Kan griser fly? Yes they can!

På Youngstorget ligger Håndslakt. Det er en bitteliten slakterforretning som ligger inne i baren Håndslag. For 100 år siden fantes det også slakter på Youngstorget – i samme lokalet. Nå er det Thomas Evjen (nordlending og kvart italiener) som driver slakteren på hjørnet.

Sist helg var jeg innom butikken og fikk øye på noe jeg aldri har sett før: Pig Wings. Ok. kan griser fly? Har de vinger? De har selvsagt ikke det, men Pig Wings er rett og slett utbenet svineskank. Du står igjen med en muskel og et bein som går tvers igjennom. Når du varmebehandler dem vil kjøttet trekke seg sammen og beinet komme til syne. Ja, de ser ut som forvokste kyllingvinger, derav navnet.

Slakter Thomas fra Håndslakt.

Svineskank er billig og nydelig mat. Det er en stykningsdel som trenger tid for å bli mør, men når den får riktig varmebehandling er det noe av det aller beste man kan spise, synes jeg. Jeg betalte 59 kr per kilo for Pig Wings. Billig festmat, altså.

Pig Wings

Jeg stekte mine grisevinger i ovnen (i jerngryte) med øl, rotgrønnsaker, klementiner, urter og krydder. Etter 3,5 timer på 125 grader hadde jeg det møreste kjøttet i verden og en herlig kraft. En vinge er perfekt til en person.

Slik lager du langstekte grisevinger til tre personer:

3 grisevinger (1 kg)

2 gulrøtter, skrellet og delt i store biter

1 sellerirot, skrelt og delt i store biter

1 hel fersk hvitløk delt i to

1-2 stilk rosmarin

2-4 stilker timian

2 laurbærblader

2 stjerneanis

salt og pepper

1 løk delt i båter

2 klementiner, delt i to

1 1/2 flaske øl. Jeg brukte en kombinasjon av Hoppy Kveik og Norsk Høst fra Nøgne Ø bryggeri.

Tilbehør: 

Jeg brukte mangold som jeg myknet i brunet smør i pannen på medium varme. Du kan bruke spinat eller andre grønnsaker. Jeg serverte også retten med potetmos laget med masse extra virgin olivenolje i stedet for smør og melk.

Start med å salt og pepre svinevingene. Legg dem i varm jerngryte tilsatt noen skjeer olivenolje. La kjøttet brunes på begge sider. Ta ut av gryten. Ha grønnsakene i gryten og mykne dem litt på ganske sterk varme. Hell på øl og legg grisevingene i gryten. Kok opp. Sett på lokk og sett i ovnen på 125 grader i ca tre timer. Sjekk med en spiss kniv om kjøttet er så mørt at det nesten faller fra beinet. Hvis det er litt igjen, lar du gryten stå i ovnen litt til.

Server svinevingene med rotgrønnsakene, kraften, grønnsaker og potetmos. Du kan pynte med urter før servering. Jeg brukte bladpersille.

Forrige

Kongekrabbe med fennikel og blodappelsin

Sellerirot behandlet som en saftig biff

Neste

4 kommentarer om “Kan griser fly? Yes they can!”

  1. Gleder meg til å prøve dette ? Hva slags annen type øl kan jeg bruke? Eventuelt alkoholfri erstatning?

    Svar

Legg igjen en kommentar