Reykjaviks kulinariske perler

Jeg har vært på Island mange ganger og tar meg selv i å bli mer og mer glad i landet. Jeg har en stor gren av min familie på øya og det er koselig å bli bedre kjent med dem.

Nyttårsdagene tilbrakte jeg igjen på Island. Det var en julegave til min mann og hovedattraksjonen var turnéavslutningsbilletter til Sigur Rós-konsert.

Kontrasten var stor fra deilige, lange solfylte dager i Spania i julen til vintermørket og kulden på Island. Man må virkelig vende seg til at det knapt er lyst før halv ellevetiden på dagen.

KEX Hostel

Vi var her altså i nyttårsdagene. Det viser seg å være høysesong på hoteller og spisesteder. Prisene skrus opp til det astronomiske og derfor havnet vi på hostel (herberge) fremfor hotell i nyttårshelgen. Heldigvis fikk jeg karret til meg et av de siste dobbeltrommene de hadde slik at vi slapp å sove på sovesal, men uansett måtte vi finne oss i å gå på badet på gangen. Viktig å huske nøkkelkortet til rommet hvis man går på do midt på natta…

Hostellet vi bodde på var et svært moderne og hipt sted. KEX Hostel ligger i en gammel kjeksfabrikk og er innredet i ekte ACE-stil (ACE er en kjent og kul hotellkjede som du finner rundt omkring i verden. Jeg har bodd på ACE i Portland, London og New York).

Folka bak KEX Hostel er ingen ringere enn de samme som driver Michelinrestauranten Dill (mer om det lenger ned i saken) og Hverfisgata 12 (Mikkeller og No Name Pizza). KEX Hostel har egen restaurant og bar som serverer utmerket mat og barsnacks.

Reykjavik er en spennende hovedstad som egentlig ikke minner om noe annet. Det er litt Europa, litt USA og litt London-hipt. Du finner mange bra spisesteder, barer og kafeer i byen.

Jeg har laget en oversikt over steder jeg vil anbefale deg å prøve hvis du kommer til den islandske hovedstaden.

Matur og Drykkur ligger inne i en gammel fiskefabrikk der de frem til på 60-tallet tiden saltet fisk. Restauranten ligger i Grandi, et av Reykjaviks hippeste strøk i den gamle havneområdet. Matur og Drykkur har BIB Gourmand-utmerkelse.

Rettene bygger på gamle islandske oppskrifter hentet fra kokeboken Matur og Drykkur, men med en moderne tvist.

Signaturretten er et torskehode kokt i kraft og penslet med en deilig glaze laget på blant annet soya og stjerneanis. Hodet brennes så med blåselampe. Denne retten serveres med potetsalat og panert torsketunge med deilig remulade til. Jeg måtte selvsagt prøve denne retten. En fantastisk opplevelse av gode smaker og silkemyke teksturer.

Før «The Beauty» (som retten omtales som) kom inn på bordet gikk vi for noen småretter:

Røkte gulbeter, rødbetepuré, syltede rødbeter med honning, sennepsfrø og nydelig geitost fra Islands eneste leverandør av geitekjøtt og -ost.

Flatbrød med ørret røkt over tørket saueruker servert med pepperrot. Fantastisk smak. Røyking over saueruker (tørket saueskit, rett og slett) er en vanlig teknikk på Island.

Vi går også for kroketter laget med potet og kålrot servert med remulade.

Ved siden av det deilige torskehodet velger vi å dele en lammerett med revet og tørket lammehjerte, rødkål, poteter og krekling. Island er kjent for godt lammekjøtt, så sørg for å få med deg det når du besøker øya.

Vi skulle gjerne ha prøvd flere av de deilige rettene på Matur og Drykkur, men vi må skynde oss avgårde til Harpa og konsert med Sigur Rós. (som forøvrig var en helt fantastisk opplevelse!)

Les Eriks anmeldelse av Sigur Rós-konserten her

Grandi har mye å by på av spennende spisesteder og butikker.

Flatey Pizza servere surdeigspizza og dette er et meget populært sted for lokalbefolkningen. Her er det kø til langt ut på gangen. Pizzastilen er napolitansk.

Over gaten finner du Bryggjan Brugghús – gastropub og mikrobryggeri. De arrangerer bryggeriturer hver dag med smaking av øl.

