Juels 33 har flyttet til ny adresse

Min favorittbutikk i Oslo har flyttet fra Colbjørnsens gate til krysset Skovveien/Meltzers gate. Endelig kan de kalle seg Gutta på hjørnet. Nei da. De heter fremdeles Juels 33 kolonial, så ingenting er sånn sett forandret.

Lokalet i Skovveien ligger rett ved stoppestedet for 21-bussen og dermed en praktisk beliggenhet for nye kunder som vil komme over fra andre kanten av byen, til Briskeby.

I løpet av de årene Edip og Ali har holdt til i strøket har det vært min soleklare favorittbutikk. Du får alt her. Og har de det ikke, så skaffer de det.

Men det er ikke bare utvalget av varer som gjør at jeg går innom «gutta» å handle. Det handler like mye om menneskene som driver butikken.

Da de tok over lokalet i Colbjørnsens gate skrev jeg om dem i 2016. Da var det mest grønnsaker og frukt som representerte utvalget i butikken. Nå er det så mange finurlige ting du kan putte i handlekurven din.

Er du hypp på meksikansk mat? Ja, da får du alt du trenger av ekte meksikanske ingredienser. Masa-mel i forskjellige farger (tortillamel), alt av spennende sauser og krydder, ja til og med meksikansk oregano, som ikke er lett å finne andre steder. Du finner Achiote (krydderpaste som også gir farge til retter), Huitlacoche (den noble soppen som gror på mais som sammenliknes med trøfler), fersk tomatillo til å lage salsa verde, fersk jalapeño og ikke minst fersk Oaxaca-ost som er den ultimate osten til meksikansk matlaging. Du finner også et imponerende utvalg av tørkede og røkte chili i løsvekt. Bare å spørre, så fisker Ali det frem fra bakrommet.

Juels 33 har til og med trendkryddermiksen Tajín som jeg aldri før har sett i Oslo. Dette er et krydder som består av chili, salt og lime – meksikanerenes svar på Piffi-krydderet.

Hvis du er mer på den italiensk siden matmessig finner du kanskje byens beste utvalg av pasta og tomater på boks og i fersk tilstand. Ali viser frem San Marzano-tomatene de har tatt inn i butikken.

Trenger du japanske produkter som ramen, kombu, riseddik eller andre spesialiteter, sardiner fra Portugal, de beste ansjosene eller spansk kvalitetstunfisk fra Otrtiz og Consorcio så har Juels 33 alt dette. Når kundene anbefaler noe tar de det inn for å se om kanskje andre kunder også vil like det.

Krydderhyllene inneholder alt du kan drømme om. Og de har til og med egen salthyller med spesialsalt som dødehavssalt, sort salt og koshersalt, som jeg ikke har sett andre steder i Oslo.

Edip og Ali har tyrkisk bakgrunn. Og takk og pris for det. Det gjør at vi også kan få varer derfra og fra nabolandene som f.eks daddelsirup, granateplesirup, aleppo-pepper, za’atar og andre eksotiske krydder og ingredienser som fersk hummus og baba ganoush.

Ali og Edip snakker med kundene sine. Og det er uten tvil Ali som pusher grensen for hvor langt man kan spøke med de som kommer innom. Men som den menneskekjenneren han er så vet han også hvor langt han kan dra den. Litt verre er det nå om dagen når folk går med munnbind. Da er det ikke alltid like lett å lese kroppsspåket, innrømmer Ali.

Nye Juels 33 har eget, gigantisk kjølerom der du finner grønnsaker og frukt. Du finner de beste hvitløkene fra Frankrike, flotte artisjokker og kvede, for å nevne noe. Snart vil Edip lage et eget ostebord midt i lokalet.

Nå finner du ostene i kjøleskapet nær disken og der finne du blant annet spesialiteter som trendosten Mont d’or og flere norske kvalitetsoster som f.eks vinneren av Oste-Vm i 2018 (da jeg var dommer i konkurransen) Fanaosten fra Ostegården i Hordaland stakk av med seieren det året. Også brunost fra Heidal Ysteri finner du i hyllene.

For den søte tann er det nesten skummelt å gå innom butikken til Edip og Ali. Konfekt fra Sommerbird, lakris fra Haupt Lakrits, julekonfekt fra Le Comptoir de Mathilde, fudge og kjeks fra Cartwright and Butler, Den beste sjokoladen fra Menakao og italiensk Panettone for å nevne et lite utvalg. Du får til og med chiligodterier fra Chili Claus.

Og apropos chili. En skikkelig kuriosa hos Juels 33 er chilisaus-hylla. De har en hel hylle med bare chilisauser som folk, og gjerne unge gutter, kommer i ens ærend for å utforske. De mest eventyrlystne velger den aller sterkeste til nesten 300 kr. Get Bitten Black Mamba 6 Hot Sauce, som sausen heter, går for å være en skikkelig råtass i sin sjanger. For å opplyse kundene om hvor sterke de forskjellige sausene er har de hengt opp en oversikt over hver og en av chilisausene i hylla. Denne oversikten har en av de faste kundene laget til Ali og Edip.

