Høstens beste potetsalat med egg og bacon

Preview in new tab

(Reklamesamarbeid med Bjertnæs & Hoel)

Poteter er ikke bare poteter. Det vet den som virkelig er glad i den lille knollen. Å kjøpe kvalitet også når du handler noe så hverdagslig som potet vil øke matopplevelsen din mer enn du kanskje aner det.

Som jeg fortalte forrige uke, har jeg inngått et samarbeid med en av de aller beste i potetåkeren, nemlig Bjertnæs & Hoel. Det er en stor glede og ære for meg å jobbe med disse dyktige menneskene som produserer delikatessepoteter som for eksempel Perlepoteter og Morene-poteter.

Poteten jeg har tatt for meg i dag er Perlepoteten. Den er den minste av delikatessepoteten. Den er kokefast og perfekt å bruke i lune salater som denne du snart får oppskrift på.
Potetene skrelles ikke. Setter du i gang med det prosjektet har du en heldagsjobb foran deg. Men hvorfor skulle du? Det er i skallet mange av næringsstoffene sitter.

Jeg prøve noe for første gang da jeg lagde denne potetsalaten. Jeg friterte tynne skiver Perlepotet til potetgull. Det ble særdeles vellykket og ga retten et ekstra lag av krøsnj. Jeg brukte en mandolin til å skjære tynne skiver. Har du ikke en slik i huset, bør du ønske deg det ved første anledning. Du vil ikke angre. Jeg bruker min nesten hver dag for å gjøre grønnsakene ekstra spennende.

Dette er altså en potetsalat, men ikke et tilbehør. Det er en hel rett. I salaten finner du både bacon og (i mitt tilfelle) vaktelegg. Jeg har deilige, fargerike beter og sukkererter. Jeg har til og med en fantastisk persillemajones som fungerer som dressing eller saus. Retten er rett og slett komplett. Men dette er mitt forslag. Det er ment til inspirasjon slik at du kan bruke de ingrediensene som du liker. For å vri litt på et gammelt ordtak: Poteten er jo litt som poteten, den kan brukes til alt.

Vaktelegg er ikke det letteste å få tak i, men det er mulig å få tak i større matbutikker, delikatessebutikker og fisk og vilt. Du kan uten problem bruke vanlige egg også.

Bacon kan erstattes med sprøstekt spekeskinke, fenalår eller røkelaksskiver. Du bestemmer hva du vil ha i din potetsalat.

Persillemajonesen passer perfekt til retten. Du kan bruke andre urter hvis du heller vil det. Andre urter som vil passe godt er: Dill, estragon eller basilikum. Vil du bare ha en vanlig hvitløksmajones, dropper du urtene. Så enkelt er det faktisk.

Les mer: Tre gode tilbehør med potet

Høstens beste potetsalat med egg og bacon

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 1 pakke Perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel.
 • 1 gulbete (finnes i betemix-pakker)
 • 1 polkabete (finnes i betemix-pakker)
 • 1 pakke sukkererter
 • 6-8 vaktelegg eller et par vanlige hønseegg
 • 1/2 pakke kvalitetsbacon
 • 5 dl solsikkeolje til fritering (oljen kan brukes flere ganger)
 • Persillemajones:
 • 1 stor neve bladpersille
 • 1 lite fedd fersk hvitløk
 • 1 toppet ts dijonsennep
 • 1 ts sitronsaft
 • 1 dryss flaksalt
 • 1 helt egg
 • ca 1 dl solsikkeolje

Slik gjør du

1

Legg til sides tre-fire Perlepoteter. Resten kokes i saltet vann til de er møre. Hold dem lune mens du tilbereder de andre ingrediensene.

2

Resterende poteter skjæres i tynne skiver. Kok kjapt i saltet vann til potetskivene er lettere gjennomsiktige. Slå av vannet og tørk potetskivene godt. Ha solsikkeolje i en gryte og varm oljen. Ha i en potetskive for å se om oljen er varm nok. Er den det, vil det begynne å bruse rundt potetskiven. Ha resten av potetskivene i oljen og friter til skivene kjennes lette når du løfter dem opp med en hjulsleiv, har fått gyllen farge og ser ferdige ut. Ha over på et stykke kjøkkenpapir for å renne av oljen. Salt lett.

3

Vask betene og skrell dem hvis du ønsker det. Skjær tynne skiver med mandolin eller siden på et rivjern. Legg skivene i iskaldt vann (i separate boller for ikke å farge av). Får du ikke skåret beteskivene tynt nok bør du koke dem kjapt og så ha dem over i kaldt vann, ellers vil de bli for tøffe å bite igjennom.

4

Damp eller kok sukkererter.

5

Stek bacon i pannen eller i ovnen.

6

Kok vaktelegg i 3 minutter og 15 sekunder før du skylle dem lenge i kaldt vann. Skrell eggene forsiktig og del dem i to.

7

Persillemajones: Ha egg, salt, hvitløk, sitronsaft, sennep og persilleblader i en beholde. Bruk stavmikseren til å mikse alt. Spe med olje til majonesen er stiv.

8

Legg opp salaten slik du ønsker. Server persillemajonesen ved siden av.

Du finner potetene fra Bjertnæs & Hoel i Meny-butikkene.

Forrige

Bruschetta på italiensk

Duck Curry

Neste

Legg igjen en kommentar