Kan tang erstatte salt i maten? Jeg har prøvd sukkertare

Før jul var jeg med i juryen i en spennende konkurranse sammen med Arne Duinker (PhD, NIFES, forfatter og tareentusiast gjennom flere år) og Hanne Frosta (tidligere «Hanne på høyden«, nå driftsleder, slow-food-pioneer). Konkurransen handlet om tare. Jepp, spiselig buskas fra havet.

Tema for konkurransen var bruk av «sukkertare i maten». Sukkertare inneholder jod og skal derfor spises i begrenset mengde. Dog inneholder sukkertaren umami – en av de fem smakene våre. Den er med på å gi en kjøttaktig smak og kan virkelig jazze opp en rett når den blir tilsatt. Sukkertare har også en saltsmak som kan hjelpe deg å redusere saltinntaket ditt. Litt tørket sukkertarer på et nykokt egg er alt salt du trenger har jeg erfart.

Konkurranen «sukkertare i maten» ble avholdt for ungdom. Det kom inn masse spennende forslag og det var spesielt et forslag som juryen falt for.

Emil Albinsson laget noe så enkelt og genialt som et taresmør og tilbakemeldingene fra juryen var dette: «brukt taren på en veldig riktig måte», «et bevisst forhold til … ingrediensene han har brukt», «garantert godt», «har litt tro på den kombinasjonen».

Emil vant førstepremien der han fikk kokkeklær (stort forkle og kalott), diplom og tareprodukter fra Algetun (verdi kr 300).

Her får du oppskrift på Emils taresmør:

Tips fra Emil: Kjempegodt på brød eller til grillet fisk eller stekt halloumi.

8 ss mykt, usaltet økologisk smør

1 ts (eller efter smak) tørket sukkertare

Litt kayennepepper eller finhakket grønn eller rød chili

Litt revet sitronskall (økologisk)

Rør sammen og sett i kjøleskapet i minst 30 minutter før bruk.

Jeg tok en ørliten prat med vinneren, Emil Albinsson (16 år), som går på VG1 restaurant og matfag på Sotra videregående skole:

Var det gøy å være med i konkurransen?

– Jeg liker veldig godt å konkurrere og derfor var det en selvfølge for meg å levere bidrag.

Hvordan gikk du frem når du skulle bruke et så spesielt produkt som sukkertare?

– Da jeg fikk vite at det var tørket tang vi skulle bruke begynte jeg straks å tenke på konsistensen. Tangen er jo tørket hvilket gjør den hard og seig. Jeg ville finne en oppskrift der tangen ikke gjorde resultatet dårlig.

Andre måter du ville ha brukt taren på ?

– Tang kan egentlig passe i det meste. Men personlig synes jeg at tangen passer som tilbehør (smør, dressing, knekkebrød og vanlig brød).

Liker du tang?

– Jeg liker veldig godt tang! Jeg synes det er kult at man kan bruke tang til så mange ting. Det er jo helt underlig at noe som det finnes så mye av ikke brukes til annet en sushi.

Du går påVG1 restaurant og matfag på Sotra videregående skole. Hva er dine drømmer for fremtiden?

– Jeg drømmer om å jobbe som kokk i fremtiden. Enten å starte egen restaurant eller jobbe på hotell.

Kokkeforbilder?

– Mine kokkeforbilder er Leif Mannerström (kjent svensk kokk som tidligere drev legendariske Sjömagasinet i Göteborg) og Per Morberg (svensk kokk og skuespiller).

Hva er favorittretten din, Emil?

– Det er et vanskelig spørsmål.  Jeg liker å lage mange ulike retter og jeg liker å utfordre meg selv i retter og råvarer jeg ikke kjenner til. Men min personlige favorittrett er en grateng min farfar alltid har laget til oss. Den inneholder kylling, sweet chilli, curry, litt crème fraîche, salt og pepper, avslutter vinner av sukkertare-konkurransen, Emil Albinsson.

Jeg vil også prøve sukkertare. Smøret til Emil får vente. Det skal jeg garantert lage og det er så smart hvordan han også har brukt litt revet sitronskall i smøret. Helt etter min smak.

Kan tang erstatte salt? Les mer her.

Jeg har tidligere fortalt om min fascinasjon av popcorn. Jeg elsker popcorn! Jeg elsker det så mye at jeg brakk to tenner og brukte 16 000 kroner på tannlege på et og samme år. Da satte Erik ned foten. Dette måtte ta slutt. Og det gjorde det – en lang tid. Det var jo selvsagt min glupske og mindre smarte forsøk på å spise de upoppede kjernene som tok livet av tennene mine.

Får man forbud mot noe, vil man alltid jakte på andre muligheter til å kunne gjeninnføre det forbudte inn i livet sitt igjen. Jeg fant en løsning: Varmlufts-popper. Altså en popcornmaskin som popper popcorn med varmluft. Alle kjernene poppes perfekt! Problem solved!

Men å poppe popcorn på denne måten betyr at man laget popcorn helt uten smak. Det skal nemlig ikke tilsettes fett eller krydder i denne maskinen. Og det er kjedelig, det. Jøsses. Det er sikkert kjempesunt, men popcorn uten fett eller krydder er som å tygge på en isoporbit. Popcorn trenger fett og krydder.

Hvordan løser man så dette på en rimelig sunn og fornuftig måte? Jeg har forlengst byttet ut smeltet smør (selv om det er forferdelig godt, da) med god extra virgin olivenolje. Ikke bare er det bedre for meg. Det smaker også veldig godt. God olivenolje har også deilige smaktoner av pepper og gress.

Men hva med saltet? Jeg prøver stadig å finne salterstatninger som smaker ordentlig salt. Det har ikke vært lett. Løsningen har vært tørket sukkertare. Der får du skikkelig saltsmak uten å få fiskesmak slik mange tangsorter har.

Sukkertare og god olivenolje. Dette er alt jeg trenger for å lage et sunnere popcorn. Til info: Jeg har ingen kommersielle samarbeid med disse leverandørene.

Tørket sukkertare finnes i butikken og den er norskprodusert. Algetun holder til på Ågotnes utenfor Bergen. De produserer tørket sukkertare klar til bruk. Den kan brukes som erstatning for salt, men også som en smaksforsterker der man trenger et umami-kick.

Jeg har tidligere smakt sukkertang i iskrem. Isfabrikken Skarø is lager iskrem med bjørkesaft og sukkertare. Der brukes taren som smaksforsterker.

Over til popcornet. Jeg har altså poppet en porsjon popcorn uten fett. Olivenoljen og sukkertaren har jeg tilsatt etter poppingen mens popcornet er varmt.

Resultatet er en herlig porsjon popcorn som er perfekt salt. Jeg velger å tro at dette er mye sunnere enn en porsjon popcorn tilsatt masse smør og salt.

Forrige

Middagstipset: Beter på tre måter

Reykjaviks kulinariske perler

Neste

En kommentar om “Kan tang erstatte salt i maten? Jeg har prøvd sukkertare”

Legg igjen en kommentar