Valentinedagen – vik fra meg! Gi meg kjøtt!

Så er den her snart da. Valentinedagen.
En av årets desidert kleineste dager.

I ukesvis er mailboksen min blitt spammet med tilbud om halvfrekt undertøy, rosa viner og romantiske restaurantmenyer. Er dette det vi egentlig vil ha? Er det konfekt, røde roser og blondeundertøy som skal «symbolisere» kjærligheten?

Dette er en dag som er konstruert av markedskreftene. La oss være enige om det. Det skal selges ting vi ikke trenger.

Det blir aldri helt sexy med en avtalt dag for kjærlighet. Det må være litt kjærlighet hver dag hvis det skal være noe å bygge videre på. Vi trenger ikke valentinedagen, mener jeg. Vi trenger definitivt ikke flere ubrukelige gaver.

For mange år siden, da valentinedagen fremdeles var ganske eksotisk i Norge, gikk jeg og mannen min på restaurant og spiste Valentine-meny. Det var flaue greier.
Restauranten var halvfull av par som spiste hjerteformet mat. Og som om ikke det var ille nok så fikk alle damene en rød rose på vei ut av døra etter at regningen var betalt (av mannen selvsagt). Jeg kan nesten ikke tenke meg noe flauere enn å bære på en rose gatelangs. Beklager, det er bare ikke meg.

Ok. Så er det kanskje jeg som er sær da. Det kan jo være at enkelte kvinner setter pris på litt oppmerksomhet en dag i året. Noen trenger det kanskje også.

Er det bare kvinnen som skal ha oppmerksomheten? Hva med mannen? Det er en kjønnsmessig ubalanse med hele valentinedagenkonseptet, er det ikke?

Som du nå har skjønt bryr valentinedagen meg midt i ryggen. I år er den på en tirsdag. Dette er en helt vanlig tirsdag i mine øyne. Men du skal kanskje gjøre noe «romantisk»? Eller deler du mitt syn?

Skal du allikevel feire valentinedagen vil jeg oppfordre deg til å spise og drikke godt – ikke mat som er formet som hjerter eller vin som er rosa og søt. Hvis det ikke er akkurat det du vil ha da…
Og surprise! Vi kvinner trenger ikke sjokolade for å ha det bra (men det hjelper). Gud forby, ikke hjerteformede sjokoladebiter i alle fall. Ei trenger vi et hav av røde roser en dag i året. Kom med blomster på en helt vanlig dag i stedet for. Det er romantisk! (det kan være at dama di blir mistenkelig, men har du ren samvittighet trenger du ikke frykte noe).

Min valentinedag, som kan være en hvilken som helst dag når jeg tenker at jeg vil gjøre litt ekstra stas på kjæresten min, er litt annerledes enn det jeg tror mange andre kommer til å ha. Jeg skal ha et svært, grillet kjøttstykke, perfekt potetmos med margbein og vin. Masse vin. Og nøye utvalgt vin. Tøffe, kraftige og perfekte kjøttviner.

Hvor får man godt kjøtt?
Annis i Mathallen har kjøttet man trenger til en slik dag. Om du velger en deilig entrecôte av okse, en lammecarré eller annet snadder, er det her du bør gå for å få det beste utvalget av kjøtt i Oslo.

Daniel Byskov ved Annis i Mathallen viser frem fine kjøttstykker.

Det gjorde jeg. Jeg hadde på forhånd snakket med Daniel Byskov hos Annis som hadde plukket ut en perfekt T-bone Steak til meg. Et par margbein ville jeg også ha. Et til å grille for å smøre på flatbrød med salt og pepper (akkurat slik jeg likte det aller best da jeg var liten) og et til å bruke i potetmosen. For en intens og herlig smak det gir!

Lyst til å lage denne retten på valentinedagen, eller hvilken som helst dag? Her er oppskriften:

Grillet T-Bone Steak med urtesmør, potetmos med margbein og frisk salat

Oh yes! Jeg griller denne i pizzaovnen min, men den kan uten problemer grilles på vanlig grill eller stekes i pannen og etterstekes i ovnen. Jeg legger noen skiver hvitløk og et par timianskvister på oversiden når jeg griller for å gi mer smak til kjøttet. De skyver jeg av når jeg skal grille denne siden slik at det ikke brenner seg.

Min T-Bone Steak var på 1,2 kg og er nok mat til to personer og flere herlige steak-sandwicher de neste dagene.

