5 retter med spekepølse

(Reklamesamarbeid med Ask Gård)

Ask Gård lager økologisk kvalitetsspekemat. De bruker ingen kunstige tilsetningsstoffer, kun kjøtt, fett, krydder og urter. Dette gjør at jeg har ønsket å jobbe med dem. Denne uken har jeg hatt stor glede av å smake og teste noen av de deilige produktene deres. 

Da corona-krisen kom til Norge mistet plutselig Anne Marte og Kristoffer Evang ved Ask Gård, 60 % av omsetningsgrunnlaget sitt over natten da restaurantene og delikatessebutikkene de leverte varene sine til stengte. Det er mange som føler på de alvorlige konsekvensene som kommer med en global krise.

Men heldigvis peker pilen oppover igjen for Ask Gård. Meny-butikkene har kampanje på lokalmat som gjør at mange kunder har blitt oppmerksomme på produktene til norske produsenter, som Ask Gård.
Ask Gårds egen nettbutikk blir også godt besøkt. Her kan du bestille pølser eller pakker med flere pølser som sendes rett hjem til deg. Veldig praktisk! Og det er fri frakt i disse korna-tider.

Jeg er veldig stolt over å få jobbe med flinke folk. De som kjenner bloggen min vet at jeg kun jobber med produsenter som jeg står 100% inne for. Ask Gård er en slik samarbeidspartner. 

Nettbutikken til Ask Gård har fri frakt i hele landet i koronatidene.

Jeg har smakt på fem av produktene til Ask Gård og laget et utvalg retter med spekepølsene. Klart man kan sette en fjøl med spekemat på bordet og være strålende fornøyd med det. Selvsagt! Men hva gjør du når du har en snabb igjen? Da kan det være smart å lage noe digg ut av produktene.

De fem pølsene jeg har prøvd er veldig forskjellige og de kan brukes til mange deilige retter.
I noen av rettene kunne flere av pølsene passet bra, så det er ikke slik at en rett bare kan ha en bestemt spekepølse. Jeg skal prøve å gi så mange tips jeg kan underveis slik at du ikke må gå til innkjøp av fem spekepølser samtidig. Dog vil jeg anbefale deg å prøve de forskjellige smakene på et tidspunkt.

Slegge:
Salami picante. Slegge er en sterk salami med chili, kayenne og sort pepper.
Slegge vant kategorien årets kjøtt foredlet i Det Norske Måltid 2017. Vinner av to stjerner i Grate Taste Award 2019.
Pølsen er det virkelig futt i. En fabelaktig spekepølse som passer til pizza, pastaretter, som chips (som du kan se oppskrift på nedenfor) og selvsagt som snack til en kald og duggfrisk øl.

Passe:
Fennikel salami. Passe er inspirert av den klassiske italienske fennikelsalamien krydret med bl.a. fennikel frø og hel grønn pepper.
De som har smakt fennikelsalami på ferie i Italia vil elske denne. Super som antipasti med et glass Spritz eller et glass vin, men også spennende på pizza. Jeg har laget en minipizza med butterdeig toppet med mozzarella, tomatsaus og skiver av Passe. Perfekt snack. 

Pablo:
Mr Chorizo. Pablo er sterkt inspirert av den spanske chorizoen. Dette er en fyldig og medium sterk spekepølse med smak av bl.a. spansk røkt paprika, manzanilla sherry, fennikel frø og chilli.
Jeg er mye i Spania og det å finne en god chorizo hjemme er ikke så lett. Denne er virkelig en godt laget chorizo i min bok. Perfekt å varmebehandle og konsistensen gjør at fettet fra pølsen smelter og gir fra seg deilig paprikasmak til potetene som jeg har laget litt lenger ned i saken. Et must i kjøleskapet.

Holy baloney:
Klassisk, italiensk salami med mild smak av hvitløk og grovkvernet sort pepper.
Vinner av kategorien Årets kjøtt foredlet i Det Norske Måltid 2018
Vinner av Gull i NM i Kjøtt 2018
Vinner av Årets økologiske produkt NM i kjøtt 2018
Vinner av to stjerner i Great Taste Award 2018 og 2019
Dette er spekepølsen som alle vil like. Den er lett å bruke i salater og på tapasbordet. Jeg har laget en lun pastasalat med parmesanchips og tynne skiver Holy baloney. Se oppskrift nedenfor.

Jåla: 
Dette er en trøffelsalami til Ask Gård. Jåla er siste tilskudd til familien, stoppet for hånd i naturtarm og laget på skinke og bog fra økologisk frilandsgris, sort trøffel fra Alba og økologisk hvitvin fra Italia. En skikkelig jålete salami. 
Jeg er så skeptisk til trøffelsalamier. Som oftest er de alt for parfymerte og de fleste bruker ikke ekte trøffel, men essens. Jeg falt pladask for denne trøffelsalamien. For meg smakte denne ekte trøffel.
Jeg brukte den i små smørstekte ostesmørbrød og dette ble en umiddelbar hit hos meg og mannen min. Oppskriften får du selvsagt her i saken.

Ok. Jeg har smakt spekepølser og jeg har laget et bord fullt av retter som jeg synes ble utrolig vellykket. Hvilken lager du?

Minipizza med Passe (fennikelsalami)

Her er det fullt mulig å bruke pizzadeig, ferdig pizzadeig eller butterdeigplater, slik jeg har gjort. 
Minipizza er noe du ofte ser i Italia som aperitivo, altså en gratisrett som serveres til drinken før middag. Den er sjelden helt varm og den må ikke sammenliknes med pizza. Pga av størrelsen er den perfekt å serverer som fingermat til et glass bobler. 
Oppskriften er som nevnt med butterdeig. Dette er en deig du kjøper i frysedisken. Klart du kan lage den selv, men så vondt vil du ikke deg selv. 

Dette trenger du:
Plater med butterdeig. Du får ca 8 minipizza av en plate butterdeig når du kjevler den ut litt.
Tomatsaus eller Passata (ren tomatpuré uten frø og skall solgt på flaske)
1 hel Mozzarella
Basilikum
Finrevet parmesan til servering

Slik gjør du:
Tin et par plater butterdeig og kjevle dem ut til ca dobbel størrelse. Stikk ut sirkler med utstikkerformer eller pepperkakeform. Still huller i deigen med en gaffel og legg på bakapapir (på et bakebrett). Forstek oven til 200 grader.

Smør et tykt lag tomatsaus på hver sirkel. Skjær skiver av Passe (fennikelsalami) og legg på sausen. Legg en skive mozzarella på toppen. Sett i ovnen. Følg så med. For butterdeig er en luring og den vil yppe underveis i stekingen. Med dette mener jeg at den vil heve seg såpass at den må presses ned forsiktig med en stekespade. Sklir fyllet av, legger du det på plass igjen. 
Minipizzaene er ferdige når butterdeigen er ferdigstekt. 
Finriv litt parmesan over dem når de er tatt ut av ovnen og strø litt finhakket basilikum over. 

Tips: Du kan bruke hvilken som helst spekepølse til denne retten. Slegge vil være supergod!

Lun salat med Holy baloney (klassisk italiensk salami) med pasta, oliven, tomater, paprika, basilikum og parmesanchips

En god salat er alltid en hit på bordet. Jeg bruker god kvalitetspasta og gode grønnsaker til min salat. Skiver av Holy Baloney sammen med chips laget av parmesan var en ekte match made in heaven.

Dette trenger du:
Medium tykke skiver av Holy Baloney
1 gren cherrytomater, skåret i tykke skiver
1 lang paprika skåret i skiver
1 stor neve gode, sorte oliven uten sten
2 dl finrevet parmesan
Noen timianblader
God pasta etter ønske, kokt 
1 god neve basilikumblader
Dressing: 
6 ss extra virgin olivenolje
1/2 ts dijonsennep
2 ss sitronsaft eller hvitvinseddik
Salt og pepper

Slik gjør du:
Bruk en rund form og trykk forsiktig ned litt finrevet parmesan i formen. Ta bort formen og lag flere sirkler. Legg en liten kvist timian på toppen. Stek i ovnen på 200 g til parmesanen er smeltet og lett gyllen. Ta ut av ovnen og avkjøl. Vipp forsiktig parmesanchipsen fra papiret. 
Disse legger du på salaten helt til slutt.
Bland dressingen.
Skjær grønnsakene og bland i en bolle med basilikumblader, pasta, oliven og spekepølseskiver. Vend inn dressing eller server den ved siden av. Legg chips på toppen og server.

Luksusbikini med Jåla (trøffelsalami)

Bikini? Ja, det er det spanjolene kaller ostesmørbrødene sine som er smørstekt. Jeg elsker slike og det er spesielt et sted i Barcelona som serverer en variant med trøffel som jeg bare må ha når jeg er i favorittbyen min. Stedet heter Tapas 24 og stjernekokk Carles Abellán er geniet bak retten. Men nå har han jaggu fått konkurranse for bikinien som jeg har laget er minst like god, takket være trøffelsalamien, Jåla. 
Det er enkelt å lage disse luksusostesmørbrødene og følger du oppskriften får du du perfekt smørstekt brød, smeltet ost og en akkurat passe mengde trøffel. 

Dette trenger du:
Loff fra butikken. Ikke bli fancy her for det du er ute etter er hvitt loffebrød som føles som luft. Stol på meg. For godt brød blir for tungt til en slik rett. Vanligvis anbefaler jeg ikke å kjøpe slike produkter, men i denne retten har den en funksjon. 
Dijonsennep
Timian
Mozzarella
En ost med mer smak. Lagret cheddar er godt. Prøv å finn et norsk alternativ
Tynne skiver av trøffelsalamien, Jåla fra Ask Gård. 
Godt smør (må være av god kvalitet for mye av smaken ligger her)

Slik gjør du:
Skjær av kantene av loffen slik at du bare har kvadrater. Kantene som du har skåret av kan du lage smørstekte krutonger av hvis du vil.
Smør hver brødskive og legg smørskiven ned på skjærebrettet. To og to skiver i høyden. Smør et tynt lag dijonsennep på en av skivene. Legg på noen timianblader og så noen tynne skiver trøffelsalami. Gjør dette på hele rekka med brødskiver. 
På den andre rekken med brød legger du på noen skiver mozzarella saml skiver av ost med mer smak. 
Klapp sammen skivene slik at fyllet blir inne i smørbrødet og begge yttersidene er smøret. 
Varm en panne til medium pluss temperatur. Sett på ovnen på 220 grader. 

Stek ostesmørbrødene i pannen til de er gylne på begge sider. Sett dem på et brett (med bakepapir) og sett dem i ovnen. Stek dem til osten smelter. Ta dem ut og skjær hvert smørbrød i to trekanter. Voila! Nå har du laget ekte jåleostesmørbrød.

Tips: Du kan bruke Pable eller Slegge til denne retten hvis du ikke vil ha trøffel. 

Pablo-poteter med rørte egg

Dette er den ultimate hangover-retten. Den får du på alle spanske frokost- og lunsjsteder. Den består av stekte poteter med chorizobiter og egg som er rørt, ikke eggerøre.
Du kan bruke gårsdagens poteter i denne retten. Bruker du ferske poteter må du først koke dem i saltet vann og så steke dem. 

