Luksuriøs Dry Martini

Å dra på destilleribesøk uten å få smake varene er typisk for Norge og Sverige. Det er strenge regelverk som gjør at det ikke er lov. Hva gjør man da når man står midt i godteposen, Absolut Vodka i Åhus i Sverige og tørster? Man besinner seg og lager en jækla god cocktail når man kommer hjem.

Åhus ligger i Skåne og jeg er med på pressetur rundt i landsdelen for å lære om skånsk drikke. Da er det selvsagt naturlig å stoppe innom en av verdens aller største vodkaprodusenter, Absolut.

Lett for dem å si, det. Ikke lov til å drikke en dråpe her inne som gjest.

På en fabrikk av så stor størrelse er det forbud mot det ene og det andre. Vi får ikke ta bilder av produksjonen – noe som er ganske vanlig. De har hemmeligheter og hemmelige oppskrifter. De vil de holde for seg selv. Derfor er det heller ikke så mye å vise eller fortelle om bortsett fra den mest fantastiske baren jeg har sett i mitt liv. Men den kan man ikke drikke cocktails i! What a waste!

Den brukes til interne arrangementer og er ikke åpen for allmenheten. Uansett må jeg vise deg bilder av baren, så kan du jo bare forestille deg hvor deilig det må smake med en cocktail mens man sitter komfortablet i en av velourstolene.

Den gamle delen av destilleriet.

Du vet sikkert en del om Absolut fra før av. De har holdt på siden 1879, så de er ringrever i faget. Spriten lages av hvete. Alt kornet kommer fra markene rundt i Skåne og vannet kommer fra grunnvannet. Glass, kartong og alt annet som trengs til produksjonen kommer også fra området. Restmateriellet fra spritproduksjonen går til dyrefôr og alle som jobber på fabrikkene kommer fra lokalmiljøet. Absolut er sånn sett en stor lykkelig familie. Neste år åpner de et nytt besøkelsessenter der de til og med vil få lov til å servere varene.

Absolut med Lime.

De har 15 smaker i sortementet sitt, og den siste i kolleksjonen er Absolut Lime. Den har jeg heller ikke smakt. Foruten de artige smaksvodkaene er det den originale blå Absolut som er bestselgeren. 80% av produksjonen er den originale vodkaen.

Absolut produserer også en meget spesiell vodka laget av hvete fra en eneste gård. Dette er et luksusprodukt som er unikt i sin klasse. Jeg fikk prøvesmake den på Oslo Bar Show i fjor og husker at den var spesielt god, ren og behagelig å drikke.

Vodka i seg selv synes jeg er et produkt som er flott og fint å bruke i cocktails. Jeg ville aldri tenkt på å drikke den bar. Elyx ville jeg ha drukket bar. Kanskje med en isbit. Men best av alt ville jeg ha brukt den i en cocktail som klart viser spritens eksklusive egenskaper. Og da må det bli en Dry Martini.

Vel hjemme i Norge får jeg fort som fy tak i en flaske med Absolut Elyx og lager en Dry Martini. Det skulle vise seg å bli en helt vidunderlig opplevelse.

Dry Martini er sterke saker, så en er nok. Den skal nytes, ikke bælmes. Blandingsforholdet til en god Dry Martini er 10 deler vodka, og i dette tilfellet Absolut Elyx.

Du skal bruke 1 del tørr vermut. Jeg brukte Noilly Prat Dry Vermouth. Disse to elementene skal røres i et mikseglass med masse isbiter. Bruk en barskje til å røre drinken i en retning. Sil drinken over i stetteglass med en barsil.

Skjær strimler av sitronskall med og vri dem over drinken. Slipp dem ned i glasset. Nyt!

Jeg synes denne Dry Martinien slår alt annet jeg har smakt av Dry Martini. Den har herlige toner av sitrus og er silkemyk og deilig. Litt skummel, for du har egentlig bare lyst på en til, men det bør man ikke.

Til  info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden

Forrige

Hekta på tartar!

Herlige viner til lam

Neste

Legg igjen en kommentar