T-Bone Steak

2 margbein

salt, pepper, et par timiankvister og et par hvitløksfedd

Til kryddersmør:

100 g smør

rød chili etter ønske

2 hvitløksfedd, finhakket

Skall og saft fra 1/2 sitron

2 ss finhakket bladpersille

Salat:

Babyspinat

1 polkabete, skåret tynt

1 gulbete, skåret tynt

4 ss eplesidereddik

1 dl vann

4 ss sukker

Olivenolje som dressing.

Potetmos med beinmarg:

4 store beatepoteter

1 beinmarg, varmet i ovnen eller på grillen. (legg i folie så fettet ikke renner ut)

salt, pepper

30 g smør, smeltet

1/4 ts revet muskat

2 dl melk

Kjøttet grilles eller stekes til du har en kjernetemperatur på ca 56 grader. Da er det fint og rosa. La det hvile ca 10-15 minutter før du skjærer det opp. Ta vare på skyen som dannes  for den bruker du i potetmosen.

Grillet margbein.

Grill eller stek margbein. Bruk aliminiumsfolie for å samle opp smeltet fett. Salt og pepre dem godt og legg gjerne litt urter på. Skrap ut innholdet og ta med alt smeltet fett som dannes i folien. Det skal i potetmosen. Bruk et margbein til mosen og et til servering. Prøv det med flatbrød, salt og pepper til.

Kryddersmøret lages ved å blande alle ingrediensene og ha det over på et stykke plastfolie. Form til en plse og oppbevar det i kjøleskapet eller fryseren. Skjær skiver av kryddersmøret.

Potetmosen lages ved at du koker potetbiter i usaltet vann. Varm smør, melk, krydder og beinmarg. Mos potetene sammen med dette. Rett før servering heller du kjøttkraften i mosen og blander godt.

Salaten lager du enkelt ved å skjære betene i tynne skiver med en mandolin eller siden på et rivjern. Legg skivene (i hver in skål fordi de farger av) i lake som du enkelt lager ved p koke opp eddik, sukker og vann. Kjøl ned til romtemperatur før du legger betene i.

Dander spinatblader og beteskiver på et fat og ha litt god olivenolje og et dryss flaksalt.

Så over til vinene:

Tøffe viner for en hvilken som helst dag, romantisk eller ei. Skal du ha disse til Valentinedagen, må du huske å bestille dem i tide eller oppsøke butikkene som har dem inne.

Occhipinti Siccagno Nero d’Avola 2013, kr 299,90. (Finnes på vinmonopolet på Majorstuen og Theresesgt i Oslo)
Denne fabelaktige vinen er laget av sicilianske Arianna Occhipinti. Hun er blitt den ikoniske representanten for den nye generasjonen av vinmakere i Italia. Vinen er spontangjæret, ufiltrert og har 22 måneders modning i store slavonske eikefat. Den er perfekt til grillet kjøtt.

Canlibero Turrumpiso Aglianico 2014, kr 299,90. (Vinmonopolet på CC Vest har denne vinen i butikk).
Det unge ekteparet Ennio og Mena lager flotte jordsmonnspregede viner fra familiens gamle vinmarker i Benevento i Campania-regionen i Italia. Vinen har 8 til 10 uker skallmaserasjon. Sponatanfermentering og lagring i sementtanker. Ikke tilsatt sulfitt. Uklaret og ufiltrert. Laget på biodynamiske prinsipper. Laget av Aglianico 100%. Perfekt til rødt kjøtt.

Charles Smith Velvet Devil Merlot 2014, Kr. 189,90. (finnes på Vinmonopolet flere steder i landet) Denne kule vinen er laget av amerikaneren Charles Smith som en periode bodde i Danmark og var manager for bl.a det kjente bannet The Ravonettes. Han reiste tilbake til USA i 1999 og begynte å produsere viner. Velvet Devil inneholder: Malbec 2%, Cabernet Franc 1%, Cabernet Sauvignon 3%, Merlot 94%. Gjæret tradisjonelt ved lav temperatur i ståltanker, modnet på bunnfallet. Passer perfekt til grillede kjøttstykker.

NB: Annis i Mathallen har sponset meg med kjøttvarer til denne artikkelen.

Perfekt steak sandwich til dagen etter. Ristet brød, sterk sennep, biffkjøtt, søte tomater og flaksalt.

Følg meg gjerne på Facebook eller @helleskitchen på Instagram

Forrige

Denne drinken er laget på norsk eplebrennevin

Beignets med pralinekrem som på Café du Monde

Neste

Legg igjen en kommentar