Superenkelt flatbrød

Jeg har alltid hatt lyst til å lage eget flatbrød, men jeg har ikke en slik takke som trengs for å steke dem. Det blir rett og slett for mye utstyr, og da må man tenke kreativt. Et flatbrød må da kunne stekes i ovnen. Det er da ikke så mye forskjell på en takke og en ovn da? Eller man an bruke en stekepanne? Uansett, det med stekingen hadde jeg styr på. Så var det å få dette flatbrødet tynt nok. What to do? Ja, man kan kjevle, men det er vanskelig å få det tynt nok. Hva med å bruke pastamaskinen? Da blir brødene jevnt tynne.

Det fungerte så bra! Hvor tykke du ønsker flatbrødene er opp til deg, men jeg var helt nede på innstilling nummer 6 på den manuelle pastamasinen min. Da ble flatbrødene så tynne som overhode mulig.

Hvorfor kom jeg på dette med å lage flatbrød selv? Jo, jeg var i Sverige for noen uker siden. For andre gang besøkte jeg Sivan. Dette er et ostelager som ligger i en gammel militærgarasje langt ute på landsbygda i et knøttested som heter Varaslätten i Vest-Sverige. Dette er et sted som lagrer oster (inne i en lang tunnel i fjellet) til de er modne nok for å selges. Ostene selges så til fine restauranter og spesialbutikker. Sivan vet akkurat når en ost er ferdig. Dette har hun drevet med hele livet. Datteren Sofia har nå tatt over driften av det populære ostelageret og ikke minst den superhyggelige kaféen ute i ingenmannsland.

Jeg møter både Sivan og Sofia på turen i Sverige. Her får jeg og reisefølget masse deilige oster, hjemmebakt knekkebrød og ostepai. Og det var akkurat disse knekkebrødene til Sivan jeg tenkte på da jeg lagde mine flatbrød. De var fantastiske. Noen var  smaksatt med rosmarin. Noen med andre urter. Og det kan du også gjøre. Jeg har laget helt vanlige, grove flatbrød denne gangen, men det er helt klart at jeg skal lage noen urteflatbrød neste gang.

Neste gang skal jeg også gå ned til Mølleren Silvia i Hegdehaugsveien i Oslo og få malt mel. De kan du få alt av økomel og jeg tenker de har peilig på hva som vil passe til et urteflatbrød.

dscf7376
Pastamaskinen kan brukes til mye rart.

Slik lager du flatbrød:

  • 7 dl vann
  • 2 ts nøytral olje
  • 1 ts salt
  • 1 kg mel. Jeg brukte sammalt hvetemel, men rug vil nok fungere best
  • 1/2 ts bakepulver
Flatbrød klarer til å stekes i ovnen.
Flatbrød klarer til å stekes i ovnen.

Bland ingrediensen i en kjøkkenmaskin. La deigen hvile i plast på kjøkkenbenken 20 minutter. Kjør tynne paleter ut med pastamaskinen. Skjær til passe størrelser. Bak i ca 5 minutter i varmluft på 200 grader. Avkjøl på rist.

dscf7379
Forrige

Same same but different Bloody Mary

Så vakker som en høstdag

Neste

Legg igjen en kommentar