Tilbake til en av verdens aller beste restauranter

For et par år siden var Erik og jeg så heldige å bli oppringt fra, den gang, verdens beste restaurant. De hadde bord til oss hvis vi kunne være der innen to timer. Hvordan det gikk kan du lese om her.

Nå har vi vært tilbake på El Celler de Can Roca, som ligger utenfor Girona sentrum. Denne gang er vi invitert til et storslått Estrella Damm-arrangement og kun 54 gjester fra hele verden er tilstede.

Før vi skal spise lunsj på det som fremdeles er restauranten som har servert meg det beste måltidet jeg har smakt, skal vi innom Mas Marroch – et fantastisk vakkert konferansesenter/selskapslokale som drives av Roca-brødrene. Her forteller brødrene Jordi, Josep og Joan Roca om restauranten, som nå er verdens 3. beste restaurant. Det er fascinerende og til tider rørende å høre brødrene fortelle om sitt nære forhold til foreldre, barn og forholdet seg imellom.

For den som ikke kjenner til denne perlen av en restaurant kan jeg opplyse om at El Celler de Can Roca drives av brødrene Jordi, Josep og Joan Roca.

Joan er kokk, Josep er sommelier og Jordi er konditor. Sammen kan de tilby det beste av det beste i alle ledd av et måltid. De som ikke drikker vinpakka til menyen går glipp av store ting. Alt er perfekt paret til maten og du får en solid blanding av naturviner, lokale viner, sake og noen av Spanias aller beste viner (Vega Sicilia).

En velfortjent øl i sola.

Etter foredraget reiser vi over til El Celler de Can Roca. Da brødrene ble kåret til verdens beste restaurant (som de har vunnet to ganger) av den kjente 50 Best Restaurants-listen fikk de mange forespørsler om å ekspandere til utlandet. De kunne få egne restauranter i Dubai, London, Paris osv. Det ville de ikke. De ville være nær mor og far og ha sitt litte univers her i Girona. For de har da nok å holde fingrene i. De har sin egen lab der de forsker på og samler inn urter og vekster fra lokalmiljøet og de har iskremfabrikk og iskrembutikker i flere byer.

I hagen på den flotte villaen der El Celler de Can Roca ligger er det fotoshoot med brødrene, og jeg klarer ikke la være å ta en selfie med gutta. Erik får også tatt bilde av meg som tar selfie. Ganske morsomt, faktisk. Her kan du se:

Men vi er ikke her for å ta selfies (sånn egentlig, da). Vi er her for å spise en herlig lunsj. Først får vi omvisning på kjøkkenet, som alle gjester får. Så blir vi tatt med inn i vinkjelleren til Josep. For en gullgruve! 60 000 flasker og 4000 forskjellige viner. Alle vinene ligger lagret ved 15 grader.

Husets egen musserende innleder smårettene. Her er de rause med påfyllet. Albert i Noya El Celler Brut RVA D.O. Classic Penedes.

The World: Thailand: Kylling, koriander, kokos, curry og lime. Japan: Misokrem med nyinyonkaki. Tyrkia: lam, yoghurt, agurk, løk og mynte. Peru: Causa Limena. Panko-stekt brød, bacon, soyasaus, kimchi og sesamolje.

«Memories of a bar in the suburbs of Girona»

«Memories of a bar in the suburbs of Girona»: Panert akkar, patatas bravas, Campari Bonbon, Montse’s meat cannelloni og en glassert valnøtt. Dette er typiske katalanske retter som du vil finne i enklere utgaver i tapasbarer  i området.

Starfish

En av de aller beste rettene vi fikk servert var denne sjøstjernen laget av kremet kråkebolle. Jeg spiser ikke foie gras av etiske grunner selv om jeg elsker smaken. Denne minnet veldig om konsistensen på en god foie gras. Kremet, dekadent og uimotståelig.

Vakker liten sak.
Coral: Skjell tilberedt på katalansk escabeche-vis og knivskjell med pesto laget på lokale pinjekjerner. Helt nydelig!

Grønn oliveniskrem. En klassiker som er like god hver gang.

Trøffel x 2! Først en liten trøffelbombe formet som jorddekte trøfler. Så en deilig balansert og mild trøffel-brioche som smelter i munnen. Pur lykke.

Vi er kommet til første rett og vi får servert en aldeles nydelig naturvin fra Alella. Retten er rødmulle marinert med kombutang, safran, grillet hvitløk, tomat og fennikel.

Vin: Pazo Senorans Selecció d’anyada 09, D.O. Rias Baixas.

Andre rett: Østers på fem måter: Fennikelsaus, sort hvitløk, aple, tang, sopp, drstillert jord og sjøanemoner. Hver bit er en ny rett. Magisk.

Tredje rett: Sjøkreps med salviebusk, vaniljeolje og nøttesmør.

