Leirgrytas fortreffelighet

april 20, 2011

Jeg har nevnt det til det kjedsommelige, men jeg må bare få det ut en gang til:
Leirgryten er det beste kjøkkenutstyret jeg har. Du kan hive alt opp i gryta, og alt blir ferdig til samme tid. Steker du et stort stykke kjøtt, får du kraft på kjøpet. Baker du brød i den, får du et saftig og gyllent brød.
Det du må huske når du tar i bruk gryta for første gang er å senke den ned i vann noen timer for ellers vil den sprekke i ovnen. Dessuten må du alltid sette inn gryta i en kald ovn, så sette opp varmen. Dette for at leiren ikke skal sprekke.
Fordeler med å bruke leirgryte:
• Du trenger ikke bruke så mye fettstoff.
• Maten forblir satig og holder på næringsstoffene pga dampeffekten.
• Du kan tilberede store kjøttstykker som ikke inneholder så mye fett, men fremdeles være sikker på at kjøttet ikke blir tørt.
• Du kan bake brød i gryta.
• Lite oppvask

Rafens selger leirgryter i forskjellige størrelser.

Kanskje liker du disse også

5 Kommentarer

 • Svar Helle Øder Valebrokk april 25, 2011 at 10:26 am

  Tilbakemelding fra en tidligere kollega, Liv:Nå har jeg prøvd Helles påskelam i leirgryte. Anbefales på det sterkeste. Har også prøvd ribbe i leirgryte. Verdens beste spør du meg. Maken til svor skal man lete lenge etter. Men det er vel kanskje å skryte å si at det er jeg som har prøvd oppskriftene. Æres den som æres bør. Det var mannen i huset som sto for det meste. Så folkens, ta frem leirgrytene som står innerst i skapet. Den har kommet til heder og verdighet igjen. Det er bare å gå inne på Helles blogg så ligger oppskriftene klare. Tusen takk Helle.

 • Svar mayK mars 20, 2014 at 12:52 pm

  Flott at du trekker frem leirgryten igjen, for langttidssteking – ex. Pulled Pork, brødsteking og mye mer.
  Men leirgryten skal bløtlegges hver gang før bruk, ikke bare første gang – som skrevet ovenfor.
  Jeg kjøpte nylig et glasert leirgrytefat med uglasert bunn/under – og fikk da også beskjed om å bløtlegge dette hver gang.
  Jeg må få si takk for din inspirerende blogg – liker svært godt at du har fokus på god krydring/smak og din innstilling generellt til mat generellt.
  Lykke til på grill- kampen:-)

  • Svar helleskitchen mars 20, 2014 at 12:55 pm

   Hei! Takk for fin kommentar. Du har jo rett. Den skal helst bløtlegges hver gang. Jeg gjør ikke det, for deg setter alltid leirgryten inn i kald ovn og varmer ovnen opp. Men setter du den inn i varm ovn, vil muligheten være stor for at den sprekker. Det er rett og slett latskap fra min side som gjør at jeg ikke bløtlegger den før bruk. Skal bli flinkerer til å gjøre det. Lover:)

 • Svar hilde langvannskås oktober 6, 2014 at 12:43 pm

  Hei. Har tenkt å begynne å bruke min leirgryte. Men har du samlet “leirgryteoppskriftene” dine under noe spes?

  • Svar helle's kitchen oktober 6, 2014 at 12:46 pm

   Hei på deg! Har ikke lagt dem under en spesiell etikett, men prøv å søke på leirgryte i arkivet mitt og se hva som dukker opp:) Lykke til!

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: