Nå kan du bli medeier i vinbar!

Spontan vinbar i Trondheim har brukt tiden til å teste ut nye forretningskonsepter og fokusere på veien videre etter korona-krisen. Den viktigste avgjørelsen de har tatt i en tid uten noe særlig menneskelig kontakt, er avgjørelsen om å invitere flere inn på eiersiden.
– Vi er helt sikre på at vi vil komme oss gjennom denne krevende tiden sammen, og ønsker derfor å gjennomføre en kapitalutvidelse gjennom Folkeinvest, forteller gutta på Spontan på Folkeinvest sine hjemmeside .
– Om du investerer i Spontan investerer du ikke først og fremst for å få et potensielt stort utbytte i fremtiden, men du er med å sikre at en flott virksomhet får fortsette i Trondheim, og blir en del av en restaurant med stor lidenskap for mat- og vinfaget. Spontan Vinbar har frem til februar 2020 hatt en eventyrlig vekst, drives godt og er i stadig utvikling.

Norge har vært nedstengt siden den 12. mars. Hva skjedde med Spontan i tiden etter dette, Oskar?

– Det gikk helt utrolig fort. Aller først følte vi på en rar kombinasjon av vantro og fornektelse. Dette skjer da ikke?! Men jo da, vi forsto jo fort at dette var på alvor, og da iverksatte vi umiddelbart de smitteverntiltakene som var nødvendig for å kunne opprettholde driften, forteller Oskar Sköld på mail til HellesKitchen.

– De fleste restauranter, inkludert Spontan, fikk likevel store deler av sine bestillinger kansellert, og det var lett å forstå at folk tok det kollektive dugnadsarbeidet på alvor – folk ville holde seg hjemme.
Søndag 15. mars bestemte vi oss derfor å permittere hele staben og stenge på ubestemt tid. Et enkelt, men selvsagt utrolig trist valg. Mest av alt veldig surrealistisk. Likevel har vi stor forståelse for at vi i denne næringen må ta en viktig støyt i dugnadsarbeidet med å holde smitten nede.

Mange har solgt gavekort og hatt kronerulling for å få utestedene sine til å overleve. Er det litt som «å pisse i buksa»? Kan man overleve på dette?

– Alle ting monner i en situasjon som denne, og du trenger ikke bare kontantstøtteordning fra myndighetene for å overleve. Velvillige huseiere hjelper på, stamgjester som promoterer og ansatte som tenker kreativt for å finne nye inntektskilder er også viktige bidrag. Det jeg frykter mange glemmer, er at solgte gavekort skal cashes inn på et eller annet tidspunkt, og hvis det blir rett etter denne krisen så vil det kunne få konsekvenser for en sårt trengt cash flow.

Dere har hatt «Smaking i stua», digitale utgave av Onsdagssmaking og Helgepakka. Fortelle kjapt om det.

– Inspirasjonen til «Smaking i stua» kom fra alle skriverier i media om live-streaming, og store engasjement som gruppa Digitalscenen på Facebook. Konseptet er, kort fortalt, at du kjøper en billett til en hundrings, deretter får du en handleliste med anbefalte viner som du må handle selv på polet før du møter opp på live-steamen på bestilt tidspunkt. Under den virtuelle vinsmakingen smaker vi sammen over stream, diskuterer, reflekterer, og jeg forsøker så godt jeg kan å gi alle deltakerne ny kunnskap, forteller Oskar Sköld.

– Hver uke tar vi for oss et nytt tema, og vi forsøker så godt det lar seg gjøre å invitere med noen nye “gjesteforelesere” hver uke. Simon Zimmermann har joinet to ganger, Jasmine Hirsch fra Hirsch Vineyards fortalte om vinene sine på live-stream fra California. I neste uke blir Petter Svanæs (eks-sommelier ved Maaemo og Katla) med for å snakke om Beaujolais!

– Dessuten har vår egen kjøkkensjef, Fredrik, vært med på live-streamen der han har vist hvordan han lager enkelte retter. I etterkant får alle tilsendt oppskrift og råvareliste slik at de selv kan lage retten.

– For et par uker siden startet vi også med takeaway, hvor vi selger en pakke med mat fra vår snacksmeny. Det har vært en overraskende god respons, og vi blir like rørt hver gang noen sender en SMS, eller legger ut en liten takk i sosiale medier! Vi har også solgt ramen de siste to ukene, hvis man ønsker å kjøpe seg en enkel rett å tilberede på egenhånd.

Dere har vært kreative. Har koronakrisen, som selvsagt går hardt utover servicebransjen, allikevel vært positiv i forhold til å tenke nytt? Tvinger det frem idéer som kan være nyttig for fremtiden, også etter
krisen, tror du?

– Det tror jeg helt klart! Alt fra investeringskampanjen vi gjennomfører gjennom Folkeinvest til Smaking i stua stammer fra at vi står i en utfordrende situasjon. Situasjonen har tvunget oss til å tenke nytt, og det er jeg på mange måter takknemlig for. Den kapitalutvidelsen vi gjør gjennom Folkeinvest vil kunne sikre oss en hastighet i fremtiden som er ulik den vi ellers ville hatt – så således strekker tiltakene seg langt utover nedetid i koronatider. Jeg er overbevist over at etterspørselen rundt digitale løsninger vil være aktuelle også etter krisen, for eksempel i form av ukentlige smakinger. Uten å love meg bort, skal ikke våre kunder se bort fra at vi også etter koronakrisen avtar vil kunne tilby digitale smakinger, sier Oskar Sköld som tidligere har jobbet på Credo sammen med Fredrik Engen .

