Påskelam

Vårlammet er kommet! I helga serverte jeg herlig lammestek med potetmos, grønne bønner og herlig saus. Håper du også vil lage lam i løpet av påsken.

Når du tilbereder en lammestek er det viktig å bruke steketermometer. Jeg liker en kjernetemperatur på ca 65 grader.
Salt og pepre kjøttet. Ha kjøttet i en ildfastform med lokk (helst en leirgryte) sammen dette:
1/2 purre (husk å vask den godt. Det er ofte mye sand mellom bladene), 1 løk (del i 8), 2 gulrøtter (del i biter) og 1 stykke sellerirot. Legg ved et par laurbærblader, 10-15 pepperkorn, litt salt og 3-4 hvitløksfedd. Selv liker jeg også en kvist rosmarin eller timian. Hell over 2 glass rødvin eller hvitvin og et par glass vann. Stek i ovnen på 180 g til kjernetemperaturen er nådd. Du kan uten problemer steke steken på lavere temperatur. Dette velger du helt selv.
Ta ut steken og sil kraften. Kok opp kraften sammen 2 ss ripsgelé (eller lign.). Tilsett fløte (1 dl) og smak til med litt soyasaus for få sausen kraftig nok i smaken.
Kok bønner i lettsaltet vann.

Potetmos:

Skrell poteter og kutt dem opp i 4-6 biter. Kok i kaldt vann (uten salt) på medium varme i en halvtime til de er ferdigkokte. Hell av vannet og tilsett 1-2 dl nøttesmør og 1 dl fløte. Smak med revet muskattnøtt, salt og pepper.
Slik lager du nøttesmør: 200 g meierismør smeltes forsiktig i en kasserolle. Du vil se at melkestoffene synker til bunnen og det dannes skum på toppen. Følg nøye med nå. Når det lukter ristede hasselnøtter, tar kasserollen av platen. La stå i fem minutter. Sil smøret i en finmasket sil. Kast melkestoffet (brun grus). Det du nå står igjen med er gull = nøttesmør!

Forrige

Leirgrytas fortreffelighet

Rosevann

Neste

Legg igjen en kommentar