Kaffivagninn er stedet hvis du vil se lokalbefolkningen i alle aldre mikset med turister og hipstere. Dette var i sin tid en klassisk kafé og varmestue for havnens fiskere. Det er faktisk Reykjaviks aller første restaurant og åpnet i 1935.

Fiskerne er fremdeles representert ved bordene. Stedet ble oppjustert i 2013 av de nye eierne Guðmundi Viðarssyni og Mjöll Daníelsdóttur som har rocket opp rettene noe. Utvalget av tradisjonelle islandske fiskeretter og smørbrød er stort. Dette er nå en av Reykjaviks aller mest populære lunsjsteder. Du får også øl, vin og et stort utvalg te på kanne.

Hangikjöt slik det ble servert hos min kusine Karen i Selfoss. Tradisjonelt med hvit saus, hermetiserte bønner, poteter, rødkål og det islandske fettbrødet som heter laufabrauð.

Her kan du også også smake hangikjöt (røkt lammekjøtt) og typiske Astarpungar (Love Balls). Dette er friterte boller som kan minne om smultringer.

De gamle bygningene i Grandi huser nå kule butikker, restauranter og spesialforretninger. Du finner en fabelaktig slakter (Matarbúrið) og ostebutikk (Búrið Delicatessen) der, lunsjstedet The Coocoo’s Nest, issted (Valdís) og en egen cupcakes-butikk (17 Sortir) som daglig lager 17 forskjellige typer.

17 Sortir

Lengre ut på havnen finner du Retro Café (hipt kaffested) og en god og enkle fiskerestaurant (Bergsson RE).

Når du tror det ikke ligger flere steder kommer du til en rosa bygning med blekksprutfigur på taket. Dette er Kumiko – en japanskinspirert tested med et imponerende utvalg kaker og lunsjretter.

Litt lenger ut på havnen ligger Omnom Chocolate Factory. Den verdenskjente Bean to Bar-produsenten arrangerer omvisning i fabrikken (med masse smaksprøver) klokken 14:00, hverdager. De har også en fabelaktig butikk med absolutt alle produktene deres.

Sjokolade fra Omnom kan du få tak i spesialbutikker og kaféer i Oslo også.

Rett rundt hjørnet og over gaten for Omnom ligger Marshallhúsið. Dette er både galleri- og restauranthus. Vi hadde dårlig tid før sjokolade-tour og fikk servert dagens fisk og et glass vin. Dette var den ferskeste torsken vi noen gang har spist. – Den kommer rett fra kaia, sa servitøren med den største selvfølge. Det er ikke vi vant til i Oslo og vi gjorde store øyne når fisken flaket seg perfekt i store «roseblader». Retten kom med perfekte stekte småpoteter, grillet broccolini, aspargesbøner og en slags rømmedressing til. Helt nydelig!

På vei tilbake til hovedgaten Lagavegur kan du stikke innom den verdenskjente pølsekiosken Bæjarins Beztu Pylsur. Kiosken ble kjent etter at Bill Clinton i 2004 spiste hot dog her. Du finner flere avdelinger i byen. Finn din favoritt her. Pølsene er supergode. Litt vel søt sennep, men alt er generelt søtt på Island.

The Laundromat Cafe i gågaten Austurstræt (i forlengelsen avLagavegur) er en knakende kul kafé. Hvordan maten er aner jeg ikke, men dette er garantert et sted som er helt innafor å ta en kaffe og en brunsj.

I samme gate ligger poshe Apotek Kitchen + bar som er et gammelt apotek. Stedet er kjent for nydelig mat, kaker, konfekt og fabelaktige cocktails laget av World Class-finalist Jónas Heiðarr. Jeg kan anbefale cocktailen Don Estragon på det varmeste. Den er laget på islandsk Reyka vodka, TripleSec, sitronjuice, estragonsirup og Absinthe. Dessuten serverer de fabelaktig barsnacks. Sørg for å bestille nøttemiksen med rosmarin. Et must.

Kaffekulturen står sterkt i Reykjavik. Mokka Kaffi i Skólavörðustíg er byens aller første kafé. Den åpnet i 1958 og er fremdeles like populær blant lokalbefolkning og turister.

Her får du smørbrød, kaker, kaffe og en herlig varm sjokolade. Jeg anbefaler på det varmeste å ta en kaffestopp her for å observere gamlekara som sitter å snakker sammen.

