Eplehøst i Skåne

Jeg har vært tilbake i vakre Skåne, nærmere bestemt i Brösarp på Österlen. Her holder Helena Rimfors og mannen Petter til. Helena er oppvokst på eplegården Källagården – som i sin tid var en av Sveriges største.

Helena Rimfors

Helena er utdannet kokk og villmarksguide og på eplegården arrangerer hun Trail Camp og ikke minst eplesafari. Sjekk ut Jordnära Upplevelser for mer info.

Det er eplesafarien vi skal være med på. Helene fordeler oss i det lille toget som drives av en liten traktor. Vi tutler avgårde gjennom idyllisk Skåne-landskap og kjører gjennom eplelunder.

Eple-ekspressen.

Perioden for epleplukking har akkurat startet da i er på gården tidlig i september. Det er eplesortene Frida og Discovery som er moden nå og det er de vi skal plukke for senere å presse til most.

Over hele området står det små koselige skilt med navn på epler eller koselige beskjeder til de besøkende. Det er tydelig at eplesafarien har en feminin touch for det ligger mye omtanke og kjærlighet i detaljene.

Louise plukker Discovery-epler til mosting.

Etter på ha plukket eplene vi skal bruke, går ferden videre i minitoget. Vi kjører til et vidunderlig sted på toppen av en liten åskam. Her skal det presses epler.

Discovery-eplene skal blandes med de søte Frida-eplene.
Eplene kuttes i mindre biter og grovkvernes med en manuell kvern. Så helles de over i fruktpressen.
Med litt muskelkraft strømmer deilig eplemost ut av pressen.
Masse herlig eplemost.
Belønningen for «hardt arbeid» er et glass aromatisk og herlig eplemost.
Restene etter eplepressingen går til de gotlandske lammene som finnes på gården. Stor stemning i flokken når Helena kommer med det hun kaller «eplekaken».
Takk for en flott opplevelse, Helena!

Til info: Jeg har vært i Skåne med Visit Skåne

Forrige

Ikke en dag uten god kaffe

Perfekt biffkveld med The Flying Culinary Circus

Neste

Legg igjen en kommentar