– Dessuten vil jeg tro at restauranteiere vil bli mer opptatt av økonomistyring, og at bransjen sin seriøsitet vil utvikles drastisk. Således vil jeg tro at flere i ledelsen av restauranter rundt om i vårt
langstrakte land vil få et mer bevisst forhold til sin viktige rolle som forretningsutvikler av selskapet. Nå tilbyr vi Smaking i Stua og Helgepakka, men i fremtiden kanskje vi kommer til å selge hele kurspakker? Hvem vet hva fremtiden vil bringe, men det jeg er sikker på er at vi i ledelsen av Spontan vil bruke god tid til å vurdere nye inntjeningsmodeller.

Hvordan kom dere på å selge 25 000 aksjer i Spontan? Hvordan oppsto idéen? Hvor mange prosent av eierskapet er det?

– Vi selger mellom 10 000 og 25 000 aksjer i Spontan. Med dette vil vi kunne hente inn mellom NOK 400k og 1 MNOK. Med en verdsettelse på 4 millioner kroner, vil dette utgjøre mellom 9% og 20% av selskapet, sier Oskar Sköld.

Folkeinvest er et digitalt verdipapirforetak som tilrettelegger for nettopp emisjoner i små og mellomstore selskap. Tradisjonelt sett har verdipapirforetakene ikke vært villig til å tilrettelegge for selskap som ønsker å hente inn de relativt sett små beløpene. Derfor er det en glede å se selskap som Folkeinvest gjøre en innsats for vårt segment.
Jeg har hatt en enorm læringskurve de siste ukene – der jeg har lært meg økonomiske begreper og fått en forståelse rundt kapitalutvidelser som jeg tror vil gagne Spontan i fremtiden.

–Når krisen var et faktum, og vi måtte stenge ned søndag 15. mars, ringte jeg flere mennesker rundt meg for å sparre på veien videre. Jeg tror de gode løsningene kommer fra tverrfaglighet og sparring med ulike kompetanser. Én av de jeg ringte var Amalie Holt i Folkeinvest for å snakke om den likviditetsutfordringen vi stod ovenfor. Til tross for at Folkeinvest tradisjonelt sett ikke har tilrettelagt for selskap i vår næring, tok Amalie sjansen og spilte inn at folkefinansiering av Spontan kunne være en idé. Etter et par dager der jeg hadde diskutert muligheten med våre øvrige eiere, styret og ansatte, men også møtt flere i Folkeinvest – var vi sikker på at dette var en god løsning for oss.

–Mest av alt lot vi oss overbevise av den potensielt store oppsiden av å la folket sitte på eiersiden. Vi tror at vi sammen som en stor familie, kan lage en av Norges beste vinbarer! Jeg er sikker på at dette kan være en løsning for flere i vår bransje, og anbefaler varmt å ta kontakt med
Folkeinvest for de som ønsker mer kunnskap, sier Oskar Sköld.

Fredrik og Oskar

Kan dere overleve videre hvis dere får solgt aksjene eller må dere finne på enda nye tiltak?

– Bakgrunnen for investeringsintervallet som er satt er valgt (NOK 400k-1MNOK) er fordi minstesummen i intervallet, NOK 400K, vil sikre at vi kommer oss gjennom den utfordrende tiden vi har foran oss, mens den høyeste summen vil sikre at vi også kan lande på bakken i løpende fart når vi er tilbake i ordinær drift. Om vi oppnår 1 MNOK vil vi kunne vokse raskere og kunne gjøre investeringer vi bare kunne drømt om for én måned siden. Dessuten er dette én av elementene som er fint ved å benytte en tilrettelegger som Folkeinvest. De kvalitetssikrer slik at investorene skal være sikret at de ikke fra start investerer i et konkursbo. Med andre ord er ikke investeringsintervallet en tilfeldighet, det er nøye gjennomtenkt slik at vi også sikrer et godt
investorvern, opplyser Oskar Sköld.

– Dersom vi oppnår minstesummen i investeringsintervallet har vi også blitt tilført en helt vanvittig verdi i form av alle de nye investorene vi har fått med på laget. Jeg er helt overbevist at deres eierskap i Spontan vil sikre oss gode ambassadører for fremtiden. Gleder meg helt enormt til å gjennomføre første aksjonærmøte hvor jeg får gitt alle disse folka en stor varm klem, og ikke minst til å få tverrfaglig kompetanse inn i eiersammensetningen. De aller fleste restauranter eies av bransjefolk, det blir således en enorm verdi å få helt ny kompetanse
inn på eiersiden.

Når kan vi drikke god vin igjen på Spontan?

– Det lurer jeg på selv. Haha. Det er vanskelig å se inn i spåkula, men når smitteverntiltakene fortsatt er såpass strenge som de er nå, velger vi å holde stengt selv om vi per definisjon har muligheten til å holde åpent, sier Oskar Sköld. – Foreløpig føler vi ikke at det er forsvarlig, men vi gleder oss til å komme tilbake så fort som overhodet mulig. Hva vi vet i dag trenger ikke nødvendigvis å bety så masse i morgen, vi tilpasser oss situasjonen raskt! Vi gleder oss helt ellevilt til å servere mat og vin igjen!

Vil du kjøpe aksjer i Spontan vinbar? Følg denne linken. Salget begynner den 22. april.

Forrige

5 retter med spekepølse

Focaccia i ekte van Gogh-stil

Neste

Legg igjen en kommentar