Vin: Regnard Grand Cru Les Preuses 01 A.O.C. Chablis.

Fjerde rett servers med tre viner: Corta y Raspa 16. Los 40 Sanlúcar de Barrameda/Bodegas Alonso Manzanilla /Velo Flor D.O. Sanlucar de Barrameda/Palo Cortado Marginae Jerez.

Retten er makrell som er speket over forskjellig tid og  servert med tempeh laget på ganxet-bønner. Lekkert og utrolig godt.

Femte rett serveres med Heymann-Löwenstein Uhlen R 13 magnum VDP Mosel . Retten er reker marinert i riseddik, rekehodesaus, sprø rekebein og sjøgresss-velouté. Utsøkt!

Den sjette retten skapte splittelse rundt bordet. Noen likte den rett og slett ikke. Jeg elsket den. Retten var: Akkar med sake lees (rester fra sakeproduksjon), sakegeléterninger og sort rissaus. Selvsagt servert med sake til.

Vin: Vina Tordonia ’96 Blanc Gran Reserva D.O.Ca. Rioja

Rett 7: Piggvar med fermenterte grønnsaker. En lett og deilig fiskerett.

Vinen til rett nummer 8 er en deilig naturvin fra Còsmic Vinaters. De holder til i den lille byen Agullana, ikke langt fra Cadaques, der vi ferierer hver sommer. Vi har drukket flere spennende viner fra denne produsenten tidligere.

Rett nummer 8 er en fantastisk røkt anderett med mais og fiken.

Estrella Damm inviterer til storslått lunsj på El Celler de Can Roca. Her er de tre stenene som symboliserer de tre Roca-brødrene.

Vin til rett nummer 9 er en legendarisk rødvin. Vega Sicilia Valbuena ’10 D.O. Ribiera del Duero. Den er så god. Ryktene vil ha det til at Diana og Charles ønsket seg denne vinen i bryllupet deres, men fikk nei av produsenten. De ville ikke tillate å sende så mange flasker av kvalitetsvinen ut av landet.

Rett nummer 9 er pattegris med grønn papayasalat, thai-grapefrukt, eple, koriander, chili, lime og cashewnøtter. Ubeskrivelig god!

Også en godbit på vinfronten til rett nummer 10: Imperial Cune ’76 D.O.Ca Rioja. Gammel vin kan jaggu smake godt!

Rett nummer 10: Grillet lammeconommé med lammetunge, lammehjerne og lammeinnvoller.Høres kanskje litt spesielt ut, men når en av verdens aller beste restauranter lager det, smaker det himmelsk.

Les mer: Mitt intervju med Joan Roca.

Rett nummer 11: Vinen er en Clos Mogador 2012 D.O.Q Priorat.

Retten er en deilig due og jordskokk.

De salte rettene er ferdigservert og vi beveger oss over i det søte element. Rett nummer 12 serveres med Maxim Grünhäuser Abtsberg ’12 VDP Mosel.

Retten er «Planten, fra rot til blomst»: Destillat av sand (!), lakris, tomatblad, agurk, chatreuse, røde frukter, appelsinblomst og fiol. Dette er et glimrende eksempel på samarbeidet mellom brødrene Roca. Vinmarken er tatt inn i kjøkkenet der man overfører smaken av en vinmark via kjøkkenet over til konditormesteren. Retten viser de tre brødrenes ekspertise i en og samme rett.

Rett nummer 13 er smaken av granskog. Pine Wood er en dessert med iskrem laget på granhonning, timian, rosmarin og oregano.

Til retten får to viner som er blandet: Vino de Retsina Tsantali og Casta Diva’13 D.O. Alicante. Det er vågalt som fy, men harpiksen fra retsina’n passer godt til desserten.

Bestikket til denne retten er designet av en 3-åring.

Siste dessert er et kunstverk av de sjeldne. Den inneholder blant annet destillert smak av gamle bøker og Darjeelingte-krem. Boksidene er spiselige, fra Marcel Prousts «På sporet av den tapte tid».

Vinen vi får til er Matusalem VORS 30 years D.O.Jerez.

Så kommer godtevognen inn!

Godtevognen er stappfull av herlige ting, men jeg er også stappfull. Jeg går dog for et par munnfuller og gullkulen er den beste Ferrero Rocher-kulen som Ferrero Rocher ikke selv klarer å lage.

Jeg sniker meg inn i sigarrommet og får lov til å smake en av brødrenes hjemmelagde likører. Jeg velger en som er laget på urter som vokser ved havet i nærmiljøet.

Slapper av i sofaen i hagen.
Takk for nå, El Celler de Can Roca. Dere ruler fremdeles førsteplassen for meg.
Forrige

Norges flotteste matbutikk finner du på nett

Drikk deg gjennom Malmös gater

Neste

Legg igjen en kommentar