Kaffibrennslan på Lagavegur er også en institusjon i Reykjavik. Dette stedet har alt jeg trenger i hele verden: God kaffe, cocktails, ostesmørbrød, kaker, vin og øl. De åpner tidlig om morgenen og holder åpent til langt på natt. Det er da perfekt, eller hur? De lager en helt fantastisk Irish Coffee her og ikke minst min nye favoritt Carajillo pokhara. Dette er en kaffeknert med rom. Så varmende i vinterkulden.

Kafféen over alle kaféer heter Reykjavik Roasters. De kjøper inn de beste bønnene, brenner dem selv og serverer og selger kaffen i sine avdelinger i Kárastígur og Brautarholt. Sistenevnte avdeling er moderne og stor og ligger rett ved Eyja Guldsmeden hotell, som vi bodde på siste natten. Super hotell-kjede med base i København.

Avdelingen i Kárastígur ligger i et lite trehus rett nedenfor den store, kjente kirken i Reykjavik. Kaféen er hjemmehyggelig med lenestoler og platespiller. Jeg har vært i begge avdelingene og kaffen er selvsagt like god begge steder.

Rett nedenfor Reykjavik Roasters i Kárastígur ligger Brauð & Co. Finnes det egentlig bedre bakeri i hele verden? De har to stoler i vinduskarmen hvis du vil nyte bakevarene i butikk og en kopp kaffe fra naboene Reykjavik Roasters. De baker fantastiske brød, boller og wienerbrød i dansk stil.

De har også avdeling i Hlemm mathöll. Ta gjerne frokosten der og nyt ekte bakekunst.

Hlemm mathöll er Reykjaviks aller siste kulinariske tilskudd av restauranter samlet i en mathall. Jeg har litt uflaks når jeg besøker Reykjavik for de fleste stedene i hallene er stengt. Jeg hadde sett meg ut et par steder som jeg får ha til gode til neste gang. SKÁL! spesialiserer seg på islandske, moderne retter og det er blant annet Gísli Matthías fra Matur og Drykkur som står bak stedet.

BORÐIÐ serverer italiensk/islandsk mat og naturvin. Begge disse stedene hadde altså stengt i nyttårsdagene.

Men vi fikk spist på Kröst – en fabelaktig grillrestaurant med gode, franske viner på menyen. Vi spiser en peppergrillet torsk med urtesalat og stekte poteter.

Reykjavik Chips har verdens beste forretningsidé. Håndskåret pommes frites med en egen meny av sausen. Hvor genialt er ikke det? Akkurat det du vil ha til en kald øl.Hverfisgata 12 er et spennende restauranthus. Ikke bare huser det Mikkeller & Friends. Du finner også No Name Pizza der som muligens serverer byens beste pizza. Restauranten er superrelaxed. Det serveres cocktails og vin til sløy disco. I underetasjen finner du michelinrestauranten Dill.

Foto: Hverfisgata 12

Litt oppe i gaten finner du også Canopy Hotel. Her bodde jeg forrige gang jeg var i Reykjavik. Superbra hotell, bar, kafé og restaurant. Fantastisk frokostbuffet.

Apropos Dill. Jeg måtte jo prøve det som skal være Islands beste restaurant da jeg var der. Men var det det? Jeg er faktisk litt skuffet. Det var ikke helt harmoni i smakene. Litt for søte elementer. For lite syre. Kanskje ble dette vel enkelt? Chef Ragnar Eiriksson åpner i slutten av februar restaurant Holt i Reykjavik. Kanskje han har litt for mye fokus på sin nye restaurant om dagen…

Vi gikk for 7-retteren med matchende viner. Noe naturvin også.

Snacks og champagne: Tørket tang med røkt rogn, Bacalao og muslingkaviar og aske fra rotfrukter.

Dehydrert persillerot, gulrot, selleri og kålrot slik at konsistensen blir som vingummi. Noen av bitene er rullet i brødkrummer uten at det ga noe ekstra. Ble vel litt mye, dette.

Selve rettene er mer vellykket. Det samme er brødet og smøret som serveres sammen med deres eget havsalt til.

Røye med yoghurt og brønnkarse. Godt, men litt for søtt.

Røkt kolje med potetskum og skyr. Litt for grøtete konsistens, men deilige smaker. Fisken var perfekt.

Breiflabb med sort hvitløk og furu. En av favorittene mine.

