Tør du prøve en ny type fårikål?

Jeg gjorde et eksperiment her på bloggen i fjor. Jeg laget en moderne vri på fårikålen med noen nye ingredienser, men det var fremdeles en fårikål. Jeg trodde jeg ville bli nedtynget i klagemail og stygge ord. I stedet for opplevde jeg å få utrolig mange koselige tilbakemeldinger fra ekte fårikålelskerere der de forteller at de har laget den nye fårikåloppskiften min flere ganger allerede. Slikt varmer mitt hjerte. Tradisjonsmat skal man ikke tulle med, men en forsiktig oppgradering er på sin plass. Her er oppskriften min fra i fjor.

I år har jeg tatt den akkurat et steg videre. Jeg har laget en gresk variant. Lam er vanlig i Hellas, så det er greit. men har jeg gått for langt nå? Personlig syntes jeg denne retten ble helt fantastisk god og det er fremdeles fårikål. Hva synes du?

Dette er en middag til en person til to små middager. Lammebog, oregano, anisfrø, løk, fennikel, hvitløk og spisskål (vanlig hodekål går også bra)
Dette er en middag til en person til to middager. Lammebog, oregano, anisfrø, løk, fennikel, hvitløk og spisskål (vanlig hodekål går også bra)

Slik lager du min greske fårikål-rett til to personer:

Dette trenger du:

Bruk gjerne bog av årets lam. Mengde velger du selv. Spørs hvor storspist du er .

noen kvister oregano

kål (du velger selv hvilken du vil bruke). Jeg brukte spisskål for den er frisk i fargen.

1/2 ts anisfrø (dette kan droppes hvis du vil ha en litt mildere versjon. anis har en lett lakris-smak og kan virke uvant i en rett hvis du ikke har smakt det før)

salt og pepperkorn

1 liten fennikel

1 liten løk

3 fedd hvitløk, grovhakket

1 glass hvitvin

2 laurbærblader

ekte fetaost

Jeg startet med å finhakke løk og skjære fennikel i skiver.

I en panne brunet jeg lammekjøttet og saltet og pepret hver side. Så myknet jeg løken i samme panne før jeg helte et glass hvitvin i pannen. Så la jeg kjøtt, løk og vinkraft over i en gryte. Jeg brukte en Crock-Pot som jeg kobler til stikkkontakten. Men du kan selvsagt bruke en vanlig gryte. Det fine med Crock-Pot’n er at jeg kan sette den på lav temperatur og så lar jeg den stå i 8 timer uten at jeg trenger å passe på den. Jeg tør til og med å gå fra den ut av huset uten å være redd.

L1040934

Ok. I gryten/crock-pot’n legger jeg også fennikelstrimler, hvitløk, laurbærblader, anisfrø, litt salt, hel pepper og oreganostilker. Så skjærer jeg halvparten av kålen og legger i gryten. Resten tilsetter jeg en halvtime før servering. Hell på vann slik at det dekker kjøttet. Sett på lokket og la dette stå på lav temperatur i mange timer til kjøttet faller fra beinet.

Legg mer kål i gryten den siste timen.
Legg mer kål i gryten den siste timen.

Når det er en halvtime igjen av koketimen, tilsetter du mer kål. Rett før servering heller du kraften over i en gryte og koker inn kraften litt slik at den blir kraftigere på smak. Legg alt det andre over i en ildfast form og smuldre fetaost over. Sett i ovnen noen minutter under grillen. Server med kokte poteter og den deilige kraften.

Fetaosten er helt nødvendig i retten for lammet og osten kler hverandre kjempegodt.. Er du klar for denne greske varianten? Jeg er spent på å høre fra deg!

Lykke til!

 

 

Forrige

Plah til hjemmebruk

Trendy punsj

Neste

Legg igjen en kommentar