Mitt bidrag til mat- og vinkonkurransen

Jeg er med i en konkurranse sammen med et knippe andre flinke matbloggere. Vi skal matche mat til en av to viner fra vinhuset Cono Sur. De to som går videre i konkurransen møter to bloggere fra Sverige og to fra Finland, i en storslått finale i Stockholm. Denne konkurransen har jeg fryktelig lyst til å vinne, for premien er en tur til Chile og et besøk på vingården Cono Sur. Liker du oppskriften, blir jeg superhappy om du klikker på linken nederst i innlegget og stemmer.

Konkurransen lyder slik:

Vi skal lage en rett med norske hovedråvarer, men med asiatisk preg som passer til Cono Sur Gewürztraminer eller Cono Sur Syrah

Jeg tok utgangspunkt i Cono Sur Gewürztraminer og har jobbet lenge med å finne den riktige kombinasjonen av matvarer og smaker. Vinen er svært aromatisk med frukt og sitrus i smaken. Det er da viktig å lage mat som inneholder en del av de samme egenskaper som vinen. Dette lærte jeg av Christer Berens da jeg var med på et minivinkurs med ham for et par uker siden.

Jeg går for en rett med teknikker jeg har brukt en del den siste tiden: Kyllingbryst (fra Gaardsand i Vestfold) posjert i en asiatisk masterstock og senere terøkt i en røykboks på verandaen. Tilbehøret er norske neper, (Åkerø-epler) og økologiske polkabeter (fra Korsvold gård i Østfold) servert på to måter, Brokkolipuré, vaktelegg og thaibasilikum-majones. Alt dette servert med en mango/litchi/chiliglace.

Jeg har lest alt jeg har kommet over av literatur om Gewürztraminer-druen og det har vært mange for og imot egg og kylling. Noen sier det går, andre sier det ikke går. Jeg tar sjansen og lager en prøvemeny. Kyllingen har en kraftig aromatisk røyksmak, og jeg vet at Gewürztraminer tåler røyk. Jeg synes det sitter som en kule og velger å ha dette med i retten min.

Lyst til å prøve retten min? Det er mange steg her, men gi det en sjanse.

Først lager du masterstock:

Ha 3 liter vann i en stor gryte.

Tilsett dette:
3 hvitløksfedd
1 bit ingefær (7 cm) skåret i skiver
3 sjalottløk delt i 4
1 kanelstang
6 hele stjerneanis
2  1/2 dl lys soyasaus
2 dl Cono Sur Gewürztraminer
1/2 dl hvitvinseddik
 1 stor klump Rock Sugar (eller 1 ss honning og 4 ss brunsukker)
1 neve tørket kinesisk shitakesopp (ca 6 stk)
Appelsinskall fra 1/2 appelsin (kun det oransje. Skrell med potetskreller)
1 rød chili delt i to
Ingrediensene får du lett tak i f.eks på Asian Food Market i Oslo
Ingredienser til retten
Ingredienser til retten
Kjøp kyllingbryst med skinn. Jeg brukte kylling fra Gaardsand.
Når masterstocken har kokt opp og stått på medium varme i 30 minuter,  legger du kyllingbrystene i gryta. La dem ligge i kraften og posjer dem i ca 30 minutter til du har oppnådd en kjernetemperatur på ca 58 grader. Ta dem opp av kraften og salt og pepre dem lett.
Lag en teblanding til røykingen. Jeg bruker en liten røykboks som jeg har på verandaen min.

Slik lager du teblandingen:

2 ss sorte teblader

1 liten kanelstang

4 ss hvite riskorn

2 stjerneanis

4 ss røykespon (dette får du på sportsbutikker)

2 remser appelsinskall (bruk potetskrelleren og lag remser)

2 nellikspiker

2 ss brunsukker.

Tenn røykovnen og legg kyllingbrystene på en rist. Du kan bruke en wokpanne med lokk som du varmer på komfyren, hvis du ike har røykovn. La dem røkes i ca 20 minutter. Etter ti minutter pensler du kyllingbrystene med en mango/litchi/chiliglace.

