Växjö – et gastronomisk mekka

Jeg er på tur i Småland, og du har allerede sikkert lest om min opplevelse i designområdet og det fantastiske måltidet jeg spiste i Jönkjöping.

Supervanskelig å skilles fra mega-suiten jeg bodde i, men vi må videre i programmet. Dagen starter med polkagriskoking i Gränna – en helt fabelaktig måte å starte dagen på. Hvem har ikke drømt å spise godterier rett etter tannpussen.

Les mer: slik lager du ekte polkagriser

Dette var en helt eksepsjonell opplevelse, kan jeg si deg. Men en annen helt utmerket ting å gjøre er å kjøre til Rudenstams gårdsbutikk som ligger blant røde stuer, som er så klassisk for Småland. Dette området kalles Epledalen, men også Smålands Toscana.

Dette er en familiegård som driver med frukt. Jeg møter Jonas Rudenstams som er femte generasjon bonde på gården.

Jonas Rudenstams

Bestefaren til Jonas startet med to frukttrær. Nå har de ca 40 000 trær, eget mosteri og en helt fantastisk gårdsbutikk der du kan gå bananas i flotte lokale råvarer og selvsagt deilige juicer laget på gården. Før sto de på torget hver lørdag og solgte varene sine. Nå går all handle fra butikken på gården, som er så populær at de nå må bygge ny parkeringsplass for å kunne ta imot nok kunder.

Caféen på gården finner du til og med i White Guide. Der kan du spise fantastiske retter som eplekake, eple crumble og mange andre epleretter.

Jeg spiser en helt fantastisk eplekake laget med masse smør, sukker og kardemomme. Det er nesten som karamell. Oh Lord! Så godt. Den serveres selvsagt med en solig klatt pisket krem.

De bruker epler i alt, sier Jonas. I alt av chutneys, suyltetøy, brød og kaker.

Hvert år arrangerer de og andre epleprodusenter i Epledalen til et årlig epleløp. Det er rent plagiat av et kjent vingårdsløp som du finner i Frankrike. De inviterer kjente løpere til å delta også, og de lar seg tydleligvis rive med, for de kommer, løper og spiser epler. De har også julemarked i dalen der flere av gårdene slår seg sammen. En god idé for en fin utflukt, dette?

Etter å ha trykket polkagriser og eplekaker i kjeften er det på tide å få i seg litt ordentlig mat. Målet for dagen er Växjö – byen som viser seg å være et gastronomisk mekka! Jeg tuller ikke. Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor jeg aldri har vært her før. Byen er ikke større enn Kristiansand, men stor når det kommer til gode matopplevelser.

La oss starte med selve rosinen i pølsen. Jeg sjekker inn på PM & Vänner hotel. Her skal jeg bo en natt og jeg får et fantastisk stilrent, tidløst rom. Det er kalkstein fra Öland på alle gulv og benker og rommer er innredet med svenske designmøbler. Dette er Sveriges eneste gastrohotell. Det er fordi hotellet både har en superb hotellbar, en bistro samt michelinrestaurant. PM & Vänner Hotel i Växjö ble kåret til “Sveriges beste hotellopplevelse” i White Guide Global i desember.

Og ikke bare det. De har det som skal være Sveriges aller største vinkjeller med 4500 forskjellige viner og 16 000 flasker. Vinkjelleren ligger i et gammelt bankhvelv i kjelleren ved parkeringshuset under selve hotellet.

Rundt hjørnet for hotellinngangen ligger også PM & Vänner hotel sitt eget bakeri, Bröd & Sovel. En gang i måneden arrangerer de pizzafredag, og jeg hopper rett inn i serveringen og får en liten smakebit. Så godt! På dette bakeriet baker de alle bakervarer som serveres på hotellet og restauranten, men de selger også fra disk og i kafeen. Dette er stedet for en herlig croissant og en kopp kaffe, dere. De serverer også deilige lunsjretter.

