Langstekt svinenakke med chorizo, pinjekjerner og hvite bønner

På selveste nyttårsaften spiste jeg en rett signert Marco Pierre White på en av hans restauranter i London. Det var et stykke herlig svineribbe i en tomatbasert saus med hvite bønner og panchetta. Helt nydelig. Denne hadde jeg lyst å kopier og gjøre til min egen ve å bytte ut noen smaker. Jeg synes retten tåler mer punsj og derfor brukte jeg sterk chorizo i stedet for panchetta. Jeg synes min rett ble helt fantastisk. Ikke flau over å si det. Og med en god flaske italiensk rødvin til ble dette en rett man kan servere gjester.

Start med svinenakken. Velg et et helt stykke. Dette er det samme som nakkekoteletter uten bein. Vurder hvor mye du trenger.

Dette stykket skal langstekes i en leirgryte eller en ildfast form med lokk (evt to lag aliminiumsfolie). I bunnen av formen grovhakker du dette og legger det under kjøttet:

L1070908

1 liten løk

3 fedd fersk hvitløk

frisk timian.

1 sellerirot

2 store grentomater som du deler i to og kaster frøene. Del tomatene i biter etterpå.

2 laurbærblader

Hell 2 dl vann i bunnen og 2 ss god olivenolje.

Salt og pepre kjøttstykket og legg det på toppen før du legger på lokket og lar dette stå i ovnen på 110 grader i 6 timer. Du kan gjøre dette på 2 timer på 180 grader, men du får det ikke like saftig.

Chorizo- og bønneblandingen:

100 g fersk choritzo (gjerne litt sterk) skjæres i små terninger

1 gren sherrytomater (ca 18 stk) deles i små biter.

Ha 2 ss god olje i en gryte og ha i chorizo-terningene. La disse steke på medium varme slik at oljen fra chorizoen trekkers ut. Tilsett tomatene og forsett å surre på medium varme.

Når kjøttet er ferdigstekt legger du det i folie og lar det hvile. Sil av kraften fra kjøttet og spe chorizo-blandingen med kraften. Tilsett ferdigkokte hvite bønner (hell av væsken og vask bønenne). Gjerne store smørbønner. Ikke kok, bare surre. Sausen i bønneblandingen skal være kokt litt inn. Ikke rennende. Hell litt god olivenolje over.

Rist pinjekjerner i en tørr panne til de får en lett gyllenhet.

Server retten ved å legge bønne- og chorizoblandingen i bunnen på en dyp tallerken. Legg på et par skiver av svinenakken og strø over med masse hakket bladpersille og pinjekjerner.  Et dryss flaksalt hører også med.

Serverte retten med en helt nydelig vin fra Italia: ômina Romana fra IGP Lazio Rosso, 100 % Cabernet Sauvignon. Den er ikketilgjengelig på Vinmonopolet ennå , men vi kan bare håpe at noen tar denne godbiten inn til Norge.

L1070922

 

 

L1070911

Forrige

Vaktler med blodappelsinglaze og pistasjnøtter

Lage tacokrydderet selv? Klart du kan!

Neste

Legg igjen en kommentar