Vår favoritt denne kvelden var en rødbeterett med tynne skiver av røkt lam og geitost. Dette er en supersmart rett de lite kjøtt kommer langt. Intens smak av lam mot den deilige søte rødbeten. Supergod.

Svineribbe med gulrot og rose. En god rett og en trygg rett. Kjøttet faller fra hverandre.

Dessertene er tunge og litt kjedelige. Milk and Cookies er rett og slett iskrem med knuste pepperkakekjeks.

Siste dessert er en sjokolademousse med mandler og bær. En litt for tung avslutning for meg så sent på kvelden.

Der Dill skuffer med sin litt for enkle stil overrasker nykommeren Nostra på Laugavegur desto mer. Restauranten åpnet i oktober og byr på nydelige retter med islandske råvarer og italiensk inspirasjon. Vi spiste her nyttårsaften og vi hadde lave forhåpninger om å få et så godt måltid med tanke på at man aldri får god mat på dager som nyttårsaften. Især mat laget til så mange mennesker til samme tid. Måltidet var så godt. Servicen var perfekt og vinmatchen en av de beste jeg har fått noen gang har fått.

Kjøkkensjefene på Nostra heter Carl K. Frederiksen og Einar B. Guðnýjarson

Vi starter med champagne og hjemmebakt ciabatta med pisket jomfrusmør og havsalt.

Ekstrarett kommer inn på bordet og vi ble så fristet så vi glemte å ta bilde. Uansett. Retten er: Østers med rosevann og en liten skål med rå kamskjell med syltet agurk og engsyre. Nam!

Røkt og speket villand med sherry- og honningvinaigette og endive. Over retten er det revet røkt andehjerte. En fantastisk smakfull og intens rett.

Carpaccio av islandsk okse med sjøkreps, islandsk gruyèreost, espelette-pepper og salt sitron-vinaigrette og syltet løk. Jeg har ikke ord som kan beskrive hvor god denne retten var. Hver en bit treffer hjerteroten med lykkestøv.

Silkemyk ørret med selleriekstrakt, sellerirulade med ørretrogn og sellerichips med salt.

Dry Aged beef av islandsk okse med perfekt potetmos, fermentert gulrot og en tynn skive pancetta. Nydelig saus laget med margbein og urter. Biff kan være kjedelig. Fryktelig kjedelig faktisk. Både Erik og jeg var enige om at det ikke fantes noe kjedelig ved denne retten. Alle smaker harmonerer og porsjonen er av perfekt størrelse.

Ganerenseren: Grillet eple- og champagneis med kandiserte eple. Nå begynner fyrverkeriene å vise seg over Reykjaviks himmel. Godt vi sitter i et rom med glasstak og har orkesterplass til showet!

Desserten er en nytelse. Jeg er kresen på desserter. De skal ikke være for store. De skal heller ikke være for søte. Jeg liker syrlige elementer og jeg får alt dette i desserten på Nostra. Vi får en liten kake laget på brunt smør (jeg mener. Brunt smør! Aldri feil) med karamellkjerne. På toppen ligger en kule med geitemelkeis og frysetørket solbær-zabaione. For en dessert! Den kommer inn på bordet med frostrøyken til værs. Kjernen på kaken er myk som magma. Den frosne kremen kommer i form av små, røde vulkansteiner som smelter forsiktig. Dette er selve Island i dessertform.

Skal du til Reykjavik må du bestille bord på Norstra. La det være konklusjonen min.

Reykjavik har selvsagt enda mer å by på, men dette var det jeg nådde denne gangen. Jeg skal nok sørge for å oppdatere guiden etter neste gang jeg reiser opp til Saga-øya.

Til info: Jeg reiste direkte til Reykjavik med Icelandair. Flyreisen min er sponset. Resten er betalt av meg selv.

Man kan kostnadsfritt stoppe på Island i opptil 7 dager på vei til andre destinasjoner med Icelandair. Det er en fin måte å se den fantastiske sagaøya på.

Forrige

Kan tang erstatte salt i maten? Jeg har prøvd sukkertare

Kongekrabbe med fennikel og blodappelsin

Neste

2 kommentarer om “Reykjaviks kulinariske perler”

    • Nord kaffebar har dem. Jeg tror også du vil kunne finne dem i delikatessebutikken og muligens på Jacobs på Majorstuen:)

      Svar

Legg igjen en kommentar