3 tilbehør med potet

//Reklamesamarbeid med Bjertnæs & Hoel//

Det vil ikke komme som en overraskelse at jeg elsker potet. For en grønnsak! Du kan lage så mye spennende og godt med poteten. Ja, både som tilbehør til en rett eller som egen rett.

Jeg får til stadighet mailer og meldinger fra lesere som synes det kan være vanskelig å variere potettilbehøret. Hva velger man når man ikke serverer kokte, moste eller ovnsstekte poteter? Det er en verden der ute med fantastiske varianter der poteten skinner! Følg med her og ta med deg inspirasjon inn på kjøkkenbordet.

Her får du tre varianter som jeg synes er supergode hver for seg, men også til fisk eller kjøtt. Du vil fremover få masse gode potettips her på bloggen, så stay tuned!

Bjertnæs & Hoel er en produsent jeg har brukt lenge. Det er rett og slett hverdagsluksus denne produsenten leverer.

Bjertnæs & Hoel er to familier som har dyrket grønnsaker i flere generasjoner. De holder til på Nøtterøy.
Hvorfor har jeg brukt disse potetene i lang tid? Jo, fordi dette er poteter med smak! De koster litt mer, men det er det så verdt når de gjør middagen enda bedre. For meg er råvarene jeg velger viktig for et best mulig resultat. Jeg trenger ikke mengder av hverken kjøtt og sjømat når ingrediensene er av tipp, topp kvalitet.

Morene-poteter og Perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel

Perlepoteten (og for et vakkert navn!) er den minste og mest eksklusive poteten. De er små og de minner meg om potetene som mine besteforeldre i Danmark dro opp av jorda da jeg var på besøk i sommerferiene.
Disse små potetene er så enkle å tilberede hvis du ønsker potet til middagen på kort tid. En kvartes tid i saltet, kokende vann, og de er klare. Dette er den absolutt letteste måten å tilberede dem på. Da er de perfekte å servere til det du måtte ønske.

Morene-potetene er også små i forhold til andre poteter du får i butikken. Dette er kokefaste delikatessepoteter som for eksempel egner seg godt til å gni ut i deilig saus. Koker du dem hele eller halve? De vil uansett holde formen og konsistensen svært godt.

Jeg har laget tre potetretter som passer til middag (eller en lekker lunsj). De er gode hver for seg, med litt spekemat eller til fisk eller kjøtt. En av rettene passer perfekt til hvit fisk eller noe så hverdagslig som fiskepudding, fiskekaker eller fiskeboller. En annen rett er super til kjøtt, og gjerne hvitt og lettere kjøtt, mens den tredje er perfekt til et godt stykke grillet kjøtt eller kjøtt med mye smak som okse eller lam.

Her kommer mine oppskrifter på tilbehør med potet fra Bjertnæs & Hoel.

Poteter med ristede hasselnøtter, hvitløk og persille
Dette er faktisk den perfekte potetretten å servere sammen et stykke lyst kjøtt som kylling eller til grillet laks. Nøtter og potet er så utrolig godt sammen. Et tips vil også være å smørsteke masse kantareller og blande sammen med potetretten for et fullkomment måltid. Så nå er det bare å beinfly ut i skogen å plukke sopp.

Potetretten er laget med Morene-poteter fra Bjertnæs & Hoel som jeg har delt i to. Du kan uten problemer også bruke Perlepotet til denne retten.
Grunnen til at jeg har brukt Morene-poteter er at når du deler potetene i to vil de suge til seg masse smak når de blandes med de andre ingrediensene.

Til en pakke Morene-poteter (som i dette tilfellet er nok til 3-4 personer) trenger du 1 dl (ca 100 g) hasselnøtter, 1 stort fedd, fersk hvitløk og en grei neve bladpersille. Finhakk hvitløken og grovhakk persille og bland sammen. Tilsett gjerne et par spiseskjeer god extra virgin olivenolje.

