Skogspasta – slik bruker du elgkjøttdeig til et gourmetmåltid

Det finnes masse elgkjøtt rundt omkring i fryserne her til lands. Heldiggriser. Jeg hamstrer hver gang jeg er på Bondens marked. Der kjøper jeg fileter, kjøttdeig, biffer og alt jeg ellers kommer over. Viltkjøtt er sunt kjøtt, og jeg elsker smaken av det. Og nå er det jo sesong for vilt. Hurra!!!

Her om dagen lagde jeg en langkokt ragu av elgkjøtt, rotfrukter og kantareller. Akkurat det som er i sesong nå. Så kokte jeg pasta og lagde jordskokkchips til. Jeg tok noen tyttebær og pyntet med og for å gi retten noen snerpesure pop (det føles slik når man tar et tyttebær i munnen), litt revet parmesan på toppen og noen selleri-blader til pynt. Retten ble en skikkelig goumetopplevelse.

L1050828

Dette trenger du til 6 personer:

600 g elgkjøttdeig

2 fedd hvitløk, grovhakket

1 liten løk, finhakket

2 gulrøtter, skrellet og delt i små terninger

3 stilker selleri (med blader og alt)

En bit gresskar, i terninger. Tilsammen et kjøkkenglass (hvis du har gresskar. Kan sløyfes til nød.)

Hvis du har et par skiver bacon, skjærer du det i stimler.

100 g kantareller, grovhakket

salt, pepper

5 einebær, knust lett

3 laurbærblader

2 ss tomatpuré

1 glass hvitvin

300 ml vann

1 neve cherrytomater delt i 4

2 ss smør

nøytral olivenolje til fritering (3 dl)

2-3 jorskokk

parmesanost

pasta etter ønske

 

Ta frem en gryte. Start med å mykne løken og gulrøtter i litt olje. Så tilsetter du kjøttdeigen (og evt. bacon) og rører rundt til kjøttet er blitt stekt. Nå kan du ha i tomatpuré.  Tilsett salt, pepper (bare noen klyper til å begynne med. Smak til senere), laurbærblader og einebær. Så tilsetter du vin og lar dette dampe av noen sekunder før du tilsette vann, kantareller og tomater. La dette stå å putre på lav varme i 1 time under lokk. Etter en time tar du frem stavmikseren og blander innholdet noen sekunder. Det må ikke bli for finkornet. Nå ser alt veldig spesielt ut, og kanskje ikke så innbydende, men fortvil ei. Sett gryten (med lokk på) tilbake på platen og la dette stå på lav varme i en time til. Tilsett smør og bland. Smak til om du trenger mer salt og pepper.

Skjær strimler av jorskokken med et mandolinjern eller siden på et rivjern. Du vil ha så tynne skiver som mulig. Varm ca 3 dl olje i en gryte (jeg brukte nøytral olivenolje) og legg noen strimler jorskokk i av gangen. Når de er lett brune, tar du dem over i et dørslag. Friter i omganger. Salt lett til slutt.

Kok pasta og skjær parmesan i strimler med en potetskreller. Legg frem noen tyttebær og noen selleriblader. Nå har du alt klart til å montere retten.

Hell av vannet på pastaen og vend sausen inn i pastaen. Legg på dype tallerner og pynt med tyttebær, selleriblader, parmesan og jorskokkchips.

Hu-hei! Dette er jegermat i gourmetklassen.

 

Forrige

Om fasaner i VG Helg i dag

Bakte rødbeter med fetaost, pinjekjerner, honning og mynte

Neste

Legg igjen en kommentar