opptatt av kun spise fileter. Nå er det de mer «tøffe» delene som folk helst vil ha. Men glem ikke at hele dyret skal spises, da dere! Indrefileten er jo en ekte juvel!

Jeg fikk tak i søte og fantastiske moreller fra Hardanger og da var det helt opplagt at jeg måtte lage en chunky saus av disse bærene. Frukt og svin er en supergod kombinasjon, så ikke vær redd for å prøve det.

Jeg fikk også tak i deilige løk i bunt som jeg bakte i ovnen. Konsistensen på løken smelter på tunga og smaken er søt og mild. Dette er slik vi pleide å tilberede løk i min barndom da vi grillet indrefilet av okse eller svin. Det bli så godt og det er lett å tilberede på grillen eller i ovnen.

Jeg deler dem i to og pakker dem inn i bakepapir og snører igjen og legger dem i ovnen en liten time på 180 grader og det er det.

Indrefiletene til Grøstadgris er store og flotte. Det er mer enn nok mat til fire personer eller flere. Den er perfekt å helsteke. Først i pannen for å få en fin stekehinne, og så ettersteking i ovnen med hviletid før du skjærer den i passende skiver. Kjernetemperaturen på indrefileten skal være 65 grader ved medium steking. Når du tar ut fileten fra ovnen skal temperaturen være tre-fire grader under ønsket kjernetemperatur for temperaturen stige under hviletiden.

Moreller og rødbeter passer veldig godt sammen og jeg river faktisk litt rå rødbete og tilsetter sausen for fylde og smak. Jeg bruker resten av rødbeten som salat ved servering. Tynne skiver av rødbeter trenger ikke varmebehandling i min bok, men det bestemmer du. Får du skivene tynne nok (gjerne med en mandolin) er det ingen grunn til å koke dem.

Jeg bruker i tillegg gul squash. Det er kanskje ikke ingrediensen som er lettest å finne, men grønn squash kan brukes i stedet for uten problem. Skiver av squash steker jeg i olivenolje med salt og pepper.

Potetene skjæres i skiver, legges lagvis og stekes i ovnen med olivenolje, rosmarin og krydder. Du kan koke skivene kort i saltet vann i forkant for å gjøre stekeprosessen i ovnen kortere. Du velger selv.

Morellene deler du i to og tar ut steinen. Spar halvparten til å serverer som de er. De er så søte og deilige og du vil ikke varmebehandle alle. Det lover jeg deg. Resten bruker du i sausen som du kan se i oppskriften nedenfor.

Jeg bruker rosmarin som urt i denne retten, men du kan selvsagt bruke andre urter. Timian eller salvie er urter som kler svin godt.

Indrefilet av svin med morellsaus og bakte løk

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

 • 1 indrefilet av svin fra Grøstadgris
 • 1 stor rå rødbete (eller flere små)
 • 1/2 - 1 gul squash (eller grønn)
 • salt og pepper
 • 1/2 ts five spice-krydder
 • olivenolje og smør til steking
 • 1 pose søte moreller (1/4 kg). Gjerne norske hvis du får tak i dem
 • rosmarin
 • poteter
 • grønne bønner eller andre grønnsaker
 • 2 ferske løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 stjerneanis
 • 2 dl kyllingkraft eller svinekraft (kvalitetsfond + vann er bra)

Slik gjør du

1

Indrefilet av svin: Tørk svinefileten og skjær evt av uønskede sener. Krydre med salt, pepper og five spice. Stek i varm panne med olje og smør til du har en fin stekeskorpe rundt hele fileten. Ha over i en ildfast form og sett i ovnen på 140 grader i ca 20 minutter eller til kjernetemperaturen er ca 62 grader. La indrefileten hvile før du skjærer den i skiver.

2

Løk: Del ferske buntløk i to på langs og legg en løk i hvert bakebapir og snør igjen med hyssing. Legg på et bakebrett i ovnen på 180 grader til løken er myk (en liten time). Snør opp pakken og ta ut den deilige løken.

3

Squash: Skjær halvtykke skiver av squash og stek dem i pannen med olje, salt og pepper.

4

Rødbeter: Skrell rå rødbete. Skjær tynne skiver (bruk gjerne mandolin) av 2/3 av rødbeten og legg dem i iskaldt vann slik at de blir sprø og deilige. Hell av vannet. Klapp tørre med kjøkkenpapir og bruk i retten.

5

Finriv resten av rødbeten og bruk den i morellsausen.

6

Morellsaus: Del morellene i to. Ta ut steinen og ta vare på halvparten av de rensede morellene til selve retten.

7

Kok opp svin- eller kyllinkraft (fond + vann) i en gryte. Tilsett moreller og et par ss finrevvet rødbeter, 1 kvist rosmarin og stjerneanis. La dette stå å putre. Smak til med sitronsaft og sausen er klar. Bruk gjerne stekesaftene fra kjøttet i sausen.

8

Potetene: Skjær poteter i skiver. Kok dem kjapt i saltet vann, sil av vannet, tørk skivene og legg dem lagvis i en ildfast form med et par fedd hvitløk, rosmarin, olivenolje og salt og pepper. tek på 180 grader til potetene er gylne og gjennomstekte.

9

Legg skiver av svineindrefilet på et fat. Strø over moreller og legg skiver av rødbeter og squash på fatet sammen med bakte løk. Morellsaus og poteter ved siden av.

10

Kok aspargesbønner i saltet vann og server til retten.

Følg meg på Instagram. Jeg legger daglig ut både bilde og stories. Følg @Helleskitchen, da vel!

Forrige

Duck Curry

Monkey Bread, bubble bread, ungarsk kaffebrød, brytekake…

Neste

Legg igjen en kommentar