Hekta på tartar!

Jeg elsket tartar da jeg var liten. Jeg elsket å blande kjøtt med rått egg og jafse det i meg. Litt snålt for ei lita jente, kanskje? Mattrendene på 70- og 80-tallet besto av mye kjøtt. Store T-ben-steker, parisere, tartar, biff med bearnaise og pommes frites. Alle disse rettene er klassikere og med en god grunn. Det er dette vi vil ha.

Tartar er så stort i Danmark (tatar uten r, som de skriver det der). Det har til og med nettopp åpnet en egen tartar-restaurant som rett og slett heter Tatar. De serverer tartar av både fisk, kjøtt og grønnsaker. For den som ikke vet hva tartar er, kan det beskrives slik: Det er en rå rett opprinnelig laget med hakket okse- eller hestekjøtt. Noen servere den med hakket løk, kapers, sylteagurk og sennep blandet inn i kjøttet, mens andre nøyer seg med en rå eggeplomme på toppen. Jeg er som Ole Brumm og velger begge deler. Min tartar serveres med friterte rotfrukter som jeg bruker til å scoope opp tartaren med.

Denne sommeren har jeg fått servert masse herlig tartar i Spania. Gjerne servert på toppen av stekte margbein. Det er en veldig god kombinasjon.

Hvis du aldri har laget tartar før vil jeg kanskje anbefale deg å starte med rå laks. Denne blander du med sennepsmajones og små agurkterninger og en klatt lakserogn. Det er en herlig og fin nybegynner-tartar. Er du klar for rått kjøtt er det denne du skal lage:

Tartar.

Min oksetartar med sennep, cornichons, kapers, løk og eggeplomme

Til to personer:

200 g oksekjøtt av god kvalitet. Jeg brukte flat iron steak fra kastrat kjøpt hos Heidal LP på Bondens Marked.

1-2 ts dijonsennep

1 ss finhakket rødløk

1 ts hakket kapers

1 ts finhakket cornichons (franske sylteagurker)

2 eggeplommer

salt og pepper

rotfrukter til fritering. Jeg brukte potet og gulbete. Fremgangsmåte her.

Friterte rotfrukter.

Vil du ikke bruke chips kan du heller bruke en skive rugbrød. Det er et vanlig tilbehør.

Slik gjør du:

Hakk kjøttet manuelt med en skarp kniv. Det letteste er først å skjære kjøttet i terninger og så hakke det.

Bland inn sennep, cornichons, kapers og løk. Salt og pepre etter ønske.

Dander tartaren på et fat og legg en eggeplomme på toppen.

 

Forrige

Nå kan du straks booke bord på Noma 2.0

Luksuriøs Dry Martini

Neste

Legg igjen en kommentar