Når gradestokken bikker 26 skal mannen i huset ha … bakt pasta!

Presset ble for stort. Da jeg la ut bilde av denne retten på Instastories og andre sosiale medier kom de frem… Ja, mennene. Det var likes, kommentarer og det var bønn om å få oppskrift SNAREST.
Hva er det med dere! Det er 26 grader ute og dere hungrer etter bakt pasta? Dette er vintermat, gutter!

Men det var jo slik det hele startet i går ettermiddag. Erik og jeg ser gamle opptak av Jamie Oliver som vi har på Get-boksen og vi lar oss friste. Italiensk mat er digg. Ferdig snakka. Og så drar Erik frem en av Jamies kokebøker og finner en oppskrift han har lyst til å lage. Bakt pasta. «Okey, men du vet at det er hetebølge i byen og et klima som kanskje heller burde få frem salatbollen og reker på bordet?»

26 grader på verandaen. Kald rødvin i glasset og varm mat på bordet. Strålende!

Erik hadde bestemt seg. Det var bakt pasta med fløte, sopp og kylling han ville ha. Da ble det det. Og sånn i ettertid kan jeg si at jeg støtter ham 100%. Bakt pasta i kremet saus passer godt også i varmen. Det var snadder. Og så lenge man servere avkjølt rødvin til, så passer det vel?

Og jeg må bare innrømme at sprøstekt spaghetti er helt konge! Snakk om knas!

Retten i Jamies bok er annerledes enn den vi endte opp med å lage, men den er definitivt kraftig inspirert av Jamies.

Her kommer oppskriften fortere enn planlagt, fordi dere bare må ha den. God helg!

bakt pasta

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2-3

Ingredienser

 • 1/3 pakke tykk spaghetti (bucatini piccoli no 14)
 • 1 kyllinglår av god kvalitet
 • 4 store champignon (eller annen sopp), i skiver
 • 1 kvist rosmarin
 • 1 neve tørket steinsopp + 3 dl vann
 • salt, pepper og evt tørket chiliflak
 • 2 dl fløte
 • 2 dl revet parmesan + 1 dl revet ost av eget ønske
 • 6-8 små grentomater, delt i to
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 ts soyasaus
 • 4 cl tørr sherry eller hvit portvin eller marsala eller tørr hvitvin

Slik gjør du

1

Skjær kjøttet av kyllinglåret. Ta vare på skinnet og skjær det i små biter. Det bruker du til å steke sammen soppen for god smak. Kyllingkjøttet skjæres i biter (ikke for små og ikke for store).

2

Legg tørket steinsopp i lunket vann i 15 minutter. Klem forsiktig vannet ut av soppen og hakk det i grove biter. Vannet skal brukes i sausen, for der er det masse god smak.

3

Stek champignoner i litt olje til de er gylne (+ kyllingskinnet). Ha i kyllingbiter. Legg så steinsopp i pannen sammen med 1 ss hakket rosmarin og hakket hvitløk. Salt og pepre. Trekk pannen av platen og kjøl ned noen minutter før du heller på vin. Ta pannen tilbake på platen og kok opp. Nå kan du helle på kraften fra soppen (ikke hell på grumset i bunnen for der er det garantert litt sand etter soppen) og fløte. Kok opp og kok litt inn i noen minutter. Smak til med soyasaus for dybde. Tilsett tomater og halvparten av den revne osten.

4

Kok pastaen al dente i saltet vann. Hell av vannet, men ta vare på et par glass pastavann. Spe sausen med pastavann for å tynne den litt ut. Med en gang du legger i pastaen vil pastaen suge til seg væske og derfor vil du tilsette mer væske enn du egentlig liker for at pastaetten skal være saftig når den kommer ut av ovnen.

5

Tilsett pastaen i pannen og vend i sausen. Ha den over i en ildfast form og strø resten av osten over.

6

Sett i forvarmet ovn på 180 grader til pastaen er gyllen (ca 10-15 minutter).

7

Så er det bare å nyte!

Forrige

6 tips til en mer spennende matpakke

3 tilbehør med potet

Neste

6 kommentarer om “Når gradestokken bikker 26 skal mannen i huset ha … bakt pasta!”

 1. Vet du om en god bok om Italiensk matlaging? Ser etter en som ikke bare er oppskrifter, men også kultur, teknikker, råvarer etc.

  Svar
  • Det er mange å ta av. Dn siste jeg kjøpte (fra Amazon) heter Pasta Grannies og er helt fantastisk! Gamle bestemødre som gir sine beste triks.

   Svar
 2. Det er aldri for varmt for pasta. For en tilfeldighet, vi har vært og bunkret god pasta, bl.a bucatini , gleder meg til stekt pasta ?

  Svar
 3. Laget denne i kveld. Hils Erik og si at det var et godt valg. Her hjemme er det frua som bestiller 🙂 Knallbra.

  Svar

Legg igjen en kommentar