Moderne gresk salat

Jeg var nylig i Athen for å lære om olivenoljens fortreffelighet. Jeg har lært masse om olje og gresk mat. Jeg tilhører den gruppen nordmenn som faktisk synes gresk mat er godt – du må bare tørre å bestille retter du ikke vet hva er. Tørre souvlaki, mikrovarmet moussaka og hvitløkstung Tzatsiki er ikke det beste som finnes på menyen.

Les mer: Den store moussaka-duellen

I Athen besøkte jeg en restaurant ved navn Cookoovaya. Jeg skal fortelle mer om den i et annet blogginnlegg, for dette er en veldig bra restaurant. Jeg startet nemlig dagen med et ørlite kokkekurs her. Dette er et moderne spisested og jeg lærte å lage tradisjonelle retter med en oppjustert vri. En av rettene jeg lærte å lage er en moderne gresk salat.

Alle kjenner denne deilige salaten: Tomater, løk, paprika, oliven, fetasost, agurk og oregano. Salaten jeg lærte å lage inneholder alle disse ingrediensene, men også noen andre fiffige ingredienser. Salaten er fantastisk god og det perfekte tilbehør til spekemat, fisk, grillet kjøtt eller helt alene.

Jeg får bli med ned i underetasjen, der hovedkjøkkenet ligger. Her lærer jeg å lage moderne gresk salat, step-by-step. Størrelsen på de forskjellige ingrediensene er med på å gi salaten en spennende tekstur.

Dette trenger du til salaten:

• Store kuber av moden tomat (med mest mulig smak)

• Agurk i små terninger

• Grillet paprika i terninger. Disse finnes på glass, men de er enkle å lage selv også. Her er oppskrift.

• Små cherrytomater konfitert i olivenolje. Dette gjør du enkelt ved å varme 2 dl god olivenolje i en liten gryte. La oljen varmes opp, ikke koke. Legg tomatene i oljen fra starten av og sørg for å vende dem godt i oljen til de blir myke. Ha tomatene over i en skål. Oljen kan du bruke igjen til steking.

• Små løkterninger

• Kapers. Skyll dem i kaldt vann for å få bort laken. I restauranten brukte de også syltede kapersblader. De smakte fantastisk! Jeg tror ikke det er så lett å få tak i disse i Norge.

• Kalamataoliven. Helst sorte.

• Brødkrutonger. Stek dagsgammelt brød i litt av oljen du har konfitert cherrytomatene i. Stek til brødterningene er sprø og gylne. Legg på kjøkkenpapir etter steking for å bli kvitt overflødig olje.

• Ost. Bruk ekte fetaost, eller Xinomyzithra, slik de bruker i restauranten. Dette er en geitost fra Kreta.

• Salt, pepper, oregano

• Sitron

• Masse Extra Virgin olivenolje. Vi brukte restaurantens egen olivenolje, Fresh fra Gaea. Den får du også i butikkene her i landet.

Blandingsforholdet mellom ingrediensene får du selv bestemme. Dette er i alle fall alle ingrediensene som skal med.

Da kokken blandet salaten tilsatte han ost og krutonger til slutt, samt masse olivenolje. Da han blandet ingrediensene klemte han lett på dem for å få ut saftene. Det ga et saftig resultat og en herlig smak. Ingrediensene fikk rett og slett blandet seg slik at ikke hver ingrediens ble stående alene.
Han saltet, pepret og strødde oregano over salaten før han klemte på ingrediensene. Så helte han olivenolje og litt sitronsaft over og blandet alt før han la ost og krutonger på toppen – og enda mer extra virgin olivenolje. Et tips: Når du tror du har helt på nok olivenolje, heller du dobbelt så mye på.

Til info: Jeg var invitert til Athen av Gaea og Haugengruppen

Forrige

Ja, du finner fantastisk mat i England!

Pasta med kjøttboller på den raskeste måten

Neste

3 kommentarer om “Moderne gresk salat”

  1. Laget denne i går. Gjestene sa : mye bedre enn vi fikk på gresk restaurant xyz. Var veldig viktig tipset ditt om MYE olivenolje . Takk!

    Svar
  2. Må bare legge til; droppet oregano og hadde med fremmedelement ristede pinjenøtter – fordi jeg hadde det

    Svar

Legg igjen en kommentar