Slik lager du mango/litchi/chiliglace:

1 sitrongress kuttes i biter (kun det hvite)
4 cm ingefær skjæres i små terninger
1 rød chili (den skal være ganske sterk) skjæres i biter. Frø eller ikke. Du bestemmer. Jeg valgte uten.
2 kaffirlimeblader
1 moden mango skjæres i terninger
1 dl vann
3 ss norsk sommerhonning
1/2 dl sukkerlake fra hermitiserte litchi
Kok i 10 minutter. Sil blandingen og sørg for å få så mye av mangoen med som mulig ved å presse den mot silen med en sleiv.
Kok opp og kok inn til en sirup. Tilsett finhakket, rød chili. Juster med limesaft.
Glacen skal brukes til å pensle kyllingen, men også som en saus til retten.
Kyllingen skjæres i skiver når den er ferdigrøkt og har hvilt litt.

Brokkolipuré:

Kok brokkolistilk og -buketter sammen 1 liten potet og 2 stjerneanis. Kok møre. Spar noen bittesmå buketter til pynt på retten.
Sil av vannet og kjør dette i en blender med 1/4 ts malt muskattnøtt, salt og 1/2 dl nøttesmør. Nøttesmør er lettbrunet smør som dufter lett av ristede nøtter. Ikke noe med nøtter å gjøre, altså. Kjør dette til en glatt og fin puré. Smak til med mer salt hvis det trengs.

Vaktelegg:

Kok vaktelegg  i 3 minutter. Skrell forsiktig og del i to.

Thaibasilikum-majones:

Thaibasilikum smaker anis. Jeg bruker mye stjerneanis i retten generelt, og da tenkte jeg at jeg kunne føre det videre med et hint av thaibasilikum.
I en høy beholder har du i et helt egg (hvite og plomme)
1/2 ts dijonsennep
1 ss limesaft
en klype flaksalt
en neve thaibasilikumblader
Kjør dette med en stavmikser og spe på med solsikkerolje til du har en fin og tykk majones.

Tilbehør:

Litchi i små båter. Jeg valgte hermetiserte litchi fordi jeg ikke fikk tak i ferske. Sukkerlaken kom godt med, så det var ikke et dårlig valg.
Norske neper skrelles og skjæres tynt med mandolin. Spar halvparten og skjær resten i små båter. Gjør det samme med polkabeter og Åkerø-epler.
Båtene kokes i resten av litchi-laken iblandet 1 dl vann og 1 stjerneanis. Trekk til de er møre. Eplene trenger minst tid, så la de få kortere trekketid. Jeg har valgt Åkerø-epler pga at de holder konsistensen ved varmebahandling og de har en deilig syre som retten trenger.
Når alle elementene er på fatet, heller du litt glace over kjøttet.
Legg elementene på en varm tallerken og server sammen med et glass Cono Sur Gewürztraminer. Jeg synes den sitter. Hva synes du?

Har du lyst å se de andre bidragene i konkurransen og kanskje stemme på din favoritt (eller meg?), klikker du deg inn her: Cono Sur-konkurranse

Vi er fire kandidater med fra Norge. En blir plukket ut pga av antall stemmer og en kandidat blir plukket ut av vinekspert Christer Berens på grunnlag av kombinasjonen vin og mat.

Så her er det store muligheter for å gå videre!

 

Konkurransen er å avsluttet.

Her kan du klikke deg inn på lenken og se de andre bidragene, samt stemme på din favoritt: http://votewidget.herokuapp.com
Her kan du klikke deg inn på lenken og se de andre bidragene, samt stemme på din favoritt: http://votewidget.herokuapp.com
http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/hvitvin/chile/cono-sur-gewurztraminer-20122013/sku-5670601
http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/hvitvin/chile/cono-sur-gewurztraminer-20122013/sku-5670601
Deilig vin
Deilig vin

IMG_9322

Her kan du stemme: http://votewidget.herokuapp.com
Her kan du stemme: http://votewidget.herokuapp.com
Forrige

Hva spiser verden?

Hva er karriblader, egentlig?

Neste

Legg igjen en kommentar