Drikke er også et felt Juels 33 er flinke på og det er eksklusive teer, napolitansk espresso eller lystbrent kaffe fra Tim Wendelboe. Utvalget av juicer og blandevann har de lenge vært kjent for.

De har til og med fantastiske alkoholfrie alternativer til sprit som Ginish og Rumish. Tonicutvalget er sykt og det samme er utvalget av ingefærøl, kvalitetsbrus, kombucha og fruktjuicer fra blant annet Hovelsrud, Ringi og Alde.

Juels har også den fantastiske røkelaksen fra Fiskby•K. – Vi liker å jobbe med småprodusenter som er i startfasen, sier Ali. Det er flere småproduseter som får prøve seg hos Juels 33. Instagram-fenomenet Skillings har også jevnlige leveranser til butikken og de hvite posene med rosa silkepapir og skillingsboller går som varmt hvetebrød (eh… skillingsboller). Det samme gjør brødene fra den ettertraktede surdeigsmesteren Martin Fjeld som driver Ille Brød.

Kundene hos Juels 33 er ikke bare naboer. Stedet er kjent for å ha en lang liste kjendiskokker og andre flinke matfolk som faste kunder. Forrige uke holdt Gregory Paul en liten pop-up inne i butikken der han serverte østers med topping som den ble servert på ærverdige Bagatelle i sin tid. Og østers skal de fremdeles ha fra tid til annen i butikken. Det var populært hos kundene.

Når jeg står å prate med gutta blir en pappeske levert. Ali åpner den og opp stiger den umiskjennelige duften av trøfler. Når Ali åpner pakken åpenbarer det seg en stor porsjon hvite og sorte trøfler som så blir lagt i ris og satt i feskvaredisken.

En kunde kommer inn og kjøper en hvit trøffel på 12 grams. Han spør gutta om hva han skal ha den til og de begge råder ham til å lage en risotto. De tar ikke mye for trøflene. Kundene betaler det det koster å ta dem inn og en liten kommisjon rett og slett for å kunne tilby kundene disse delikatessene. Det har blitt så populært og nå finner du faktisk trøfler jevnlig i butikken i sesong. Inn tikker det en melding på instagramkontoen til Juels 33: – Sender dere trøfler til Trondheim? Ryktene om leveransen til Juels 33 har allerede nådd bartebyen. Ali og Edip kjører ofte ut med bestillinger til kunde som enten sitter i karantene eller av andre grunner ikke kan gå ut å handle. Men en biltur med trøffelleveranse til Trondheim blir nok umulig å gjennomføre, til og med for gutta som fikser absolutt alt annet.

Les også: Slik bruker du trøffelen

Hos Juels 33 har de også et stort utvalg av sunne ingredienser og supemat for den som er opptatt av det. Egne kokosboller, bestikk og sugerør laget av bambus finnes også i hyllene.


Til info: Dette er fremsnakking og dermed reklame av en butikk jeg elsker .Juels 33 og jeg har ingen kommersielle samarbeid.

Forrige

5 kule retter med pinnekjøtt

3 potetretter til fest og moro

Neste

10 kommentarer om “Juels 33 har flyttet til ny adresse”

 1. Herrejemeni! Der MÅ jeg jo innom! Snakket med sønn og mann om at vi kunne ta et lite gastronomisk raid i en bra butikk før jul. Og denne ser jeg fader meg ut til å tikke av i absolutt alle bokser. Juhu!

  Svar
  • Ha, ha, ha! Ja, finner du ikke det du leter etter der, så kan det nesten være det sammen:) Eller rettere sagt: Da skaffer de det for deg.

   Svar
 2. Hei! Ble veldig glad av å lese om Juels33 her på bloggen! Så stolt av å ha den butikken i nabolaget! Nå ble jeg enda mer inspirert. Takk!

  Svar
 3. Men i alle dager!! Dette var litt av en overraskelse. Jeg er vokst opp i området, og har sett skiltet deres, men jeg ante ikke at dette var en slik perle. Dette oser jo av ekte engasjement og lek hos gutta som står bak. I et større perspektiv, lurer på hvordan vi som mat-entusiaster kan inspirere flere uavhengige matvare-handler til å legge sjel inn i utvalg, presentasjon og kontakt med kundene. Tror det ligger mye potensiale her for å skape matglede.

  Takk for flott fremsnakk, og nydelige bilder.

  Svar
 4. Fantastisk,da vet jeg hvor jeg skal gå neste gang vi besøker hovedstaden.
  Takk for en fyldig beskrivelse,sender adr.til fam.i Oslo

  Svar

Legg igjen en kommentar