Sverige er vårt nærmeste ferieland, og for et flott ferieland det er. Jeg har igjen vært i Skåne og kost meg glugg. Jeg elsker landskapet og mentaliteten der. Litt vanskelig å skjønne dialekten av og til, men da kan man jo bare smile og håpe på å ikke bli fersket. Litt som det er ellers i livet.
Les også: Bli med til Skåne. Sveriges matfat
Jeg er på pressetur med Visit Sweden og vi har flydd til København – som er nærmeste flyplass hvis man skal til Malmö. En halv time med toget over broen i motsatt retning for København, og man kommer til den svenske byen som fascinerer meg kraftig. Jeg har rett og slett blitt litt forelsket i Malmö. Jeg kan ikke vente med å komme tilbake.
I Malmö bodde vi midt på Stortorget, på ærverdige Scandic Hotel Kramer. Vi fikk en spennende drikkesafari av dyktige Linda Dahl fra matkaravan – et firma som driver med veldig bra guidede matturer rundt i Malmö. Anbefaler på det varmeste å bestille en slik tur når du reiser til byen.
Vi syklet. Og for en perfekt sykkelby Malmö er. Det er faktisk avstander i byen, og da kan en sykkel komme godt med.
Les også: Bli med inn i Malmös nye mathall
Men nok om Malmö. Vil du ha gode tips til spisesteder i byen, kan du lese innlegget mitt fra sist gang jeg var der. Det finner du her.
Les også: Drikk naturlig i Malmö
Ny dag, og vi setter kursen ut av byen og inn i selve Skåne. Vi skal til Absolut Vodka som ligger i Åhus. Tettstedet Åhus er kjent for to ting: Absolut og Otto & Glassfabrikken (iskrem, altså).
Etter å ha vært på omvisning på Absolut, som du kan lese mer om her, er det da helt naturlig å spise is på torget i Åhus. Men først må man ha lunsj.
Les også: Slik lager du den perfekte Dry Martini med Absolut Elyx
Vi drar ned til vannet og det flotte spisestedet Åhus Gästgivaregård. Her spiser vi en meget god lunsj. Jeg gikk for en deilig varmrøkt laks med urtemajones, silkemyk potetmos og friske grønnsaker.
Ok. Nå er det lov med is! Jeg går for en svær hjemmebakt vaffel med en kule lakrisis og en kule rabarbra- og pavlovaiskrem.
Vi er på drikketur i Skåne og da får det bli nok mat og iskrem. Vi må videre og da er neste naturlige stopp en eplefarm.
På Källagården møter vi Helena Rimfors som driver Jordnära Upplevelser. Vi blir med på eplesafari. Les mer om det her: Bli med på eplepressing hos Jordnära Upplevelser
Fra epler til vindruer. Vi reiser til fantastsiske Hällåkra vingård.
Vingården startet i 2003 og i kjent stil startet det som et hobbyprosjekt for Håkan Hansson. etter å ha bodd i Stockholm i mange år reiste han tilbake til sitt barndomshjem i Skåne og plantet 700 vinplanter.
Gården ligger 12 kilometer fra havet. Jorden er mager og det er mye sand. Dette er perfekte forhold for vinplantene. Dessuten har man mikroklima og kupert landskap i denne delen av Sverige.
I 2006 lagde han den første batchen vin. Håkan fikk hjelp av en vinbonde fra Hillerød i Danmark som hadde litt mer kjennskap til vinproduksjon enn ham selv. De startet med rødvinsproduksjon og så utviklet det seg til produksjon av hvitvin, rosé, musserende og dessertvin. Nå har han 21 000 vinplanter på gården sin.
Hällåkra vingård er en av Skandinavias største vingårder og de selger vinene til kjente restauranter som Kontrast (Oslo), Noma (København), Bhoga restaurang i Göteborg og Kitchen & Table i Malmö.
Kjølig klima gjør at noe med sukkerinnholdet og syrenivået i druene. Høy syre gir lavt sukkerinnhold i kjølige land, mens det er omvendt i varmere land.
På Hällåkra vingård dyrker de solaris-druen som de bruker til hvite viner og musserende. Den er en robust og elegant drue som har fin syre. Vinene kommer opp i 12-13,5 % alkoholnivå. Dette er en drue som stammer fra Riesling og Pinot grigio.
Til de røde vinene er det druen Rondo som brukes. Den er robust og lunefull, ifølge Håkan som er den eneste i Sverige som lager rødviner. Han dyrker også Pinot Noir. Til sammen produserer han ca 8000 flasker per år. I år ser det ut til å bli en dårlig høst, dessverre.
Målet er å ha 35 000 vinplanter.
Filosofien til vinbonden er å bruke druen for alt den er verdt. Druesaften ligger lenge på fat med skall og kjerne litt som i Bordeaux.
Hetvinen er laget med sprit fra destilleriet på øya Hven som ligger mellom Sverige og Danmark. Dette destilleriet kan du lese om litt lenger ned i saken.
Vinene på Hällåkra vingård er sertifiserte økologiske. Det gikk igjennom i fjor. Håkan har til og med laget noen partier med naturvin på amfora-krukker. Et eksperiment han vil gå videre med. Han mener at vingårdene i Sverige er godt egnet for å produsere naturlig.
