Kongekrabbe med fennikel og blodappelsin

Vinteren er den beste tiden hva angår skalldyr. De trives i kaldt vann og kjøttet er fastere.

Blodappelsiner er også en vinterting. Disse deilige og ekstremt aromatiske appelsinene er min favorittfrukt å bruke i matretter. Kombinasjonen blodappelsin og fennikel er magisk og det passer så godt til hvit fisk eller søte skalldyr.

Jeg har gått til innkjøp av kongekrabbe. Det er dyrt. Det er ulogisk dyrt. Jeg skjønner ikke hvorfor kvoten ikke kan heves på denne krabben – som ses på som en plage. Den spiser alt den finner langs havbunnen og hvorfor kan man da ikke heve kvoten og gi folk mulighet til å spise råvaren til en langt billigere penge? Dette vil jeg gjerne ha svar på, så hvis noen av leserne mine sitter på en forklaring på hvorfor det er slik, kommenter gjerne!

Ok. Lommeboken er tynn, men apetitten er stor. Hva er den beste måten å tilberede rå kongekrabbe på? Jeg synes det er godt å lage et deilig kryddersmør og ha over halve kongekrabbebein. Litt varmebehandling til fargen på kjøttet går fra gjennomsiktig til matt, og da er maten klar. Ekte Fast Food! Så må man ha godt brød til for å scoope opp det deilige smøret. Jeg liker også å ha en frisk salat til, og derfor har jeg laget verdens enkleste versjon. Her får du oppskrift på et konge(krabbe)måltid!

En stabel grillede kongekrabbebein. Det blir knapt bedre enn dette.

Start med å forsiktig klippe opp kongekrabbebeina. Del dem i hvert ledd: Den øverste er festet mot selve kroppen og er størst. Klipp mellom leddene og så deler du den igjen i to med saks. Klipp forsiktig gjennom kjøttet. Det ligger en brusklignende stav gjennom hele beinet. Denne må fjernes veldig forsiktig. Dra den ut mellom fingrene. Klipp opp de andre delene av beina på samme måte.

Legg halvdelene i en ildfast form eller en bakeplate. La kjøttflaten peke opp.

Smelt 100-130 g smør i en gryte.

Tilsett 2 fedd finhakket hvitløk, 1/2 ts finrevet blodappelsinskall, 1/2 ts finhakket sitronskall, flaksalt, pepper, hakket dill og hakket persille etter ønske. Ta smøret av platen og hell over kongekrabbekjøttet. Spar det som blir igjen.

Rå kongekrabbe med kryddersmør på.

Sett ovnen på full guffe og gjerne med grillelementene på. Sett kongekrabben inn når ovnen er varm og sjekk etter et par minutter hvordan det går. Ikke ha krabben i ovnen for lenge for da blir kjøttet tørt. Sjekk med en spiss kniv om kjøttet er matt i fargen innerst. Da er krabben ferdig.

Salaten: Snitt en hel fennikel tynt. Jeg bruker mandolin for å få det til jevnt. Det blir alltid bra. Skrell et par-tre blodappelsiner og skjær filetene av fruktkjøttet ut med en spiss kniv. Skjær litt agurk i små terninger og bland alle ingrediensene + dill og mynteblader. Hell litt god olivenolje over samt litt sitronsaft.

Legg kongekrabbebeina på et fat og ha resten av smøret over i en sausegryte. Folk kan ta på mer smør hvis de vil. Rist noen skiver god loff eller surdeigsbrød og server til.

Cape Rock Asylum 2016. Drakk denne sør-afrikanske vinen til. En god match.
Forrige

Reykjaviks kulinariske perler

Kan griser fly? Yes they can!

Neste

6 kommentarer om “Kongekrabbe med fennikel og blodappelsin”

 1. Helt enig med deg i synet på kongekrabbe og tilgjengelighet :-(. Kan vi i samme slengen sukke tungt over at nesten all sjømat som tilbys er ferdig (over)kokt? Hvor får du tak i rå kongekrabbe?

  Svar
  • Enig der også! Coop Mega på Frogner har rå kongekrabbe. Du får det ganske mange stedet nå, men med en kilopris på 600kr er det nesten umulig å unne seg det.

   Svar
 2. Jeg kan fortelle litt av logikken med kvotebegrensning (det er forøvrig fritt fiske i en sone definert i grensen finnmark/troms), det handler om at man ikke ønsker rendyrkede krabbefiskere, men at de som er i kystflåten året rundt, og med det sikrer bosetting i Finnmark skal ha en gulrot for dette. Derfor får du ikke utdelt krabbekvote før du har visse mengder ilandført torsk året før. Hvorfor prisene holder så sinnsykt høye når fiskerne får betalt mye mindre har jeg derimot ikke noe svar på.

  Svar
 3. Det skulle da bare mangle, og skulle du være i beit for kongekrabbe har jeg alltid 5-6 kg i fryseren borte på Bislett. 😀

  Svar

Legg igjen en kommentar