Nå må jeg hoppe til min lunsj. Hotellet må vente, for jeg har andre planer. Jeg drar til det som skal være Växjös eldste trehus. Her ligger Kafé de luxe. Dette er et sted som treffer meg midt i hjertet. Interiøret er loppis. De som driver stedet har også en av mine favoritter i Malmö som heter Far i Hatten. Noen av eierene er også kjent fra bandet The Ark. Husker du dem?

Det har vært servering på Kafé de luxe lenge, men etter at disse folka har tatt over har huset blitt omgjort til et mekka for blant annet naturvin. De har en av Sveriges aller største naturvinkjelleren her, altså! Og digger du den type vin, er jo dette en destinasjon i seg selv.

Det er en ekte Reykjavik-vibe over hele stedet som jeg bare elsker. Upretensiøst, ekte og kult. Og så er det så gøy å se at dette er et samlingsted for voksne og unge.

Jeg er her for å spise lunsj og som alle steder i Sverige, er lunsj en stor greie. Du får retter til meget gunstige priser inkludert salat, brød og kaffe (+ ei litta kakebit eller kjeks til).

På Kafé de luxe bestilte jeg en helt fabelaktig bouillabaisse-aktig fiskesuppe. Altså en suppe med masse fisk, skalldyr og safran. Jeg elsker den! Og denne er virkelig en av de beste jeg har smakt. Den kostet 125 svenske kroner, og vi alle vet at kursen er så lav, så her snakker vi Mikke Mus-penger!

I kjelleren er det nattklubb og scene. Det kommer mange spennende artister her. I lokalet ved siden av kaféen ligger en annen restarant. Kaféen kalles Vardagsrummet og den andre restauranten heter Finrummet. Så vakkert!

Jeg blir vist rundt av sommelier Samdri Vairagi som tidligere jobbet på Daniel Berlin Krog (da jeg var der) og på Fäviken. Han har også jobbet på Noma i København. Nå er han i Växjö.

Uteserveringen i hagen er stengt for sesongen, men snart kommer en ny restaurant i trehuset.

Vi går nedover hovedgaten i byen og stikker hodet innom en liten bakhage. Her ligger Trädgården de luxe – uteserveringen som de har holdt åpent i hele sommer. I trehuset som ligger i tilknytning til hagen kommer et nytt serveringssted signert de samme driftige menneskene bak Kafé de luxe.

Fredrik Blom og Samdri Vairagi

Som om ikke dette var nok. De har også et serveringssted i Folkparken, men også Bondens Butikk, som kun har åpent en dag i uken. Idéen er at folk flest skal kunne få mulighet til å kjøpe med de gode råvarene som brukes på serveringsstedene deres. Her er det økologiske grønnsaker, ost, slaktervarer og andre godsaker. Butikken er åpen hver fredag og her jobber Fredrik Blom bak disken. Alt det som ikke blir solgt i butikken havner i restauranten, så det blir ingen svinn. De tjener ikke noe på denne servicen til kundene, men synes det er viktig å gi dem muligheten til å få tilgang på gode råvarer.

Utvalget er fantastisk og skulle du være interessert i en vinylplate, cd eller en kassett, kan du faktisk kjøpe dette i platebutikken på bakrommet. Biff og vinyl til helga, dere! Bedre blir det ikke!

I en liten bakgård i hovedgaten ligger Joels Ost. Joel er opptatt av oster som er laget av melk fra dyr som har hatt det godt. Han har lite svensk ost i disken. – De er ikke bra nok, sier Joel.

Vet ikke om jeg er helt enig der, men hei, jeg er ikke ekspert.

Tilbake på PM & Vänner hotel når jeg å ta badstue før middag. Akkurat det man trenger etter å ha gått i regnværet. På sommeren er svømmebassenget på taket åpent. Det skulle jeg gjerne ha prøvd en gang.