Dette trenger du:
4 store poteter, skåret i store terninger
Ca 4-5 cm Pablo (chorizo) skåret i medium terninger
1/2 ts røkt paprika
Salt
3 egg
3 ss fløte
Bladpersille, finhakket

Slik gjør du:
Kok potetene møre i saltet vann. Hell av vannet og la potetene dampe fra seg fuktigheten før du steker dem i pannen med litt olivenolje elle smør. Krydre med røkt paprika og salt før potetene er gylne. Tilsett terninger av Pablo og stek på medium varme til potetene er gylne. 
Legg på et fat. 
Ha en smørklatt eller 1 ss olivenolje i pannen og knekk tre egg. Når hviten har begynt å sette seg heller du fløten over og røre forsiktig i eggene slik at noen du har en slags eggerøre, men med biter av hvite og eggeplomme. Legg eggene på toppen av potetene og dryss over hakket persille. Server med en gang. 

Tips: Du kan bruke Slegge til denne retten i stedet for Pablo.

Salamichips laget av Slegge med dipp av mynte, erter og fetaost

Dette ble så godt! Chilismaken er ganske kraftig når man steker den og den ble perfekt sammen med den milde, runde dippen. 

Dette trenger du:
20 tynne skiver Slegge eller mer
Dipp:
1/3 pose frosne selskapserter eller ferske erter
50 g fetaost
1 lite fersk hvitløksfedd
Litt flasksalt
4 ss god olivenolje
10 store mynteblader (kjøp mynte hos grønnsakshandler fremfor å bruke de som selges i potte for de er så parfymert. 

Slik gjør du:
Legg skiver av Slegge på et bakebrett med bakepapir og stek på 200 grader til skivene er sprø, men ikke brent. Avkjøl på rist. 

Tin ertene og ha dem over i en beholder. Tilsett de andre ingrediensene til dippen og kjør glatt med en stavmikser eller i en blender. Smak til om det trengs mer salt. 
Dypp spekepølsechipsene i dippen og nyt.

Tips: Bruk evt Pablo eller Holy baloney til denne retten. 

Jeg serverte rettene med et utvalg spekepølser fra Ask Gård, noen gode oster samt pimientos de Padrón og chilimajones.

Pimientos de Padrón lager du enkelt ved å grille pimientos de Padrón (du får dem i en del butikker nå om dagen) til de blir myke og får grillstriper. Ha dem over på et fat og hell litt god olivenolje over og dryss over flaksalt. 

Chilimajones er alltid godt. Vil du heller ha hvitløksmajones, sløyfer du chilien. 
1 helt egg
1 dryss flaksalt
1 chili, grovhakket og uten kjerner
1 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk, grovhakket
Ca 1 dl solsikkeolje. 

Ha alt i en beholder. Kjør alt med stavmikser ca 20 sekunder og spe med mer olje hvis majonesen ikke er fast nok. 

Lyst til å smake Ask Gårds sine deilige produkter? Sjekk ut dette:
Nettbutikken til Ask Gård har fri frakt i hele landet under corona-tiden.

Kjøp lokalmat og støtt opp om småprodusentene i denne vanskelige coranatiden og selvsagt tiden etterpå også.

Forrige

Eriks kardemommeboller og voksen-kakao

Nå kan du bli medeier i vinbar!

Neste

2 kommentarer om “5 retter med spekepølse”

 1. Dette var et skikkelig mangfoldig innslag Helle. Spekemat på mange måter. Takk til kanskje Norges beste matblogg. Jeg abonnerer på en hel haug 🙂 Setter også veldig pris på at du alltid er tydelig når du har et business relatert forhold til en leverandør. Gønn på videre for oss matnerder. Veldig inspirerende å følge dine mat-turer på flere deler av kloden. Korona-karantenen kom du glatt over, med god hjelp.

  Svar
  • Så hyggelig melding, Jan! Tusen takk for de inspirerende og fine ordene. Det setter jeg sånn pris på.
   Jeg er superstolt av mine samarbeidspartnere og roper det ut så høyt jeg kan når jeg inngår samarbeid med flinke folk. Jeg er kresen på hvem jeg samarbeider med og alle de flinke produsentene fortjener å få all oppmerksomhet de kan. Ha en strålende dag i solen!

   Svar

Legg igjen en kommentar