Nå gikk boken i trykken!

Jepp, det kommer bok, og det på nyåret. Det er ikke så mange som vet hva jeg har drevet med i år, men det har altså vært å lage bok – blant annet.

Det har vært et år med mye jobbing, reising og mer jobbing. Kokebok har jeg altså også fått bryne meg på.

Jeg har skrevet kokebok tidligere, men mange mener at det ikke gjelds når man gir ut bok selv, og ikke på forlag. Dem om det. Boken, Verdens beste kokebok (som aldri ble gitt ut, men gudene skal vite at jeg har prøvd) ligger fremdeles øverst på listen over de mest solgte kokebøkene på Tronsmo bokhandel (den eneste bokhandleren som har boken).

Det har vært samtaler med diverse forlag om kokebok i årene etter også. Men jeg har ikke følt meg helt klar. Jeg vil ikke gi ut bok bare for å gi ut bok.

Først nå har tiden vært inne.

Slik blir coveret på boken.

Nå kommer det kokebok på forlag, og det er Vigmostad & Bjørke som har hatt tro på det nye prosjektet.

Guro i Vigmostad & Bjørke tok kontakt med meg på denne tiden i fjor. Hun ville ta en prat. Jeg var klar jeg, og møtte henne derfor på Litteraturhuset en vinterdag i januar. Der satt også Oskar. Han kjente jeg ikke. Jeg kjente til ham, men kjente ham ikke. Oskar heter Sellin til etternavn, er svensk og driver Pacific Pokē.

Oskar hadde lest en artikkel på nett om Pokē, signert meg. Han bestemte seg for å starte sitt egen Pokē-sted. Du har sikkert sett Oskar da han hadde den sølvgrå vintage-vogna som sto i Majorstuekrysset og Vulkan. Nå har han eget Pokē-sted på Bislett.

Les mer: Her kan du smake trendretten Pokē. 

Oskar Sellin spiser Pokē Bowl på Pacific Pokē i Oslo.

Slik hadde det seg altså: Oskar leser min sak om Pokē og forlaget vil lage bok om trendretten fra Hawaii. Men de trenger en til å skrive. De ringer meg, og vips sitter vi altså å diskuterer Pokē-bok en kald dag i januar.

Oskar og jeg har laget en bok om Pokē, og den kommer, som nevnt, ut på nyåret.

Hva er egentlig Pokē? Opprinnelig er det en enkel rett med terninger av fisk skåret i kuber. Fisken er så krydret med tang, salt, sesamfrø, løk og vårløk. Senere har retten utviklet seg, og alt dette kan du lese om i boken som heter Pokē! Fargerik gatemat fra hawaii

Usikker på hvordan det smaker? Liker du sushi vil du elsker Pokē. Liker du rå fisk, ris og masse deilige smaker som sitrus, soya og løk er dette noe for deg.

Kan man lage en hel bok om en rett? Klart man kan det! Men for å få inspirasjon dro jeg til Pokēns hjemsted – Hawaii. Jeg hadde knapt giftet meg for tredje gang med min mann i Las Vegas i mars (bekrefteles av løfter 20 år etter sist gang vi giftet oss i Las Vegas) før jeg reiste videre til Honolulu. Dette var det ingen som skjønte særlig mye av. Erik (min mann) reiste hjem til Oslo fra Las Vegas, mens jeg dro videre på «bryllupsreise» alene til en av de mest romantiske stedene i verden. Men jeg skulle jo ikke ligge på stranden og slappe av. Jeg skulle drive med research og jobbe i tre dager. Foruten å drive med research til Pokē-boken fikk jeg laget en 10-siders reisereportasje til REIS og en stor guide til bloggen min, så slaraffenliv skal ingen komme å beskylde meg for å drive med.

Les mer: Guide til Honolulu

Jeg fikk masse ut av turen og spiste Pokē til det tøt ut av ørene mine. Jeg kan bekrefte at Pokē ikke bare er en rett. Det finnes mange varianter.

L1130967 1080x681 - Aloha Honolulu!
Pokē hos Pā´ina i Honolulu – stedet der Pokē Bowl ble oppfunnet.

Oskar Sellin og jeg kjente ikke hverandre fra før av, så da vi møttes til første arbeidsøkt hjemme på mitt kjøkken drakk vi mengder av hawaiisk øl og drodlet på konseptet. Neste gang vi møttes var det full rulle og vi var enige om hvilken retning boken skulle ta.

Utvikling av Pokē-retter på mitt kjøkken.

Oskar og jeg har jobbet med denne boken i mange måneder. Vi har testet og testet. Vi har skrevet oppskrifter og forandret underveis. Boken som nå går i trykken er vi fornøyde med. Det er en Pokē-bok som også går utover Hawaii. Vi sneier innom Stillehavet, Asia, California, Mexico og Skandinavia. Vår bok skal friste leseren til å spise mer fisk og skalldyr. Den skal overbevise leseren om at Pokē er retten som er litt sunnere, litt freshere og litt deiligere enn mye annet som finnes av retter på markedet.

Styling i fotostudio.

Har det vært blodslit og tårer? Ikke i det hele tatt. Dette har bare vært gøy! Er det ikke gøy å gi ut egen bok bør du bare droppe å gjøre det. Det skal være lystbetont å legge ut på en slik reise. Klart det har vært mye jobb, men jeg tror og håper at leseren vil kunne se at vi har hatt det gøy hele veien.

Oskar, Guro og jeg i sluttfasen av boka.

Vi har hatt fantastiske folk med på prosjektet. Guro Havro Bjørnstad fra Vigmostad & Bjørke har vært vår kontakt og redaktør. Max Molitor har designet den flotte boken og fabelaktige Synøve Dreyer har tatt bildene. Jeg har jobbet med Synøve flere ganger og hun er så behagelig å jobbe med foruten å ta fantastiske bilder.

Synøve i aksjon.

Vi tror Pokē kommer til å bli en populær rett i 2018. Det er ikke bare trendanalytikerne som mener det. I ferdigrett-hyllen på Meny og Kiwi har vi lenge sett Pokē. Ja, Pokē er poppis!

Les mer: Dette skal du spise i 2018

Nå skal jeg straks ta juleferie (ja, ikke før juleuken, altså) etter et hektisk, men fint år. Jeg gleder meg skikkelig til boken er ute i butikkene og håper du er nysgjerrig nok på den deilige trendretten fra Hawaii til at du vil kjøpe boken. Se det. Det fikk jeg lurt inn litt oppfordrende reklame også!

Forrige

Julesnapsen lager seg selv på 24 timer

I dag åpner The Nighthawk Diner på Frogner

Neste

7 kommentarer om “Nå gikk boken i trykken!”

  1. Gratulerer, det var en morsom nyhet! Nesten litt spooky.. Var ute og handlet isted. På vei hjem tenkte jeg på oppskrifter, bloggen din, på din mormors kyllingstek (den er god, altså!) og så tenkte jeg på at du burde gi ut en kokebok! I hodet mitt så jeg for meg en kokebok ala Stiansens kulinariske koffert. Med oppskrifter, steder dere trives, gode restauranter osv. (og spillelister fra gemalen) Kanskje neste bok? 🙂 Tvi tvi med utgivelsen – den blir nok innlemmet i en allerede ganske stor samling bøker.

    Svar

Legg igjen en kommentar