Jeg har akkurat en halvtime til jeg skal være påkledd og klar for østers og champagne i baren på toppen av hotellet. Litt stress, men det glemmer man med en gang man kommer inn i den lune baren. Peisen er tent og regnet pisker på de store panoramarutene. Inne er det godt å være.

Det er ikke her jeg skal spise. Jeg skal ned på bakkeplan der restauranten, som har en michelinstjerne, ligger. Filosofien deres er hentet fra skog, eng og sjø.

Det hele starter spesielt. Inn kommer stener som vi skal legge høyrehånden på. De er varme og gir øyeblikkelig ro i sjelen. Betjeningen snakker mykt og lavt. Det er rene spafølelsen. For en deilig måte å starte et måltid på.

Vi starter med en samling vakre retter som viser skog, eng og sjø på den beste måten.

Det er østers med eple – en iskald sjøsprøyt midt i ansiktet som vekker oss til live etter «spabehandlingen».

På den flotte presentasjonen ligger også deilige små vaktelegg med ørretrogn på toppen. Eggene har en subtil smak av deilig røyk og det er en perfekt munnfull.

Også små tørket chips av pastinakk med syltet gresskar og karsemajones og potetchips med abbor og
røkt geitost serveres. Dette er de deilige smårettene som setter igang hele måltidet.

Neste rett er Brød og sovel, samme navn som hotellets eget bakeri.

Hva er sovel, tenker du vel? Det får vi forklart og det er pålegg som er laget av rester. Det kan være fisk eller kjøtt som er omgjort til pålegg. Til denne retten får vi et utvalg av bakeriets vidunderlige brød og knekkebrød. Foran oss ligger en stenplate med tre sovel-varianter. Det ene er smør. Nummer to er en lardokrem og det tredje en krem laget av røkt sik.

Det er en perfekt rett. Endelig har brød-serveringen midt i et måltid på en restaurant gitt mening. Misforstå meg rett, men det har blitt en trend å servere brød og smør midt i et måltid uten at jeg har klart å se på dette som noe mer enn en rett som definitivt ikke skulle vært en rett, men et tilbehør som man får servert i starten av måltidet. Men på PM & Vänner er dette en rett og jeg nyter virkelig å smake de forskjellige påleggene som ligger foran meg på stenplaten.

Vi får nok en vakker rett inn på bordet. En lett sotet sjøkreps ligger parallelt med en liten spinkel fennikel med røttene intakt. Ved siden av ligger en gul «sol»  laget av sjøkrepssmør og et lokk av hylleblomstconsommé i geléform. Retten er så naken og enkel, dog så maksimalistisk i smak.

Så kommer vi til kveldens aller beste rett. Den ser ut som en skogsbunn av visne blader og jord representert av sellerirot og sopp. På toppen rives det sort trøffel. Vi får beskjed om å røre i retten for å blande alle smaker. Når det er trøffel inn i bildet velger jeg å adlyde, livredd for at noen skal ta fra meg skålen.

Kjøttretten er elg med løk, hyllebær, sopp og røkt beinmarg. Godt, men jeg ville ha byttet den bort mot en bolle med trøffel Any Day.

En liten ganerenser.

Desserten er salt, kald, varm og søt på en gang. Vi får bakte pærer med valnøtter, flan og saltkaramelliskrem. En lekker avslutning før kaffe og petit four.

Maten er utsøkt og vinmenyen er et hakk over alt jeg har smakt tidligere.

Sommelieren vår gir oss overraskelse på overraskelse av spennende dråper. Jeg er dypt imponert og takknemmelig for denne opplevelsen.

Det er deilig å ta heisen opp til rommet uten å bli våt av striregnet. Selv om jeg er mett og svært fornøyd er det ikke fritt for at jeg gleder meg til frokost og nybakte bakervarer fra husets eget bakeri.

Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden.

Forrige

Design og gourmet i Småland

Ribbe med koreanske smaker

Neste

Legg igjen en kommentar