Biff, béarnaise og pommes frites

Folk har gjerne sin egen dag til sin favorittrett: taco på fredag, sushi på en onsdag, pannekaker på tirsdager, pasta på torsdager, steik på søndag og suppe på mandag. I min barndom hadde vi biff på lørdag. Gjerne en helgrillet indrefilet av okse med bakt potet eller en t-bonesteak med kryddersmør. Jeg har ingen faste dager for måltider. Jeg spiser det jeg har lyst på når jeg har lyst på det. Men en god biff faller ofte på en lørdag. Det er kosemat og ingrediensene jeg velger til retten, er alltid tipp-topp. I går var det biffdag hos The Valebrokks. Erik og jeg hadde fått tak i en fantastisk entrecôte fra Spania, nærmere bestemt xogitxu-kjøtt fra Baskerland. Slikt kjøtt ødelegger du ikke med masse rare smaker, og det var åpenbart at denne biffen skulle nøysomt stekes, hviles og nytes sammen med klassisk tilbehør som béarnaise‬saus, pommes frites og grønne, knasende bønner. 

DSCF8141

Biffen fikk en god omgang salt og pepper før jeg stekte den i pannen, på høy varme, sammen med smør, nøytral olje, noen kvister rosmarin og et par hvitløksfedd for aroma. Når stekeskorpen var fin og karamellisert satte jeg kjøttet inn i ovnen (forvarmet ovn på 230 grader) til ønsket temperatur var oppnådd.

Hviletiden er det aller viktigste her. Du vil ikke skjære i et perfekt stykke kjøtt og slippe ut de deilige saftene. Så respekter dette og la kjøttet hvile et kvarter eller tyve minutter. Dette kommer selvsagt veldig an på tykkelsen på stykket.

Biffen med det rare navnet.

Béarnaise’n lagde jeg som alltid med stavmikser og hele egg. Yes, jeg er gal, og det er jeg steike glad for, for aldri har jeg problemer med å lage béarnais etter at jeg begynte å lage sausen på denne måten. Oppskrift på Béarnaisesaus laget med stavmikser får du her.

DSCF8130

Og så må man ha pommes frites. Og de lager man også selv. Oppskrift på herlige hjemmelagde pommes frites får du her.

Bønner kokes i saltet vann til de er møre men fremdeles har knas.

Litt sitron på siden er bra å skvise over kjøttet før du spiser det. Ikke mye, bare et par dråper. Dette trikset bruker italienerene for å kunne fordøye det tunge kjøttet bedre. Ah! Det er slik de klarer å spise antipasto, pasta, kjøtt og dessert?!

Det var det hele. Nå kan du nyte!

Herlige pommes frites.

Forrige

Raggmunk – den perfekte helgefrokosten

Smaken av Middelhavet

Neste

Legg igjen en kommentar