Lapskaus til hverdag og fest

Jeg er vokt opp med lys lapskaus. Selv om dette alltid var laget av rester, var det verdens beste restemat. Lapskaus er perfekt å lage av rester av oksestek, koteletter av svin eller pølser. Du kan selvsagt lage lapskaus uten å bruke rester. da må du tilsette kjøttet på et tidligere tidspunkt.

Min lapskaus lager du slik.
Start med å skrelle poteter (beregn 2-3 store per pers) og skjære dem i store terninger. Så skreller du en stor løk og hakker smått. Gjør det samme med et par hvitløksfedd.
Skrell 2 gulrøtter per pers og skjær dem i to, så to på langs.
Varm en gryte med 2 ss smør i. Ha i løk og senk temperaturen til medium. La løken bli myk. Salt og pepre lett. Tilsett 2 laurbærblader og en dusk timian. Så tilsetter du poteter og 1 liter vann eller grønnsakskraft (eller 1 liter vann tilsatt en grønnsaksbuljongterning).
La dette koke opp. Senk temperaturen til medium og tilsett hvitløk og gulrøtter.
Skjær 100 g røkt bacon i terninger og tilsett gryten. Bruker du ferskt, rått kjøtt tilsetter du dette i terninger på dette tidspunktet.
Når potetene begynner å gå litt i oppløsning begynner sausen og gjevnes og bli tykkere. Det er dette vi er ute etter. Nå kan du tilsette restekjøttet som du har skåret i terninger. Bland godt og la dette få surre sammen noen minutter før du smaker til om du trenger mer salt og pepper.
Server med deilig flatbrød og smør til. Hvem sa at dette ikke var festmat!

Forrige

Copenhagen Street Food

10 Gode Grunde på Lidkoeb

Neste

Legg igjen en kommentar