Nøttene legger du på en bakeplate og steker i ovnen på 175 grader i ca 5-7 minutter til skallet begynne å sprekke. Ta ut nøttene og gni dem mellom hendene når de er litt avkjølt. Nå vil det meste av skallet falle av. Grovhakk nøttene og ha over i skålen med hvitløk, persille og olje. Salt lett.
Kok potetene møre i saltet vann, hell av vannet og bland i bollen med de andre godsakene. Disse potetene kan serveres både varme og romtempererte.

Perlepoteter med kapers og sitron
Dette er det ultimate tilbehøret til hvit fisk. Et stykke dampet torsk eller ovnsbakt flyndre vil strutte av lykke i selskap med disse potetene. En ørliten overdrivelse der, kanskje, men du vil i alle fall få et sabla godt måltid.
1 pakke Perlepoteter er rikelig til to personer når du serverer dem til fisk.

Dette er tilbehøret du lager på femten minutter for potetene kokes møre på svært kort tid. Mens de koker i saltet vann lager du ferdig resten.
Finriv skallet av en sitron (kun det gule fra skallet) og ha det i en skål med 3 ss god olivenolje samt 1 ss (eller mer) kapers.
Skyll kapers i kald vann først for å få bort lakesmaken. Kapers + sitron + fisk er helt perfekt.
Hvis du tror du ikke liker kapers så må du tro om igjen. Dette er umami og smakseksplosjon som krydrer potetene og den delikate fisken.
Bland nykokte Perlepoteter med sitron, kapers og olje. Du trenger ikke nødvendigvis å salte noe da du får en del salt fra kapersen.

Potetspiral med urtesmør
Dette er kanskje ikke noe du lager til hverdags, men tenk så deilig å servere denne til en ellers kjedelig kotelett? Snakk om festmåltid!
Det tar litt tid å lage denne for du må legge skivene i et mønster, men er ikke dette den perfekte ting å sette andre til som bor i huset? En morsom måte å få barna med i matlagingen, kanskje?
Det viktigste er at du skjærer skivene jevnt og ganske tynt. Har du en mandolin er det aller best, men du kan også bruke ostehøvl eller siden på et rivjern.

Jeg har brukt Morene-poteter fra Bjertnæs & Hoel til denne retten da det er fint å ha en potet med en større omkrets enn Perlepoteten. Bruker du en vanlig løsvekts-potet fra butikken får du for mye omkrets og potetretten kan ende opp å bli for myk i midten og for brent i kantene.

Potetstørrelsen her er altså helt perfekt til å lage en slik rett. Jeg legger potetskivene i spiral i en smurt form på ca 12-15 cm. Så smelter jeg 75 g smør. I smøret tilsetter jeg et fedd finhakket hvitløk og finhakket rosmarin. Du kan bruke akkurat de urtene du selv vil. Persille, timian, salvie og oregano vil også fungere godt.
Til info: Du kan bruke olivenolje i stedet for smør.

Jeg pensler forsiktig potetformen med rikelig med urtesmøret, strør over litt flaksalt og så setter jeg formen i ovnen på 175 grader i ca 40 minutter. Underveis pensler jeg en runde til med urtesmøret og jeg gjentar prosessen når jeg tar ut potetene fra ovnen. Resultatet er nå helt perfekt. Potetskivene er sprø og gylne i kanten (hele veien rundt). Hver og en skive glinser av deilig urtesmør.

Jeg brukte 2/3 pakke med Morenepoteter fra Bjertnæs & Hoel til denne retten. Det er perfekt til to personer.
Server denne flotte potetformen til et godt stykke grillet kjøtt og en god salat eller til noen skiver perfekt stekt steik av okse eller lam.

Poteter fra Bjertnæs & Hoel finner du hos Meny og Jacobs.

Forrige

Når gradestokken bikker 26 skal mannen i huset ha … bakt pasta!

Italiensk sangria – en hit i Middelhavet

Neste

Legg igjen en kommentar