Naturvinprosjektet hans går ut på å fylle leirkrukken med halvparten hele druer og resten med pressede druer. Så ligger det der i 5-6 måneder med skallkontakt. Da dannes det etterhvert mugg på toppen og det er akkurat slik det skal være. Vinen ble tappet rett på flaske uten tilsatt svovel. Alkoholprosenten var på ca 9%.
Håkan Hansson og kona Lotta serverer mat i Vinoteket på vingården. Du kan også melde deg på en av viltmiddagene som de har på høsten der de samarbeider med lokale chefer.
The Magic Winery Bus er et prosjekt der du kan kjøre ekte engelsk buss mellom vingårdene i Skåne. Neste år går bussen fra Malmö. Du kan smake viner, spise lokale oster og skinker og ha det riktig så fint.
Det er tid for å finne husrom for kvelden og The Lodge Resort i Genarp er stedet for slikt. Vi blir innlosjert i små «fjellhytter» i ren Lexingtonstil. Man får faktisk følelsen av å være på høyfjellshotell. Det er mange kule referanser til fjell og skigåing i interiøret, selv om dette er et hotell på en liten bakketopp en halvtimes kjøring fra Malmö. Jeg er helt på fjellet, jeg. Og jeg liker det.
Vi drikker svensk gin og tonic før maten og setter oss i den delikate matsalen og blir servert en fremragende meny med tilhørende viner.
Det øsregner utenfor og det er bekmørkt. Jeg er mentalt på fjellet og sover som et lite barn. Frokost i matsalen med et deilig utvalg retter på buffeten. Jeg kan virkelig anbefale et opphold på dette hotellet.
Vi skal ut til øyen Hven og besøke destilleriet Spirit of Hven. Men vi rekker akkurat ikke fergen og da er det bra at Marcus Christensson fra destilleriet står på riktig side av fastlandet og kan gi oss en presentasjon av produktene de produserer ved destilleriet.
Vi går igjennom alle deres økologiske produkter. De produserer vodka som fatlagres i 1-4 år. Dette er basen som brukes til de andre produktene. Vi prøver destillert gin og Navy Strenght (57,1%). Vi prøver også akevitten, Summer Spirit med smak av rabarbra, appelsin og hylleblomst. Winter Spirit smaker jul og appelsin og nellik og er deres julespesial. Spirit of Hven lager også whisky på skotsk maner. De har en deilig Single Malt samt Seven Star – Single Malt lagret på tørre sherryfat.
Smakingen foregikk på idylliske Erikstorps kungsgård i Landskrona. Stedet eies av Jonas Westerberg og Daniel Berlin, sistnevnte har michelinrestaurant daniel Berlin Krog i Tomelilla (Skåne).
Les mer: Slik er maten på Daniel Berlin
Kjøkkensjef Ludvig Odeholm og Dion Liljegren tar oss imot og forteller om konseptet på Erikstorps kungsgård. Maten er økologisk, lokalprodusert og enkel. Vinene som serveres er for det meste økologiske eller biodynamiske. De dyrker egene urter, får durumhvete fra Hven og serverer en ny lunsjmeny hver dag. Dagens rett koster 85 kroner, en meny med suppe, brød, salat og smør + hovedrett + dessert + kaffe koster kun kroner 149.
Kokkene har også startet et prosjekt i kampen mot matsvinn. Gårsdagens meny blir pakket inn og solgt for 39 kroner dagen etter. For en herlig idé.
Vi får servert full meny og den er superfresh. Vi får den mest vidunderlige suppe laget av sensommergrønnsaker. Til hovedrett får vi sprell fersk torsk med hasselnøttpotetmos (beste jeg har smakt), squash, dill og smeltet smør. Dessertene er en bombe av en brownie, krem og jordbær.
Vi kjører ut av Landskrona og oppover kysten til Helsingborg til hipsterbryggeriet Brewski. Her møter vi Marcus Hjalmarsson som eier mikrobryggeriet som lager svært ettertraktet øl. Bryggeriet har eksistert i tre år. Brewski betyr mikrobrygget øl. Marcus tok steget og satset for fullt og fulgte drømmen etter å ha studert bryggerier i USA og Canada. Nå eksporterer han øl til 26 land. han selger mest i Sverige, Itlaia, Spania, England og Norge.
Han har laget ca 150 øl på tre år. –Hele livet er en tilfeldighet, sier Marcus. –Drømmen ble virkelig for meg.
København var det første stedet ølet hans slo an. Han fylte opp bilen med øl og kjørte til den danske hovedstaden. Det tok helt av. Nå selges ølet hans på hele 150 Systembolag over hele Sverige.
Han har fått utallige forespørsler fra kunder som vil kjøpe opp hele partiene hans. Det vil ikke Marcus. Han vil dele det opp og la alle få en bit av kaka.
Marcus skyller på kona og sier det er hun som fikk ham til å brygge øl i utgangspunktet. Hun dro ham med på Beer Drinkers Dinners og ville ha ham til å interessere seg i temaet øl. Det klarte hun. Nå produserer han 400 000 liter øl i året. Målet er 1 million.
I samme lagerbygning som Brewski ligger kafferøsteriet Koppi. Her får vi servert en perfekt cappuccino.
Vår drikketur rundt i Skåne er over og det er på tide å sette seg på toget tilbake over broen og til København flyplass. Nok en gang har Skåne levert. Denne delen av Sverige har så mye spennende å by på for mat- og drikke-entusiaster.
Til info: Jeg har vært i Skåne på pressetur med Visit Sweden.