Surf ‘n’ turf

/reklamesamarbeid med Ask gård/
På HellesKitchen har du det siste halvåret fått deilige oppskrifter der jeg har brukt de økologiske spekepølsene og coppaskinken fra Ask gård.
Det skal det ikke bli slutt på, for her kommer fem flunkende nye oppskrifter der jeg har tatt utgangspunkt i temaet «Surf ‘n’ turf».

Surf ‘n’ turf er kombinasjonen kjøtt og sjømat. Og hvordan går det så å kombinere norsk kvalitetsspekemat med norsk sjømat? Det går helt brillefint og resultatet ble en fryd for ganen.

Jeg har tatt for meg fisk som isgalt (men her kan torsk og annen hvit fisk brukes) for den har en deilig og (faktisk) delikat smak av skalldyr. Jeg har også brukt et stykke laks (velg økologisk eller villaks hvis mulig). Av skalldyr har jeg valgt ferske reker, deilige fylte krabbeskjell og økologiske blåskjell. Skal si det ble fem herlige retter på bordet.

Utvalget av spekepølser og coppa-skinke fra Ask gård. Bestill i nettbutikken deres og få varene sendt hjem uten å betale frakt. Produktene finnes også i mange delikatessebutikker og dagligvare.

Spekematen som Ask gård produserer egner seg både til å maule på og til å bruke i retter. Flere av pølsene kan også varmebehandles noe som gjør dem spennende å bruke i retter med andre ingredienser.

Fyrrige reker med «Slegge»
Første rett ut i dag er en fyrrig rekerett med «Slegge», chili, hvitløk og reker. Dette er en variant av den spanske tapasretten «Gambas al Ajillo». Når man bruker norske, kokte og saltede reker må man være forsiktig. Rekene blir til gummi hvis man varmebehandler dem. Men jeg har et triks. Når du lager en enkel kraft på rekeskallene får du en magisk kraft som gir en autentisk smak til retten.
Jeg bruker «Slegge». Dette er en pikant salami med ganske mye pønsj i . Jeg elsker den! Du kan også bruke «Pablo» (chorizo) til denne retten hvis du vil.

2 dl ferske reker
3 cm «Slegge» skåret i små terninger
6 ss god olivenolje
1 dl vann
1 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
1/2 rød chili, skåret i skiver
persille

Slik gjør du:
Skrell rekene. Ha rekeskall i pannen og tilsett 2 ss olivenolje. Svitsj rekeskallene i oljen på høy varme. Tilsett vann etter et par minutter. Kok opp og la stå på medium varme i fem minutter. Sil av kraften og sett til side.
Varm en tørr panne og tilsett resten av oljen. Tilsett hvitløk og chili og la dette stå under oppsyn til hvitløken blir litt gyllen, men ikke brent. Ha rekekraften i pannen og kok opp. Trekk pannen av platen og tilsett reker og persille. Server med en gang med brød på siden.

Krabbetoast med coppamajones
Denne retten ble kanskje min favoritt (hvis man egentlig kan velge). Krabbene er på sitt beste nå og jeg omtales jo som «krabbekvinnen» og da skjønner du hvordan det henger sammen.
Kombinasjonen krabbe og sprø coppa er bare unik og velsmakende. Alle som liker krabbe vil like denne retten.

1 renset krabbeskjell
4 ss majones
3-4 skiver coppaskinke
sitron
pepper
dill
godt brød

Slik gjør du:
Ha tynne skiver av coppa på et bakepapir og sett i ovnen på 180 grader og stek til coppaskivene er sprø. Knus dem i blender eller knekk dem opp med fingrene.
Bland majones og coppasmuler. Bland inn denne deilige majonesen med krabbekjøttet. Pepre og smak til med litt sitron. Rist godt brød eller smørstek i pannen og legg en solid skje med coppa-krabbemajones på hver skive og legg dill på toppen.

Isgalt (torsk eller annen hvit fisk) med kantareller og chorizo
Isgalt eller annen hvit fisk er ypperlig å parre med kantareller og chorizo. Det er bare nydelig, rett og slett. Så neste rett er faktisk så god og enkel som den høres ut.

Isgaltfileter
kantareller
olivenolje til steking + litt smør
Grønn chili, skåret i skiver
1 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
3-4 cm «Pablo» (chorizo), skåret i små terninger

Slik gjør du:
Rens kantarellene og stek dem på høy varme i en panne med litt olivenolje. Når soppen begynner å bli gyllen tilsetter du en liten terning smør (1 ss). Nå kan du tilsette chorizo-terninger. Stek noen minutter under omrøring på medium varme og til slutt tilsetter du chili og hvitløk.
Salt fiskefiletene lett. Stek i pannen med litt olivenolje. legg på fat og spre kantarell-chorizofyllet over.

Tataki av laks med soya-sesam-karamell og et dryss «Slegge»
Takati av laks betyr at laksen såvidt har vært i pannen slik at utsiden er stekt og kjernen er rå. Når du skal lage dette er det viktig at laksen er så fersk at den kan spises rå.

1 stykke (200-300 g) fersk laks (økologisk eller villaks er best hvis du får tak i det)
4-6 cl søt soyasaus (mengde ut fra hvor stort fiskestykket er)
1 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
1/2 rød chili, skåret i skiver
lime
2 ss sesamfrø
3 ss nøytral olje
8 -10 tynne skiver «Slegge» (pikant salami)
Koriander
Lime

Slik gjør du:
Hvis fisken har skinn, fjerner du det.
Legg skiver av «Slegge» på et bakepapir og stek sprø i ovnen på 180 grader. Skivene kan brukes slik de er eller knust.
Sett en panne på platen og varm den. Ha i oljen og så fisken. Stek et minutt på sterk varme og snu fisken forsiktig og stek i et minutt. Hell over søt soya og sesamfrø samt hvitløk og chili. Legg fisken på et fat og hell soyakaramellen over. Dryss salami-chips eller -smuler over fisken. Server med lime og koriander.

Blåskjell dampet i øl med fennikel og «Passe» (fennikelsalami)
Fennikel + blåskjell passer bare perfekt sammen og da er det klart at små terninger med fennikelsalami også passer. Jeg har dampet blåskjellene i hveteøl og det gir så god smak til kraften.

1 nett blåskjell
1 boks hveteøl (alkoholen fordamper, så ikke vær redd for å bli brisen)
1/2 liten fennikel, skåret i tynne skiver
3-4 cm «Passe» (chorizo), skåret i små terninger

Slik gjør du:
Sjekk blåskjellene om de er hele. Rens for «skjegg». Ha øl i en kjele og kok opp. Tilsett terninger av «Passe» og fennikel. Legg blåskjellene i kjelen, sett på lokk og la koke til skjellene har åpnet seg. De som ikke åpner seg, kaster du.
Pynt med fennikeldusk (hvis du har. Noen ganger er man heldig at den følger med fennikelen, slik det var da jeg kjøpte fennikel).
Dette er ekte fast food!


Her finner du andre oppskrifter jeg har laget med produktene fra Ask gård.
6 tips til en mer spennende matpakke
Piknik i parken
Enkle retter til 17. mai-bordet
5 retter med spekepølse

Forrige

Fløtepoteter til vilt eller lam

En langt fra autentisk Pide – tyrkisk pizza

Neste

Legg igjen en kommentar