Perfekte gyoza på første forsøk!

Det har blitt en del japansk mat hjemme etter at jeg besøkte Tokyo i februar. En av rettene jeg har hatt et ønske om å lage er gyoza. Dette er stekte og dampede dumplings som smaker så vanvittig godt!

Gyoza i Tokyo.

Jeg har jo tenkt mitt: De er flotte å se på og brettekunsten ser avansert ut. Men det var det faktisk ikke. Det gikk unna som en lek! Gyoza-deig får du i frysedisken, så det er det ingen vits i å bruke tid på. Det eneste du må gjøre er å blande fyllet og lage gyozaene.

Gyoza i Oslo. Jeg kunne nok latt dem steke litt til i pannen for å få penere farge, men det er bagateller.

Gyoszadeigen ligger i skiver og de er lette å skille når deigen er tint. Ikke prøv deg på å skille lagene før de er ting. Da river du dem opp. Trust me. Jeg har prøvd!

Selve gyozadeigen har jeg laget av svinekjøttdeig, vårløk, masse revet ingefær og hvitløk. Den er krydret med soyasaus og sesamolje. Da trenger du ikke salt. Mange bruker strimlet kål i deigen. Det er også godt. Du kan også bruke finhakket sopp. Dette velger du helt selv.

Dette + svinekjøttdeig trenger du for å lage mine gyoza.

Min gyozadeig til ca 30 gyoza:

1 kinesisk hvitløk, revet

2 ts finrevet ingefær

400 g svinekjøttdeig

2 vårløk, finhakket

2 ss kikkoman soyasaus eller annen japansk soyasaus

1 ts sesamolje

Bland sammen og legg en toppet teskje med fyll midt på gyozadeigen.

Ha en skål med vann ved din side. Med en finger fukter du den ene halvdelen av kanten på gyozadeigen. Brett over slik at du får en halvmåne og press fyllet forsiktig slik at det ligger inne i deigen uten lufthullet.

Nå begynner bretteprosessen. Fukt fingrene og brett buen på halvmånen som et trekkspill. Sørg for at vannet limer brettene dine slik at gyozaen ser ut som en dragerygg.

Nå har du laget din første gyoza! Legg de ferdige gyozaene på en tør flate. Legg plast over slik at de ikke tørket ut.

Steking av gyoza:

Finn frem en panne. Ha litt nøytral olje i pannen og stek gyozaene (drageryggen skal stå oppreist). Når bunnen på gyozaene er stekt og har en lys gyllen farge heller du på litt vann i pannen slik at vannstanden i pannen er 1 cm. Tilsett noen dråper sesamolje. Sett på lokk eller dekk til med folie. Nå skal gyozaene dampes. La dem dampe i ca 5 minutter til de er myke og herlige. Ta av lokket og la vannet dampe inn på høy varme. Server gyozaene med en gang.

Dette trenger du til sausen. La-Yu får du i asiatiske butikker. Sesamolje og soyasaus får du i alle dagligvarebutikker (i den asiatiske avdelingen).

Dipping:
I en liten skål heller du  1 del soyasaus, 1/2 del riseddik og valgfrie dråper av La-Yu (japansk chiliolje). Gyozaene dyppes i denne sausen og nytes med en kald øl til. På Asian Food Market i Oslo selger de diverse japansk øl, f.eks Sapporo. I like!

Sett i gang og dypp!
Forrige

Michelinkamp på Mauritius

Nyttig om soyasaus

Neste

14 kommentarer om “Perfekte gyoza på første forsøk!”

  1. Hei. I pakken med gyōza jeg kjøpte var det 50 stk. Tror du det går bra å fryse platene igjen,, eller fryse de ferdig laget? Gleder meg til å prøve
    Mvh Eva

    Svar
    • Hei på deg! Du kan fryse ferdiglagde gyoza (ikke dampede, men fylte). De må fryses enkeltvis før du pakker dem i pose, for hvis ikke kan de klistre seg sammen og da blir det bare søl og de sprekker osv. Jeg vil tror du kan fryse resten av platene også hvis du ikke vil lage 50 stk. Det er bare mel og vann, så det går sikkert bra. Lykke til!

      Svar
  2. Hei! Hvor i Oslo får man kjøpt gyoza-papir? Har sjekket et par asiatiske butikker, men ingen har hatt. Hilsen Lene 🙂

    Svar
    • Hei Lene! Dette finner du i frysedsisken på den lille thailandske matbutikken i Kirkeveien, Asian Food Marked i Osterhaus gt og i butikken på Grønland, samt Juels 33. Fo å nevne noen:) Skal være enkelt å få tak i.

      Svar
  3. Hei! Jeg dampet gyozane i fem minutter, men svinekjøttet inni er enda lyserosa… skal det være slik? Og er det farlig å spise?

    Svar

Legg igjen en kommentar