Piknik i parken

(annonsesamarbeid med Ask Gård)

For en pangstart på sommeren her i Oslo! Og bra er det, for i år ryker Spania-turen. Vi kommer til å tilbringe mange kvelder i parken med venner og deilig mat og drikke.
Vår «hage» er Frognerparken. Oslos aller flotteste park ligger bare en kort gange unna leiligheten vår og fordi vi har begrenset med uteplass, er det her vi koser oss når vi skal ha piknik.

I helgen var det ekte sommermat som sto på menyen. Vannmelon, oliven, porsjonsfocaccia med salami og rosmarin, nypoteter med spekemat-krem, pastasalat med jordbær og spekepølse, grillspyd med chorizo og ananas, spekefat og Caprese-ostesmørbrød med mozzarella, tomat, basilikum og salami picante. Tror du vi koste oss eller?

Skjær skiver av salami og den deilige coppa-skinken fra Ask Gård og legg på et fat. Enkelt og godt i sommervarmen og perfekt tilbehør til vannmelon.

Alle rettene er laget med de økologiske kvalitetsproduktene fra Ask Gård. Produktene finnes i butikk, men kan også bestilles på nett slik at du får dem rett i postkassen. Fri frakt får du også!
Jeg har laget flere oppskrifter i samarbeid med Ask Gård, og du finner dem her. Så masse snadder!

Piknik i parken er rett og slett superkoselig. Forbereder du rettene hjemme, er det bare å pakke kurven med godsaker og komme seg ut i frisk luft. Det gjorde jeg.
Jeg lagde alle rettene på forhånd, satte i gang brannalarmen i hele gården da jeg grillet grillspyd på grillpanne og smurte høy faktor i ansiktet før jeg møtte venner i parken.

Har du lyst til å lage noen av rettene? Oppskriftene kommer her.

Porsjonsfocaccia med salami og rosmarin

Er det ikke deilig å ha et brød helt for seg selv? Det synes i alle fall jeg. Derfor har jeg laget porsjonsstørrelse av focaccia, perfekt for piknik.

2,5 dl lunkent vann
1/2 pose tørrgjær
2 ts sukker
ca 5 dl økologisk hvetemel (spe til du er fornøyd)
1/2 ts salt (til deigen)
Flaksalt til dekorasjon og smak
ca 6 ss god olivenolje
1 liten neve strimler av salami. Jeg brukte «Passe» (Fennikelsalami) fra Ask Gård
frisk rosmarin

Bland vann , sukker og gjær. La stå i 15 minutter til du har et skummende lag på toppen. Bland så inn et par ss olivenolje, salt og mel. Elt i ca 10 minutter. Bland inn hakket rosmarin og salamistrimler.
Når deigen har fin konsistens og hverken er for løs eller for tørr legger du et lag plast over bollen og så et kjøkkenhåndkle. Sett deigen et lunt sted til heving i 45 minutter.
Finn frem små former som tåler ovnen. Jeg bruker tapas-skåler. Smør dem med rikelig med olje og ha deigen over i formene. Press finger i deigen slik at du får hull. Hell litt mer olivenolje over og strø litt flaksalt på toppen.
Sett formene i forvarmet ovn på 225 grader til brødene er ferdigstekt. Det tar ca 20-25 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist. Sett brødene tilbake i formene ved servering hvis du vil.

Nypoteter med spekemat-krem

Denne retten fikk bein å gå på! Hva er vel bedre enn norske, små nypoteter? Søte, myke og fantastiske i smaken. Jeg koker dem med skallet på i lettsaltet vann til de er møre. Jeg oppbevarte dem mens de var varme i en boks med lokk og så serverte jeg dem med denne fantastiske spekematkremen som du bare må lære deg å lage med en eneste gang, for den vil du absolutt servere til poteter, fisk, grønnsaker, kjøtt og hva det måtte være.

Det du gjør er å skjære tynne skiver av spekemat som du har til overs. Jeg brukte coppa-skinke og skiver av «Slegge» (salame picante). Begge fra Ask Gård. Skivene la jeg på bakepapir og stekte i ovnen på 220 grader til du kan smuldre skinke og spekepølsen mellom fingrene.

Selve dressingen lager du slik:
2 ss majones
8 ss rømme
1 ts dijonsennep
1 ts grov sennep
3 ss hakkede urter (jeg brukte rosmarin, basilikum og gressløk)
1 fedd hvitløk, presset
dryss sort pepper og bittelitt salt
1 ss sitronsaft
ca 3 ss grovsmuldret spekemat som vist over

Bland sammen og server til potetene.

Grillspyd med chorizo og ananas

Dette er enkelt og godt. Finner du en saftig og moden ananas i butikken skjærer du den i tykke terninger. Gjør det samme med Pablo (chorizo) fra Ask Gård. Den er så perfekt å grille.
Tre annenhver bit ananas og chorizo på grillspyd og grill dem slik at ananasen blir enda søtere og chorizoen karamelliseres og er varm tvers igjennom.

Pastasalat med jordbær, spekepølse og dressing med honning og ingefær

I denne salaten kan du bruke den pastaen du liker aller best. Jeg blander i terninger av agurk, tomat, jordbær og masse mynteblader. I tillegg bruker jeg halvmåne-skiver av Holy Baloney (italiensk salami) og ruccolasalat.
Dressingen:
3 ss god olivenolje
2 ts sitronsaft
1 ts god honning. Jeg brukte kastanjehonning
1 dryss flaksalt
1/2 ts finrevet ingefær
Bland sammen dressingen og smak til om den trenger mer sitronsaft. Ha den over i en boks og bland den i salaten ved servering.

Caprese-ostesmørbrød med mozzarella, tomat, basilikum og salami picante

Ostesmørbrød er alltid en hit! De er enkle å legge på grillen når du er i parken eller lage dem ferdig før du går ut. Pakk dem i tilfelle godt inn slik at du holder på varmen, men en liten luftglippe slik at de ikke blir soggy.
Jeg har laget en versjon av den berømte Capresesalaten med mozzarella, tomat og basilikum. I tillegg har jeg brukt tynne skiver av «Slegge» (salami pikante) fra Ask Gård. Den gir en deilig smak til den ellers milde retten.
Ostesmørbrødene lager du slik:
1 stor mozzarella-ball
1/2 potte basilikum
6 toastskiver
1 tomat i skiver
skiver av «Slegge» (salami pikante)
smør til smøring

Slik gjør du:
Kjør basilikumblader og mozzarella i en blender med et dryss flaksalt. Fargen på osten blir nå grønn.
Smør tre av skivene med smør. De skal vende utover.
Fordel grønn mozzarella over tre skiver (de uten smør) og legg på tomtskive og salami. Legg på den smurte skiven på toppen med smørsiden ut. Stek med smørsiden ned i pannen på medium varme og med et lokk over i noen minutter før du snur smørbrødene. Stek et par minutter og sett så smørbrødene i ovnen på 200 grader til osten har smeltet og smørbrødene er gylne.

Nå er det altså bare å komme seg ut i finværet og nyte en deilig piknik.

Fuglene klarer heller ikke å holde seg unna.

Forrige

Ovnsbakt lysing med reker, norsk bottarga, asparges, nypoteter og kremet saus til Chablis

Grillede skiver av svinenakke med sommersalat, poteter med bacon og deilig urtedressing

Neste

Legg igjen en kommentar