Fløtepoteter til vilt eller lam

/reklamesamarbeid med Bjertnæs & Hoel/
Hurra for høsten og den fine tiden. Jeg elsker denne årstiden av mange grunner, og særlig på grunn av fantastiske grønnsaker, vilt, lam og norsk frukt. Dette er tiden vi trekker inn og tenner lys, tuller oss inn i pledd og koser oss med en god film eller en spennende bok. Dette høres ut som verdens verste klisje, men det er jo litt sånn. Selv om vi er lei av å sitte inne når vi kommer til mars, er det i alle fall koselig når inne-sesongen tross alt innvies.

Jeg har stekt et stykke villhjort som jeg vil servere på den aller beste måten. Og den beste måten for meg er å lage en form med fløtepoteter. Det høres enkelt ut, men jeg skal fortelle en hemmelighet: Jeg bruker godt bacon som jeg skjærer i små terninger og legger i bunnen av potetformen. Den deilige røyksmaken fra baconet trekker inn i fløten som også inneholder rosmarin og fersk hvitløk. Du kan bare tenke deg hvor gode de potetene er!

Jeg bruker poteter fra Bjertnæs & Hoel. Denne gang er det de røde Morenepotetene som jeg plukker med meg fra butikken. Den nydelige fargen skriker høst!
Potetene holder formen svært godt under tilberedelse og resultatet er rett og slett fantastisk.

Til potetformen har jeg som nevnt et stykke villhjort som jeg krydrer med salt, pepper og knuste einebær. Jeg steker kjøttstykket ganske hardt for å få en fin stekeskorpe på begge sider og medium minus i kjernen. Det er slik jeg liker viltkjøttet stekt.

Formen er klar for ovnen.
Ferdig potetform som bobler

Jeg lar kjøttet hvile godt før jeg skjærer det i skiver. Jeg lager en meget enkel blåbærsaus av deilig blåbærsyltetøy, litt viltkraft og smør i pannen der jeg stekte kjøttet.
Sausen blander seg perfekt med fløtepotetene på tallerkenen og smaker så godt sammen.
Av tilbehør har jeg honning- og appelsinglaserte gulrøtter, smørstekte kantareller og noen tynne skiver gulbeter for pynt (men også for god smak). Jeg har gulrøtter i en panne . Jeg dekker røttene med vann og tilsetter saften av en appelsin, 1 toppt ss god honning og 1 ss godt smør. Et dryss med salt og så får det småkoke til vannet har fordampet og gulrøttene er møre og har en deilig gul, klissete glace rundt seg. Smækk, smækk, ferdig.

Fløtepotetformen lager du slik:
For 3-4 personer
1 pakke røde Morenepoteter fra Bjertnæs & Hoel (du får dem blant annet på Meny og Jacobs), skåret i tynne skiver
3-4 dl god kremfløte (mengden fløte kommer an på hvor kremete du ønsker potetene)
1 stort (eller to små) fedd fersk hvitløk, skåret i tynne skiver
1 liten dusk rosmarin, finhakket
3 ss små terninger av godt bacon
salt og pepper

Forvarm ovnen til 180 grader.
I bunnen på en ildfast form legge du baconterninger. Legg potetskiver på toppen og spre utover. Bland fløte med rosmarin og hvitløk. Hell over potetene. Salt og pepre.
Sett i ovnen i ca 40 minutter eller til potetene er møre og gylne på toppen.

Server denne deilige potetformen til vilt, høstens lam eller til hva du måtte like å spise fløtepoteter til. Du bestemmer. Alt er lov!

Andre retter som jeg har laget med Bjertnæs & Hoels sine deilige poteter finner du her:
Tre potetretter til tapasbordet
Høstens beste potetsalat med egg og bacon
3 tilbehør med potet

Forrige

Fårikål – The national dish of Norway

Surf ‘n’ turf

Neste

Legg igjen en kommentar